Crveni vulkan pokrio Islanđane

Crna Gora je tako nakon četiri kola ostala jedina ekipa sa maksimalnim učinkom u grupi A i napravila još jedan korak ka Evropskom prvenstvu u Sloveniji.
0 komentar(a)
Crna Gora, Foto: Luka Zeković
Crna Gora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.08.2012. 20:46h

I treći duel košarkaša iz jedne od najmlađih država svijeta i anonimusa iz zemlje koja im je prva priznala pravo na nezavisnost, bio je potpuno rezultatski nezanimljiv - Crna Gora je u Nikšiću savladala Island sa 85:67.

Tako nakon četiri kola ostala jedina ekipa sa maksimalnim učinkom u grupi A i napravila još jedan korak ka Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

Protivnik sa kojim je tim tadašnjeg selektora Duška Vujoševića dva puta lako izašao na kraj u B diviziji u septembru 2008. i avgustu 2009. godine, sada nije imao ama baš nikakvih šansi u prepunoj dvorani u gradu pod Trebjesom.

Puleni Luke Pavićevića od starta su igrali veoma ozbiljno i pokazali da ih velika razlika u klasi neće uspavati. Bili su poput islandskog vulkana koji je ne tako davno paralisao čitavu Evropu...

Već na početku 3. minuta, praktično sve je bilo jasno - Vladimir Dašić je zakucao, potom nesebično asistirao Suadu Šehoviću, da bi Tejlor Ročesti pogodio trojku za 7:0.

Četiri minuta kasnije, "crveni" su stigli do dvocifrene razlike - stariji Šehović je iskoristio tri vezana slobodna bacanja i svojim 11. poenom povisio na 20:9.

Ista razlika je bila na kraju prve četvrtine, a Crna Gora je na početku druge dionice pojačala ritam, koji "ribari" tek nisu mogli da prate - Dašić i Bojan Dubljević su nekoliko puta praktično došetali do koša i pet minuta i 11 sekundi prije poluvremena došli do ogromnih plus 24 (39:15).

Do odmora su Blagota Sekulić i drugovi malo usporili, kao da su zažalili nedoraslog protivnika, dozvolili mu da stane na noge i smanji ogromnu razliku, a najzanimljiviji detalj viđen je u posljednjoj sekundi - Nikola Ivanović je pokušao da pogodi sa još veće udaljenosti nego protiv Srbije, ali je lopta udarila u obruč i izazvala uzdahe sa tribina.

Nonšalantina igra nastavljena je i na početku drugog poluvremena, pa su uporni Islanđani u 24. minutu prišli na 50:39.

To je, međutim, bilo sve - Crna Gora je polako počela da ulazi u ritam i nakon trojki Seada Šehovića i Vladimira Mihailovića u 33. minutu ponovo stigla do plus 24 (70:46). Već u narednom napadu, iza linije 6,75 pogodio je i Dašić za rekordnih 73:48.

Do kraja je, ipak, Island bio mnogo agresivniji, pa je izborio častan poraz...

Bojan Dubljević je sa 16 poena bio najefikasniji, Vladimir Dašić je upisao 15, uz sedam skokova i šest asistencija, Suad Šehović je ubacio 14, Blagota Sekulić 13, uz detev uhvaćenih lopti...

Bonus video: