Preko Baltika do Slovenije

Jasno je da na Baltiku neće biti nimalo lako, jer su Estonci uz „crvene” jedina ekipa sa dvije pobjede u grupi A - prvo su pregazili Slovačku (95:74), a potom iznenadili Izrael (88:86)
12 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2012. 08:28h

Izrael je savladan nakon muka, Srbija srušena nevjerovatnim košem Nikole Ivanovića sa preko pola terena.

Poslije samo dvije od 10 utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, košarkaši Crne Gore došli su na prag Slovenije.

Ali, to ih nije zadovoljilo - žele da večeras u Talinu (19 časova po našem, 20 po lokalnom vremenu) sruše i Estoniju i tako praktično osiguraju vizu za „deželu”.

Jasno je da na Baltiku neće biti nimalo lako, jer su Estonci uz „crvene” jedina ekipa sa dvije pobjede u grupi A - u 1. kolu su pregazili Slovačku (95:74), a potom u Rišon Le Zionu iznenadili Izrael (88:86).

"Za nas je bilo važno da na startu kvalifikacija odigramo dobro i da postignemo dobar rezultat. Realno je bilo da to bude jedna pobjeda, iako se moglo desiti da poslije dva poraza na startu moramo da nastavimo borbu za plasman na Evropsko prvenstvo".

"Istrajnom i dosljednjom igrom i bez odustajanja, sa dosta timske čvrstine, uspjeli smo da prvo savladamo Izrael, a onda da se na krilima te pobjede podignemo i iskoračimo iznad svog nivoa i savladamo i Srbiju, pred prepunom dvoranom u Beogradu", kaže Luka Pavićević.

Selektor upozorava da Crna Gora još ništa nije završila.

"Očekuje nas još osam mečeva i moramo da branimo te dvije pobjede, prije svega dobrim igrama, kako na svom parketu, tako i u gostima. Estonija i Island su pokazali da su neugodni, a Srbija i Izrael su i dalje favoriti, iako smo uspjeli da ih savladamo".

Jasno je, međutim, da bi pobjeda u Talinu praktično riješila sve dileme, jer Slovačka i Island, realno, ne mogu da zaprijete Blagoti Sekuliću i drugovima.

"Estonija je odlično startovala i nametnula se sa dvije pobjede, naročito trijumfom protiv Izraela u gostima. Sada je u situaciji da napadne plasman na Evropsko prvenstvo".

"Radi se o tipičnom predstavniku baltičke košarke, kojoj pripadaju i Litvanija i Letonija. Pobjede nad Izraelom i Srbijom nikako ne garantuju pobjedu nad Estonijom, naročito pred njihovim navijačima i volio bih da kao tim pokažemo zrelost u razmišljanju".

"Tražićemo put do trijumfa, nakon kojeg bismo mogli da kažemo da smo blizu ostvarivanja cilja", zaključio je Pavićević.

Kapiten „crvenih” Blagota Sekulić napominje da je ekipa odlično raspoložena, ali upozorava na Estonce.

"Pred nama je još jedna važna utakmica, jer bismo novom pobjedom napravili veliki korak ka Evropskom prvenstvu".

"I Estonija ima dva trijumfa, možda i neočekivano, ali radi se o veoma dobroj selekciji, koja igra dosta atipično i moramo da je shvatimo veoma ozbiljno kako bismo došli do pobjede".

"Moramo da spriječimo kontranapad rivala i šut za tri poena. Izuzetno su neugodni, čak i njihovi visoki igrači šutiraju trojke, tako da moramo da odigramo odbranu na visokom nivou. Ako to uspijemo, mislim da nećemo imati problema da dođemo do nove pobjede", napomenuo je Sekulić.

Pitanje je, međutim, koliko će moći "crveni", jer su počele da ih stižu povrede - Vladimir Dragičević će preskočiti meč zbog problema sa skočnim zglobom, dok su Suad Šehović i Vladimir Dašić propustili sinoćnji trening i pod znakom su pitanja za utakmicu.

U grupi A večeras se igraju još dva meča - Srbija u 18 časova gostuje Slovačkoj, dok duel Island - Izrael počinje u 21.15.

Galerija

Bonus video: