Čudo! Crna Gora trojkom Ivanovića sa pola terena srušila Srbiju!

Mala Crna Gora srušila veliku Srbiju - Nikola Ivanović je trojkom sa pola terena uz zvuk sirene pogodio za 73:71
168 pregleda 334 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2012. 20:51h

Kakav spektakularan kraj - košem Nikole Ivanovića uz zvuk sirene, Crna Gora je usred Beograda srušila Srbiju (73:71) i stigla do jedne od najnevjerovatnijih i najneočekivanijih pobjeda u posljednjih nekoliko godina.

„Crveni” su u „Beogradsku arenu” ušetali bez kapitena Nikole Pekovića i sjajnog Nikole Vučevića, kao i još šest igrača koji su nastupili na prošlogodišnjem Eurobasketu u Litvaniji.

Rolu lidera uzeo je dječak koji je rođen 19. februara 1994. godine i pogotkom za pamćenje rastužio Miloša Teodosića, Duška Savanovića, Milana Mačvana i ostale zvijezde „orlova”, rasrdio legendarnog selektora Dušana Ivkovića i maltene rasplakao oko 18 hiljada navijača u najvećoj dvorani na Balkanu.

I neka se sada i o njemu ispredaju legende. Kada je Dušan Kecman u aprilu 2010. košem preko cijelog terena donio Partizanu pobjedu nad Cibonom u finalu ABA lige, Beogradom je kolala sljedeća šala: „Ni Čak Noris ne može da isprazni 'Zagrebačku arenu' kao Kecman za 0,6 sekundi”.

Sada je Nikolaj ispraznio još veću dvoranu. Dječak je već ušao u legendu...

Zasluge za spektakularnu pobjedu, kojom je Crna Gora napravila ogroman korak ka Evropskom prvenstvu u Sloveniji, ne pripadaju samo najmlađem članu reprezentacije.

Suad Šehović je opet bio fenomenalan i kao protiv Izraela stigao do dabl-dabla (17 poena i 10 skokova), Aleksa Popović je odigrao utakmicu života, Bojan Dubljević bio sjajan pod oba koša, Vladimir Dragičević se hrabro borio i sa hroničnom povredom i sa centrima Srbije, Sead Šehović uhvatio veoma važnu loptu i dao četiri koša u posljednjem minutu...

A cijela ekipa je vjerovala kada su vjerovatno svi pomislili da je gotovo, kada je Srbija pet minuta prije kraja povela 67:54. Zbog toga je i upisana najveća pobjeda u istoriji crnogorske košarkaške reprezentacije.

Duel Ročestija i Savanovića

U veoma izjednačenoj utakmici, „crveni” su u nekoliko navrata imali prednost, a najveća je bila u 23. minutu, kada je Tejlor Ročesti pogodio za 42:37.

Srbi su serijom 7:0 preokrenuli na 53:48, potom imali i 55:50, da bi Dragičević koševima na kraju treće i početku posljednje dionice vratio svoj tim na minus jedan (55:54).

Tada je Duda Ivković vratio Teodosića u igru, koji je u svom stilu ubacio osam poena, četiri je dodao Mačvan, pa se nakon serije 12:0 činilo da je sve gotovo.

A onda je Luka Pavićević povukao odlučujuće poteze - izvukao je Ročestija i indisponiranog Vladimira Dašića, a ubacio Ivanovića i Milka Bjelicu. I počelo je stizanje.

Dubljević je pogodio za dva, stariji Šehović ubacio svoju petu trojku, a Ivanović sa linije penala 117 sekundi prije kraja postigao svoje prve koševe za 67:61.

Mačvan je povisio na 69:61, a onda Ivanović za svega 12 sekundi pogodio trojku, ukrao loptu Nemanji Nedoviću i položio je u koš za 69:66.

Teodosić je iskoristio jedno bacanje, a mlađi Šehović smanjio na 70:68. Plej CSKA je promašio trojku, a Ivanović dobio priliku da sa penala izjednači. Nije pogodio nijedno, ali je Sead Šehović ugrabio loptu i 15,1 sekundu prije kraja vratio stvari na početak.

Crna Gora je imala produžetak u rukama, ali su sudije na autoritet svirale faul mlađeg Šehovića nad Teodosićem. Bivši igrač Olimpijakosa je 3,8 sekundi prije kraja promašio prvo, a pogodio drugo, a Pavićević nije više imao tajm-aut. Pribjegao je jedinoj mogućnosti - krenuo je u posljednji napad sa pet niskih igrača, a lopta je došla do Ivanovića.

Najveći biser crnogorske košarke se odrazio pola metra prije linije koja označava polovinu terena i dao koš koji će pamtiti dok je živ...

Galerija

Bonus video: