Noć koja se čeka pet godina

Tim Luke Pavićevića čeka pakao - em će na drugoj strani terena biti jedna od najboljih ekipa iz kvalifikacija, em će atmosfera na tribinama sigurno biti uzavrela
65 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2012. 10:58h

Vaterpolisti se ne mogu izbjeći ni na jednom takmičenju, nedavno su se jedne drugima suprotstavile i košarkašice, ali ništa od toga ne može da se mjeri sa nabojem koji nosi večerašnji okršaj u „Beogradskoj areni” - u derbiju 2. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Sloveniji, sudariće se košarkaši Srbije i Crne Gore.

Očekuje se da će meč koji se čekao pet godina sa tribina gledati 18.402 ljudi, jer je Košarkaški savez Srbije odredio da tačno toliko karata bude dodijeljeno besplatno navijačima.

Tim Luke Pavićevića, dakle, čeka pakao - em će na drugoj strani terena biti jedna od najboljih ekipa iz kvalifikacija, em će atmosfera na tribinama sigurno biti uzavrela.

Srbija, koja večeras (20.30) prvi put pred svojim navijačima igra u crvenim dresovima, svakako je favorit.

Jeste da legendarni Dušan Ivković ima problema sa povredama glavnih igrača, ali je Crna Gora na mnogo većim mukama - nema NBA centara Nikole Pekovića i Nikole Vučevića, koji je u nedavnom blokbaster trejdu napravljenom zbog Dvajta Hauarda napustio Filadelfiju i prešao u Orlando. A zna se koliko njih dvojica znače „crvenima”...

„Utakmica u Beogradu predstavlja veliki izazov za našu reprezentaciju, koja se u ovim kvalifikacijama ponovo formira. Očekujem od igrača da u utakmicu uđu maksimalno motivisani”.

„Ne bi trebalo stvarati imperativ u ovakvoj utakmici, jer je Srbija favorit. To je tim koji je već četiri godine u kontinuiranom radu, predvođen selektorom Dušanom Ivkovićem i predstavlja jednu od najjačih selekcija u Evropi”.

„Za nas je veoma važno da izađemo sa integritetom, prije svega u zalaganju i čvrstini, a volio bih da sačuvamo zdravlje i da u što boljem raspoloženju i stanju otputujemo u Talin, gdje nas očekuje možda i ključni meč u ovim kvalifikacijama”, istakao je Pavićević.

Crna Gora je u 1. kolu napravila veliki posao pobjedom nad Izraelom (75:69), dok su „orlovi” nadletjeli Island (91:78). Jasno je, međutim, da i jednu i drugu reprezentaciju čeka teži rival nego na otvaranju.

„Igramo protiv najjačeg protivnika u našoj grupi, možda i u čitavim kvalifikacijama. Srbija je već nekoliko godina zajedno, dosta je uigrana i ima veliki kvalitet. Favorit je, ali mi treba da se oslobodimo pritiska i da odigramo bolje nego protiv Izraela”, kaže Milko Bjelica.

Centar Kaha laborala svjestan je, ipak, da se u Beogradu neće rješavati ništa, već da su mnogo bitniji neki drugi dueli.

„Pobjedom u prvom kolu napravili smo veliki korak, ali znamo da moramo da dobijemo sve selekcije koje su na papiru autsajderi u našoj grupi. Tu mislim na Estoniju, Slovačku i Island. Protiv tih timova moramo da ostvarimo trijumfe kako na domaćem, tako i na gostujućem parketu, što bi trebalo da nam bude dovoljno za plasman na Evropsko prvenstvo” zaključio je Bjelica.

U grupi A danas se igraju još dva meča - Slovačka dočekuje Island (18 časova), a Izrael igra protiv Estonije (20).

Ročesti: Sve je moguće

Iako su jedva došli do pobjede nad Izraelom, košarkaši Crne Gore vjeruju da mogu da šokiraju favorita grupe A.

„Bilo je veoma važno da ostvarimo pobjedu na startu protiv Izraela, a sada je bitno da pružimo maksimum protiv Srbije. U pitanju je najkvalitetnija i najiskusnija selekcija u grupi, zbog čega moramo da odigramo timski i da pružimo maksimum protiv sjajnog protivnika. Ako bude tako, sve je moguće”, poručio je plej Crne Gore, Amerikanac Tejlor Ročesti.

Galerija

Bonus video: