Crna Gora bolja od Izraela

Izabranici selektora Luke Pavićevića do startnog trijumfa došli su serijom od devet uzastopnih poena u posljednjih minut i po utakmice.
65 pregleda 19 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Košarkaši Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.08.2012. 18:17h

Poraz je bio zabranjen, svi su znali da bi kiks protiv Izraela stvorio probleme već na startu grupe i reakcija je morala da bude ekspresna - crnogorski košarkaši su savladali Izraelce (75:69) na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, iako su više od 30 minuta bili u kandžama protivnika...

Ipak, sreća je ovog puta bila na strani izabranika Luke Pavićevića, šut je krenuo kada je to bilo najpotrebnije - „crveni” su postigli pet trojki u posljednjoj četvrtini (do tada u tri dionice ukupno četiri), a sjajnu seriju je zaokružio Vladimir Dašić koji je uz zvuk sirene postavio konačan rezultat.

Tako je prvi meč u kvalifikacijama završen trijumfalno, a Crna Gora je preživjela vjerovatno (uz onaj meč sa Italijom u prošlim kvalifikacijama u Bijelom Polju) i najveći strah. Nikad nije bila tako blizu poraza na svom parketu.

"Crveni" nemaju vremena da slave, okreću se gostovanjima - već u subotu idu Srbiji, a nakon toga i u Talin na megdan Estoncima...

Izraelci su bolje otvorili meč, nakon svega dva minuta poveli sa 8:2, a onda je u igru ušao Blagota Sekulić i stvari su se brzo promijenile - povezao je šest poena, uhvatio četiri lopte u napadu za prvo vođstvo (11:10).

Crna Gora je od početka imala mnogo problema sa triom spoljnjih igrača - Lior Elijahu, Gaj Pnini i Omri Kaspi su probijali odbranu iz svih pozicija, ali je uprkos tome na poluvremenu bila u plusu, vodila je sa 37:34.

U trećoj četvrtini je, međutim, odjednom stalo sve. Odbrana je bila pogubljena, dozvoljeni su laki poeni, napad bez organizacije sa ishitrenim šutevima za tri, pa je Izrael serijom 6:0 (44:40) upozorio da stvari po naš nacionalni tim mogu da krenu nizbrdo.

Pavićeviću nije pomogao ni tajm-aut, jer je protivnik u finišu treće i početkom posljednje dionice imao i maksimalnu prednost - u tri navrata je išao na plus osam...

Posljednjih 10 minuta su, ipak, u potpunosti pripali Crnoj Gori. Suad Šehović je sjajnu rolu zaokružio sa 12 poena i 11 skokova (četiri u napadu), pogodio je i dvije trojke u tom periodu, Dašić je greške ispravio u trenucima kada se lomilo (poenima i blokadom u možda i ključnom napadu Izraelaca u finišu), a zapažen je bio i mladi Nikola Ivanović.

Popularni Nikolaj je svih pet poena upisao u posljednjim minutima - prvo je pogodio za dva na minus osam, a potom i trojkom smanjio na 63:61 i lansirao Crnu Goru ka vođstvu.

Crna Gora posljednja dva minuta nije ni primila koš, posljednji koji je pogodio za Izrael je bio Kaspi za vođštvo 69:66 kada je na semaforu stajalo tačno minut i 58 do kraja.

Potom je Tejlor Ročesti pogodio četiri vezana slobodna bacanja, a tačku na meč je stavio Dašić...

Amerikanac je meč završio sa 12 koševa(imao je i pet asistencija), koliko je upisao i Sekulić, uz sedam uhvaćenih lopti, od čega šest pod protivničkim košem.

Dvocifren učinak je još imao Dašić (10). Na drugoj strani, Elijahu je briljirao sa 22 pogotka (šut 14-10), a Kaspi je upisao 17.

Bonus video: