Ivanović: Uradili smo dosta do sada

"Imamo samo mjesec i po dana da se pripremimo, zbog toga smo i ranije krenuli, dok Srbija, na primjer, u ovom sastavu igra već četiri godine i tu nema previše uigravanja", objašnjava talentovani plej
0 komentar(a)
Ivanovic_1, Foto: KSCG
Ivanovic_1, Foto: KSCG
Ažurirano: 17.07.2012. 10:53h

Najbolji košarkaši Crne Gore ušli su u četvrtu nedjelju priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Sloveniji naredne godine, a istovremeno to im je i posljednja na pripremama na Zlatiboru.

Ostalo je da “crveni” odrade nekoliko treninga, odigraju dva kontrolna meča sa Letoncima, a potom spakuju kofere i vrate se kući.

Potom slijedi kratka pauza, a onda i finiš priprema. Sumirajući ono što je urađeno do sada, najmlađi član u našoj selekciji Nikola Ivanović ne krije zadovoljstvo.

"Od početka priprema svi se maksimalno trudimo da se što prije uigramo za ono što nas čeka u kvalifikacijama. Radimo izuzetno kvalitetno i mislim da smo za kratko vrijeme uradili dosta dobrih stvari što se tiče postavke igre u odbrani i napadu. Privikavamo se na novi sistem igre sa kojim se susrećemo prvi put do sada. Atmosfera je sjajna i to je ono što napore čini mnogo lakšim", ističe Ivanović za “Vijesti”.

Posljednje dane selektor Luka Pavićević i saradnici treninge su fokusirali na postavljanju napada, odnosno uigravanju akcija.

"Prije smo radili neke principe što se tiče odbrane, a sada je na redu napad - akcije i kretanja. Što se tiče odbrane, stručni štab insistira na agresivnosti na prvom pasu nego po cijelom terenu. To na treningu izgleda dobro, a na utakmicama koje slijede, vidjećemo koliko smo i šta do sada uradili".

Još koji dana “crveni” će raditi “suve” treninge, a onda slijedi serija kontrolnih mečeva.

"Do sada je akcenat bio na podizanju fizičke spreme i uigravanju. Ovo je najvažnija faza rada, a potom slijede kontrolne utakmice na kojima ćemo tempirati formu za kvalifikacije. Prvo ove dvije sa Letonijom na Zlatiboru, a potom na turnirima u Italiji i Poljskoj. Ima još dosta vremena da sve stvari legnu na svoje mjesto i siguran sam da ćemo maksimalno spremni dočekati obaveze koje slijede".

Ono što se uradi tokom priprema, biće praktično to, jer kada krenu kvalifikacije malo će biti vremena za treninge. Igraće se svaka tri dana, a tu su i putovanja.

"Imamo samo mjesec i po dana da se pripremimo, zbog toga smo i ranije krenuli, dok Srbija, na primjer, u ovom sastavu igra već četiri godine i tu nema previše uigravanja. Tu je i selekcija Izraela, koja je uigrana isto tako, a i ostali rivali u grupi ne zaostaju. Biće izuzetno teško, naporno, ali se nadam najboljem. Vjerujem da imamo kvalitet da se plasiramo na Evropsko prvenstvo i da ćemo to dokazati kada počnu kvalifikacije", zaključio je Ivanović.

Reprezentacija će na Zlatiboru ostati do 21. jula, kada je predviđen povratak za Crnu Goru i odlazak za Bar.

“Crveni” će u tom gradu boraviti samo dva dana, uoči odlaska na turnir u Italiji, koji je na programu od 25. do 27. jula na kojem će pored domaćina, učestvovati Bosna i Hercegovina i Finska.

Potom će Crna Gora od 3. do 6. avgusta nastupiti na turniru u Poljskoj, na kojem će pored domaćina, odmjeriti snage sa selekcijama Letonije i Italije.

Završni dio priprema biće odrađen u Baru, a premijerni meč u kvalifikacijama Crna Gora igra 15. avgusta protiv Izraela u “Morači”.

Želja i borbenost na maksimalnom nivou

I prije početka priprema, znalo se da stručni štab neće moći da računa na usluge kapitena Nikole Pekovića i Gorana Jeretina, koji su povrijeđeni.

Ostali igrači su trude da nadoknade njihovo odsustvo.

"Sigurno da je veliki hendikep to što su povrijeđeni Peković i Jeretin, dva iskusna igrača, Nikola Vučević će propustiti najvažniju fazu priprema, a na sve to su se nadovezale povrede Borisa Bakića i Miloša Borisova. Međutim, igrači koji su tu, daće svoj maksimum i pokušaćemo nedostatak kvaliteta, odnosno neigranje pomenutih igrača da nadoknadimo velikom željom i borbenošću. Nadam se i vjerujem da ćemo to i uspjeti", objasnio je plej Budućnost Volija.

Bonus video: