Prošli put od granice bola do šampionske titule

Košarkaši Mornara u finalnoj seriji plej-ofa Erste lige prekinuli 11-godišnju dominaciju Budućnosti u nezavisnoj Crnoj Gori
112 pregleda 3 komentar(a)
KK Mornar šampion 2018, Foto: Kk mornar
KK Mornar šampion 2018, Foto: Kk mornar
Ažurirano: 02.06.2018. 08:14h

Do duboko u noć, između četvrtka i petka, trajala je fešta igrača, rukovodstva, prijatelja kluba i sponzora Košarkaškog kluba Mornar u „Kraljevskoj plaži“, čiji je vlasnik Đorđije Pavićević, glavni menadžer barskog kluba. Slavlje će u Baru, zasigurno, potrajati još koji dan, a kako i ne bi, kada je Mornar prekinuo 11-godišnju vladavinu Budućnosti i domogao se prve šampionske titule u nezavisnoj državi.

"Uživamo u trijumfu, najviše zbog ambijenta u kojem je odigrana odlučujuća utakmica. A proslava titule na terenu bila je kao u NBA. Crna Gora može da bude ponosna na ovakvo finale, o čemu govore i čestitke koje dobijamo iz regiona i za prvu titulu i za prikazanu košarku", rekao je Đorđije Pavićević.

Izabranici Mihaila Pavićevića su uradili ono što je malo ko mogao i da pretpostavi – ne samo da sa crnogorskog trona svrgne novog šampiona ABA lige, već da to uradi na imperisivan način, sa 3:1 u pobjedama. A da je Derik Nidampogodio trojku, skoro uz zvuk sirene, u trećem meču, u „Morači“, Barani su do titule mogli i sa nevjerovatnih 3:0 u seriji...

"Svi su smatrali da je u pitanju čist marketing i da ne postoji nikakva šansa da ostvarimo ciljeve koje smo postavili. Međutim, svi u timu, zajedno sa stručnim štabom i upravom kluba, smo vjerovali da možemo da realizujemo planirano. Napravljena je prava porodičina atmosfera, a pozitivna energija se osjećala na svakom koraku. Ni sam ne znam koliko smo puta tokom sezone išli preko granice bola da bismo stigli do cilja. Borili smo se sa rivalima, umorom, povredama. Igrali pod blokadama. Na kraju je sve došlo na svoje mjesto. Titula je stigla u Bar, prva u istoriji kluba. Tek sada nas stiže umor, tek sada nas stižu bolovi. Poslije meča smo još i mogli da se radujemo i pjevamo, jer je adrenalin radio svoj dio posla. Sada već ne možemo da stojimo na nogama", kazao je centar Barana Uroš Luković za Sport Klub.

Mornar je prvo finale plej-ofa protiv Budućnosti, u sezoni 2010/2011, izgubio sa 3:0, Prije prije sezone je bilo 3:1 za Podgoričane, a prošle 3:2. Bilo je, dakle, predodređeno da Barani u četvrtom pokušaju nadigraju Podgoričane. Nagovještaj titule Mornara, ne samo zbog vođstva od 2:0 u seriji, bila je i treća utakmica, u kojoj su Barani uspjeli da nadoknade minus od 21 poena razlike u posljednjoj četvrtini, čak i da dođu do šanse za pobjedu. U četvrtom meču nijesu ispustili šansu da stave tačku na seriju.

"Četvrta utakmica je bila sjajna, ne samo moja već čitave ekipe. Crna Gora može da bude ponosna, iduće sezone imaćemo timu u Evroligi i Evrokupu", rekao je Nidam, prva barska violina u finalu plej-ofa (ali i tokom čitave sezone), pošto je crnogorski reprezentativac, naturalizovani Amerikanac u finalu ubacio 97 poena, odnosno nešto više od 24 poena prosječno po meču.

Mornar je istorijsku sezonu zaokružio titulom prvaka Crne Gore, ali je stigao i do polufinale plej-ofa ABA lige, četvrtfinale FIBA Evrokupa, te finala Kupa Crne Gore. Sve to uz ne veliki roster, i probleme sa povredama tokom sezone.

"Luković je insistirao da igra protiv Crvene zvezde u polufinalu ABA lige iako su ljekari bili protiv toga. Ja sam pod blokadama odigrao finalnu seriju, a kako su izdržali Nidam koji je igrao sa povredom koljena, Luković koga leđa ubijaju i ostali momci koji su se takođe mučili sa lakšim ili težim povredama, nije mi jasno. Tačnije rečeno jeste. Porodična atmosfera i pozitivna energija su nas tjerali da idemo preko granica bola. Svi smo disali kao jedan, niko nije želio da ostavi saigrače na cjedilu. Dali smo i posljednji atom snage da stignemo do cilja i isplatilo se. Titula je u Baru", rekao je Nemanja Vranješ, uz Nidama, Lukovića i Brendisa Rejli-Rosa predvodnik Mornara u ovoj sezoni.

Maj za pamćenje

Maj je bio srećan za košarkaše Mornara, prvenstveno zbog šampionske titule. Računajući mečeve u Erste Superligi, Barani su u ovom mjesecu upisali 10 pobjeda u 11 mečeva, od čega četiri protiv sada već bivšeg crnogorskog šampiona, Budućnosti.

Inače, u najboljoj sezoni u klupskoj istoriji, Barani su odigrali ukupno 64 utakmice (27 u ABA ligi, računajući Superkup i plej-of sa Crvenom zvezdom, 16 u FIBA Evrokupu, dvije u kvalifikacijama za FIBA Ligu šampina, tri u Kupu Crne Gore i 16 u Erste ligi, od čega 10 u Superligi i šest u plej-ofu. Mornar je pobijedio u 40 utakmica, dok je u 24 poražen.

Bonus video: