Poraz kao pobjeda, Crna Gora na korak od EP

Da bi i teoretski izvadile vizu za Francusku, "crvene" u srijedu pred svojim navijačima treba da dobiju Estoniju, koja do sada još nije osjetila slast pobjede
60 pregleda 13 komentar(a)
Crna Gora - Poljska, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Poljska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.07.2012. 18:28h

Košarkašice Crne Gore poražene su od Poljske 53:50, ali se taj neuspjeh može računati kao pobjeda.

Naime, izabranice Miodraga Baletića su u prvom odmjeravanju snaga na Cetinju bile ubjedljivije (59:50), pa su bolje od Poljakinja u međusobnom skoru.

Naša selekcija ima bod više i utakmicu više od rivala, pa je za teoretski plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj potrebna pobjeda u srijedu na Cetinju protiv Estonije.

S obzirom da je razlika u kvalitetu velika, pobjeda u tom meču ne bi trebalo da dođe u pitanje.

Početak meča nije nagovještavao povoljan ishod po Crnu Goru. Poljakinje su bile izuzetno nadahnute, povele su 9:0 u 4. minutu, što je bio znak da Baletić zatraži minut odmora. Ni to nije donijele boljitak u igri, domaći sastav je diktirao ritam i nakon prvih 10 minuta imao ubjedljivih 23:8.

Ništa u tim trenucima nije polazilo za rukom Crnoj Gori, a ništa bolje nije bilo ni na startu drugog kvartal. Poljska je stigla do vođstva od 25:8, a kod minusa od 15 poena (27:12), probudile su se Jelena Škerović i saigračice. Do odlaska na odmor, napravile su seriju 16:5 i prišle na četiri poena zaostataka.

To je davalo nadu da se može do potpunog preokreta. U posljednjih pet minuta prvog poluvremena Milica Jovanović je dala devet poena i bila je najzaslužnija za povratak naše selekcije.

Na početku nastavka do preokreta je i došlo. Prvo je pogodila Iva Perovanović, potom i Jelena Škerović trojku za prvo vođstvo Crne Gore (33:32). Od tog momenta, pa sve do 38. minuta gošće su bile te koje su kontrolisale dešavanja na terenu.

U jednom trenutku imale su i 10 poena viška (46:36). U samoj završnici Poljakinje su imale više koncentracije i stigle su do pobjede koja im ne znači mnogo.

Jelena Škerović je u posljednjoj sekundi pokušala da pogodi trojku i donese svom timu produžetak, ali je bila neprecizna.

Milica Jovanović je sa 13 poena bila jedina dvocifrena u našem timu. Po osam su dale Iva Perovanović (osam skokova), Ana Turčinović (osam skokova) i Jelena Škerović (pet skokova, šest asistencija).

Poljska - Crna Gora 53:50 (23:8, 9:20, 4:18, 17:4)

Inovroclav - Dvorana: “Vidoviskovo”. Gledalaca: 1.000. Sudije: Dolinek (Češka), Rodrigez (Njemačka), Isačenko (Ukrajina).

Poljska: Idčak 11, Pietržak, Šot 4 (4-1), Makovska 4, Valič 7 (3-3), Skobel 5 (4-3), Majevska 5, Losi 7, Piekarska 6 (2-2), Gulak 2, Čomac, Koc 2.

Crna Gora: Knežević, Škerović 8, Ćulafić, Baletić 1 (2-1), Popović, Aleksić 5, Dubljević 7 (1-0), Perovanović 8 (4-0), Turčinović 8, Jovanović 13 (2-2), Milutinović, Bigović.

Bonus video: