Pobjeda protiv Švajcarske ne bi trebalo da dođe u pitanje

Crnogorske reprezentativke, još uvijek su na prvom mjesto u B grupi, a kako su već jednom savladale Švajcarke, za očekivati je da će tu i ostati.
0 komentar(a)
Košarkašice Crne Gore, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
Košarkašice Crne Gore, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
Ažurirano: 04.07.2012. 08:38h

Najbolje crnogorske košarkašice imaju novu šansu da pred domaćom publikom, protiv selekcija Švajcarske, obezbijede plasman na Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Francuskoj.

“Crvene” dame to nijesu uspjele da urade u Beogradu, jer su doživjele prvi poraz u kvalifikacijama od reprezentacije Srbije, koju su inače u prvom kolu savladale na Cetinju.

Crnogorske reprezentativke, još uvijek su na prvom mjesto u B grupi, a kako su već jednom savladale Švajcarke, za očekivati je da će tu i ostati.

Selektor Miodrag Baletić kaže da su od samog početka rada znali da ih očekuje težak posao, posebno kada je riječ o reprezentacijama Srbije i Poljske.

"Nijednog trenutka ne treba zaboraviti ni činjenicu da su ozbiljni protivnici i ekipe Estonije i Švajcarske. Mi smo u prva četiri kola imali dobar rezultat i napravili pomalo euforičnu atmosferu i mislili da smo nakon tako dobrog starta u prvom krugu nepobjedivi. Međutim, u subotu u Beogradu se desilo ono što nijesmo željeli, jer nijesmo odigrali onako kako smo željeli. Ipak ta razlika reprezentacije Srbije nije napravljena u jednom dužem kontinuitetu, ona se desila u samom finišu utakmice i to bi trebalo da bude ozbiljna opomena našoj ekipi i svima koji predstavljaju ovu reprezentaciju, pred predstojeće duele, posebno pred duel sa Poljskom", objasnio je Baletić.

On, ipak, poručuje da aposlutno vjeruje u igračice koje brane boje reprezentacije Crne Gore.

"Vjerujem u mudrost i karakter naših djevojaka. Ja se nadam i ubijeđen sam da je poraz koji smo pretrpjeli u Beogradu, jedan trenutan pad forme, posljedica zamora ili uslova koji nam nijesu odgovarali. Zato vjerujem da će reprezentacija biti učesnik Evropskog prvenstva naredne godine u Francuskoj", optimista je Baletić.

Plej Crne Gore Snežana Aleksić, smatra da poraz protiv Srbije, treba zaboraviti što prije.

"Jednostavno nemamo puno vremena da mislimo o njima. Potrebno je da se okrenemo utakmici protiv Švajcarske, koja nas danas očekuje na Cetinju. Ostaje nam samo da iz utakmice sa Srbijom izvučemo pouke gdje smo griješili, i nastavimo naš ritam. Pokazali smo u i prve četiri meča da smo ozbiljan protivnik i da je svakoj ekipi teško da igra protiv nas. Mislim da i dalje možemo da nastavimo sa pobjedama i tako ostvarimo plasman koji nas vodi u Francusku", istakla je Aleksić.

Poljakinje odgovaraju po stilu igre

Na pitanje da li postoji bojazan od utakmice sa Poljskom u subotu u gostima, Baletić kaže da ne bi bilo dobro da Crna Gora dođe u situaciju da brani razliku od plus devet koju trenutno ima.

"U svakom slučaju treba da igramo veoma ozbiljno. Smatram da ovo što iznosim nije bezrazložan optimizam, jer nam jednostavno i fizionomija ekipe Poljske više odgovara nego fizionomija Srbije. Srbija ima mnogo više igračica na spoljnim pozicijama, a mi tu nemamo dovoljan izbor iskusnih igračica. Tako da uz jedan ozbiljan i angažovan pristup, kakav smo imali do sada, imamo šansu da izborimo povoljan rezultat protiv Poljske", kaže Baletić.

Bonus video: