Pavićević: Cilj plasman na EP u Sloveniji

"Najvažnije utakmice su nam gostovanja u Talinu, Bratislavi i Rejkjaviku. Ne smijemo da nam se dogodi nijedan poraz, svaki poen može da bude ključan za plasman na EP”, kaže Pavićević
7 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2012. 13:10h

Nema jednog od najboljih Evropljana u NBA ligi Nikole Pekovića, pripreme će propustiti Nikola Vučević, koji mora da igra Ljetnju ligu u dresu Filadelfije, Goran Jeretin i Omar Kuk više nisu reprezentativci, ali se ambicije ne mijenjaju - košarkaši Crne Gore žele na Evropsko prvenstvo.

Situacija u grupi A je jasna, jer je Srbija favorit za 1. mjesto. “Crveni” će se boriti za drugu poziciju sa Izraelom, mada i treće mjesto vjerovatno vizira pasoše za Sloveniju, jer četiri najbolje trećeplasirane ekipe idu na Eurobasket. A Estonija, Slovačka i Island, bez obzira na to u kakvim problemima je Crna Gora, ne bi smjeli da budu ispred izabranika novog selektora Luke Pavićevića...

"Momenat je delikatan, jer pred nama je cilj da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Postoji nekoliko činilaca koji će taj zadatak učiniti veoma teškim. Prilikom selektiranja tima, morali smo da se pomirimo sa činjenicom da na neke veoma važne igrače ne možemo da računamo. Tu prije svega mislim na nedostatak kapitena Nikole Pekovića, koji je igrač kvaliteta kakvi se teško nalaze. Pored toga, u inače deficitarnoj spoljnoj liniji, sreli smo se sa zdrastvenim problemima Gorana Jeretina i Omara Kuka, koji su otkazali učešće, a mislim da ćemo imati problema da uključimo Borisa Bakića i Miloša Borisova. Dodatni problem je sa Nikolom Vučevićem, koji mora da odigra Ljetnju ligu sa Filadelfijom i priključiće se reprezentaciji tek nakon mjesec priprema", rekao je Pavićević na današnjoj konferencije za novinare.

Crna Gora igra u jedinoj grupi sa šest timova, što dodatno otežava posao.

"Naša grupa ima najviše kvalitetnih timova koji mogu da se bore za drugo ili najbolje treće mjesto. Smatram, ipak, da imamo igrački kadar i potencijal koji može da odgovori tom zahtjevu. Uspio sam da formiram željeni stručni štab, a sa druge strane KSCG je učinio sve da obezbijedi maksimalne uslove za pripreme da bi se ostvario taj rezultat".

Prvu fazu priprema, koja će se održati ove sedmice u Podgorici, odradiće svi igrači, osim Vučevića i Amerikanaca Tejlora Ročestija i Briona Raša.

"Sa Amerikancima je dogovoreno da se priključe na početku priprema. Ovaj uvodni dio poslužiće da se upoznamo. Ima dosta promjena, novi je selektor i smatrao sam da prvi dio treba da iskoristimo za upoznavanje. Bićemo bez Vučevića i Amerikanaca, a oslobodićemo i Dubljevića, kako bi mogao da obavi ljekarske preglede i kompletira ugovor sa Valensijom".

Crna Gora već na startu kvalifikacija igra sa dva najveća rivala - 15. avgusta dočekuje Izrael, tri dana kasnije gostuje Srbiji.

"Izrael i Srbija imaju iste stručne štabove i istu bazu kao prije. Što se tiče Izraela, postoje dvije olakšavajuće okolnosti - penzionisanje Blutentala i povreda Burštajna. Volio bih da protiv njih ključnu utakmicu kod kuće igramo u drugom dijelu kvalifikacija, kada se ekipa uigra, a ne već na startu. Do tada, međutim, imamo šest sedmica i ako pravilo iskoristimo to vrijeme, bićemo spremni. Najvažnije utakmice su nam, ipak, gostovanja u Talinu, Bratislavi i Rejkjaviku. Ne smijemo da nam se dogodi nijedan poraz, svaki poen može da bude ključan za plasman na EP".

Sa 30 godina, u reprezentaciji će debitovati Blagota Sekulić. Bivši košarkaš Budućnosti, Partizana, AEK-a, Marusija, PAOK-a, Real Madrida, Arisa i Kremone, nije igrao za Crnu Goru zbog sukoba sa Duškom Vujoševićem. Košarkaš koji je prošlu sezonu proveo u španskoj Mursiji je prihvatio poziv Pavićevića, sa kojim je sarađivao u Albi.

"Sekulić je igrač kojeg sam vodio u Albi, od njega očekujem ono što on daje svim svojim timovima - ozbiljan, predan rad, mirnoću, dobru koncentraciju. Nadam se da će mi pomoći da uspostavim principe igre, jer se nalazim sa grupom igrača sa kojom nisam radio do sada", zaključio je Pavićević.

Reprezentacija će u Podgorici boraviti do ponedjeljka, kada će se preseliti na Zlatibor, gdje će trenirati 20 dana i odigrati dva kontrolna meča, protiv Letonije (19. i 20. jul). Naredna faza priprema biće obavljena u Baru, nakon čega slijedi turnir u Italiji, od 25. do 27. jula. Na turniru će, osim Crne Gore i Italije, učestvovati još Bosna i Hercegovina i Finska. Za početak avgusta predviđeno je učešće na turniru u Poljskoj (od 3. do 5. avgusta), na kojem će pored domaćina, rivali crnogorske selekcije biti Italija i Letonija.

Peković pruža podršku

Na konferenciji za novinare bio je i kapiten Nikola Peković, iako zbog povrede neće igrati ove kvalifikacije. Postoji, doduše, mala šansa da se priključi u finišu...

"Reprezentacija je dosta izmijenjena u odnosu na prošlu godinu i stručni štab je novi. Ima i dosta novih igrača, i nekoliko povrijeđenih, ali je dosta vremena za pripreme i uigravanje. Momke očekuje težak i naporan rad, da pokušamo da dobijemo što više utakmica i plasiramo se na EP", rekao je Pekmen, koji se oporavlja od operacije članka.

"Dobro se osječam, prošlo je šest sedmica , za dvije nedjelje idem na kontrolu. Tada bi trebalo da počnem da trčim i treniram".

Diva generalni sponzor

Novi generalni sponzor Košarkaškog saveza Crne Gore je firma “Ekoper” iz Šavnika, zapravo njen brend Diva - durmitorska izvorska voda.

Ugovor su potpisali Petar Popović, generalni sekretar KSCG i Ljubo Perišić, vlasnik kompanije “Ekoper”. Finansijski detalji nisu objavljeni, a Diva je već ove sezone ušla u košarku kao glavni sponzor Crvene zvezde Beograd.

Predsjednik Izvršnog odbora KSCG Veselin Barović uručio je Perišiću dres Crne Gore, koji proizvodi kineska kompanija “Peak”.

Bonus video: