Mirotić: Naredna sezona će biti još bolja

"Zadovoljan sam i svojim ličnim učinkom, pogotovo je sjajno bilo u Evroligi, u kojoj sam drugi put uzastopno izabran za zvijezdu u usponu", objašnjava 21-godišnji košarkaš
9 komentar(a)
Nikola Mirotić, Foto: FoNet/EPA
Nikola Mirotić, Foto: FoNet/EPA
Ažurirano: 24.06.2012. 08:28h

Malo je nedostajalo...

"Malo, baš je malo nedostajalo, čak smo imali meč loptu za titulu na svom terenu jer smo vodili 2:1 u pobjedama. Real posljednjih pet godina nije ni igrao u finalu, a sada nam se ukazala prilika da uzmemo titulu. Ali, falilo nam je i malo sreće. U Barseloni smo sva tri meča odigrali dobro, čak i u majstorici smo stalno imali priključak, zaostajali smo od dva do četiri poena, ali na kraju, ipak, nismo uspjeli. No, sve u svemu imali smo dobru sezonu, osvojili Kup kralja, u finalu lige igrali pet mečeva, bili dobri i u Evroligi, tako da možemo da budemo zadovoljni", ovim riječima izuzetno uzbudljivo finale španske ACB lige za "Vijesti” opisuje Nikola Mirotić, jedan od najvećih asova i sigurno najveća akvizicija za budućnost najtrofejnijeg evropskog kluba, Real Madrida.

Nakon prošlogodišnje sjajne sezone, u kojoj je od njenog početka rastao i na kraju izrastao u oslonac ekipe, fenomenalni Podgoričanin, koji je odmah poslije finala doputovao u svoj rodni grad, ove godine postao je jednostavno - oslonac tima.

Čovjek kojeg u prelomnim trenucima utakmice pogledom traže i saigrači, i trener, i navijači. On je taj koji odlučuje...

"Tačno, zadovoljan sam i svojim ličnim učinkom, pogotovo je sjajno bilo u Evroligi, u kojoj sam drugi put uzastopno izabran za zvijezdu u usponu, a nisam znao da je to priznanje uopšte moguće dobiti dva puta. Dosta puta dešavalo se da lopta u ključnim trenucima ide meni, a ja sam to prilično uspješno rješavao. Jednostavno, zadovoljan sam, ali bez ekipe ne bi bilo ni mojih dobrih igara niti bismo ostvarili rezultate kakve smo napravili".

Ovogodišnje izdanje madridskih košarkaša, međutim, trebalo bi da bude samo najava još boljih igara.

Real je već krenuo u akciju, očekuje se dolazak nekih vrhunskih imena.

"Mislim da će sigurno doći Rudi Fernandes, čuo sam da će nas pojačati i Dontej Drejper iz Cedevite. Međutim, još je rano da se priča o tome, a i ne bih ja da govorim o nečemu što nije moj posao".

Uopšte, ljubitelji sporta u Madridu imali su dobru godinu, u koju su se titulom prvaka Španije uključili i fudbaleri "kraljevskog kluba”.

"Imali smo super godinu, fudbaleri su bili sjajni, osvojili titulu i igrali polufinale Lige šampiona, mi smo uzeli Kup i igrali domaće finale. Bila je to puno ljepša i drugačija godina nego nekoliko prethodnih, to se moglo osjetiti i po atmosferi u gradu. Ali, svaki fudbaler ili košarkaš Reala zna zašto je doveden, u pitanju je najuspješniji klub u Evropi i kada je u pitanju fudbal i kada je o košarci riječ, pa su i ciljevi samo najveći. Zato se nadam da će naredna sezona biti još bolja".

Čim je završena majstorica, Nikola je krenuo kući...

"Imali smo oproštajnu zajedničku večeru, a ja sam odmah, 19. juna, krenuo kući. Prvi put imaću duži odmor, što će mi posebno prijati jer sam imao malo težu povredu. Iskoristiću tu dužu pauzu da se odmorim, ali i da radim sa mojim trenerom Jadranom Vujačićem kako bih još više napredovao. Naravno, radiću i na kampu koji zajedno organizujemo i koji počinje već 26. juna i traje do 2. jula".

Prvi put ove sezone organizuje se kamp „Nikola Mirotić - Džoker”, koji kreće već za dva dana na terenima hotela “Sidro” u Baru, gdje je i Nikola na kampu njegovog učitelja Jadrana Vujačića usavršavao svoje tek naučene košarkaške vještine.

"Prvi put ću ja učiti djecu, pokušaću da im prenesem sve ono što sam ja naučio. Interesovanje je veliko, doći će djeca iz Španije, Slovenije, možda i iz Italije, pa sam siguran da će to biti sjajna prilika da napreduju, steknu iskustvo, ali i da se sprijatelje međusobno. Ja ću sve vrijeme biti na kampu i sa Jadranom raditi sa njima, siguran sam da će im to jako koristiti", zaključuje Mirotić.

Želja mi je bila da kamp organizujem u mojoj zemlji

Iako je imao ponude da kamp organizuje u Španiji, uz pomoć vrhunskih sponzora i veliku finansijsku dobit, Mirotić je ipak odlučio da to bude u Crnoj Gori.

"Mogao sam da radim kamp u Madridu, bilo bi to finansijski neuporedivo, neuporedivo bolje za mene, ali želja mi je da to radim u svojoj zemlji, tamo gdje sam i ja učio prve košarkaške korake. Iskreno, finansijska strana me ne zanima, želja mi je da sve što ja znam prenesem djeci u Crnoj Gori, da im na taj način pomognem, kao i da radim sa mojim prvim trenerom Jadranom Vujačićem. Izabrao sam da to bude u Baru, jer sam tu i ja bio na kampu i imam predivna sjećanja na taj period. Uslovi su sjajni, pa iako je u pitanju kamp koji traje sedam dana, siguran sam da djeca mogu puno da napreduju, jer to znam iz ličnog iskustva", kazao je Mirotić.

Bonus video: