Odluka nakon prve četvrtine, Crna Gora savladala Švajcarsku

Najefikasnije su bile Jelena Dubljević (29 poena, sedam skokova, osam asistencija) i Iva Perovanović (24 koša, sedam uhvaćenih lopti)
8 komentar(a)
Košarkašice Crne Gore, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
Košarkašice Crne Gore, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
Ažurirano: 16.06.2012. 20:44h

Prema očekivanjima, košarkašice Crne Gore savladale su Švajcarsku u Friburgu 85:67 i napravile još jedan korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo, koje će se naredne godine održati u Francuskoj. Samo u prva tri-četiri minuta domaća selekcija je držala rezultatski priključak, a onda su „crvene“ pojačale tempo, serijom 14:2 se odlijepile i nakon toga pobjeda nije dolazila u pitanje.

Samo šest igračica u našoj selekciji su se upisale u strijelce, a najefikasnije su bile Jelena Dubljević (29 poena, sedam skokova, osam asistencija) i Iva Perovanović (24 koša, sedam uhvaćenih lopti).

Kapiten Jelena Škerović nije bila šuterski raspoložena, dala je svega sedam poena (šut 10-3), ali je uhvatila sedam lopti i osam puta uspješno asistirala. U domaćem timu istakle su se Marile Žiro (19), Aleksija Rol (17) i Karen Tvehus (17).

"Nakon druge pobjede, za nas praktično počinju nove kvalifikacije zbog povrede Ive Perovanović. Teško je za naše najbolje igračice da igraju svaka tri dana zbog toga što djevojke sa klupe još nisu spremne da preuzmu odgovornost. Nisam srećan zbog ove pobjede, jer su naše šanse da sada budemo uspješni veoma male", rekao je nakon meča Miodrag Baletić, selektor Crne Gore.

Početak meča obilježila je igra koš za koš, a u 4. minutu, kod rezultata 7:6, naša selekcija je ubacila u veću brzinu, napravila seriju 14:2 i stigla do vođstva od 20:9. Na kraju prve četvrtine bilo je plus 14 i već tada je bilo jasno da bodovi odlaze za Crnu Goru.

I u drugoj dionici dobra igra „crvenih“, prednost je rasla iz minuta u minut, a u 18. minutu semafor je pokazivao plus 19 (25:44). Zadovoljne visokim vođstvom, naše košarkašice su u finišu prvog dijela smanjile ritam, pa je Švajcarska serijom 12:1 (četiri vezane trojke) smanjila zaostatak na sedam poena (38:45).

U nastavku sigurno igrom, Crna Gora je održavala prednost. Istini za volju, domaća selekcija je u 32. minutu prišla na minus sedam (61:68), ali su nakon minuta odmora Baletića stvari došle na svoje mjesto. Iva Perovanović i Jelena Dubljević su odvele našu selekciju na dvocifrenu prednost i problema više nije bilo za drugi trijumf.

Iva prošla bez loma

Kada je Iva Perovanović morala da napusti parket zbog povrede, činilo se da će naš sjajni centar, koji u svakom meču pruža 100 odsto i koja je i u ovom susretu odigrala praktično sve vrijeme, morati duže da odsustvuje sa parketa.

Perovanović je odmah prevezena u bolnici, sumnjalo se da je u pitanju lom...

Iva je puna tri sata provela u bolnici, ali rentgenski snimak nije pokazao da postoji lom. Po svemu sudeći u pitanju je jača distorzija (istegnuće), pa je Perovanovićevoj stavljen stabilizator na povrijeđeni skočni zglob.

Kolika će biti pauza ostaje da se vidi, ali ona sigurno neće igrati u narednom meču protiv Poljske, koji je na programu 20. juna na Cetinju.

Švajcarska - Crna Gora 67:82 (13:27, 24:18, 19:23, 11:14)

Friburg - Dvorana: “Sankt Leonard“. Gledalaca: 250. Sudije: Špendl (Slovenija), Glod (Luksemburg), Šou (Škotska).

Švajcarska: Monije, Kasanjo 5 (2-1), Moldovanji, Keršou 2, Žiro 19 (2-2), Rol 13 (3-3), Tvehus 17 (1-1), Favr, Gur 3, Hekendorn, Mišo 6 (4-4), Talman 2.

Crna Gora: Škerović 7, Ćulafić, Baletić, Popović (2-0), Aleksić 6, Dubljević 29 (3-3), Perovanović 24 (5-4), Turčinović, Jovanović 11 (3-2), Milutinović, Bigović 5, Marfi.

Bonus video: