Pavićević: Cilj plasman u A diviziju

"Obavezuje nas da izborimo plasman u elitu. Ne opterećujemo dječake, ali oni moraju shvatiti da im je ovo prva stanica u reprezentativnom timu I da je početak njihove karijere", istakao selektor Crne Gore
68 pregleda 4 komentar(a)
Đoko Pavićević, Foto: FIBAEUROPE.COM
Đoko Pavićević, Foto: FIBAEUROPE.COM
Ažurirano: 14.06.2012. 13:26h

Pod vođstvom selektora Đorđija Pavićevića, muška košarkaška kadetska selekcija Crne Gore, počela je pripreme za Evropsko prvenstvo B divizije, koje će se od 19. do 29. jula održati u Rumuniji.

Naša selekcija nalazi se u grupi C zajedno sa domaćinom Rumunijom, Gruzijom, Bosnom i Hercegovinom i Estonijom.

Odmah na startu svi iz tabora “crvenih” su jasno stavili do znanja da je glavni cilj ekspresan povratak u elitu iz koje su ispali prošle godine.

Zadatak je olakšan tim što u A diviziju idu tri prvoplasirane selekcije, a ne kao što je do sada bio slučaj samo finalisti.

Pavićević vjeruje da ova generacija ima veliki kvalitet i da može ispuniti očekivanja.

"Tri prvoplasirane selekcije izboriće mjesto u A diviziji. Po našoj procjeni ova generacija je veoma talentovana, a to je pokazao i turnir u Turskoj, da sa selekcijama iz A divizije možemo ravnopravno da se nosimo. Da smo ostali u A diviziji sigurno bi bili među osam najboljih. Obavezuje nas da izborimo plasman u elitu. Ne opterećujemo dječake, ali oni moraju shvatiti da im je ovo prva stanica u reprezentativnom timu I da je početak njihove karijere. Imamo kvalitet i uz dobre pripreme i bićemo jedna od glavnih kandidata za plasman u A diviziju. To nam je cilj", istakao je Pavićević.

Pred nadama crnogorske košarke je paklenih mjesec dana rada, a za to vrijeme odigraće se desetak kontrolnih mečeva. Prvi su već osam dana u Duborvniku.

"Trideset i pet dana rada je pred nama, zgusnut je program. Već 23. i 24. juna igraćemo u Dubrovniku sa Hrvatzskom, 25. i 26. dolazi nam Turska, 27. i 28. su na program uzvratne dvije sa Hrvatskom. Potom nam slijede 9. i 10. jula dvije utakmice u Tivtu sa selekcijom BiH, sa kojom smo u istoj grupi. Iskoristićemo da sakrijemo naše adute da bi ih sačuvali za grupu u Bukureštu. Kadeti i juniori Švajcarske su na pripremama u Budvi, u u pregovorima smo da i sa njima odigramo nekoliko utakmica".

Crna Gora je na startu šampionata slobodna, a potom slijede mečevi sa Rumunijom i Bosnom i Hercegovinom. Od ishoda tih mečeva zavisiće i dalja sudbina “crvenih” odnosno da li imaju šansi ili ne da ostvare cilj.

"U prvom kolu smo slobodni, u drugom i trećem su odlučujući mečevi sa Rumunjiom i BiH. Slijedi Gruzija, pa Estonija u posljednjem kolu. Nema popravnog i u ta dva dana biće riješeno sve. Ukoliko uspijemo, bićemo blizu polufinala. Ranije je bio nezahvalan sistem takmičenja, jer su samo finalisti išli u A diviziju. Sada je lakše, jer se iako se izgubi polufinale ima šanse za plasman u viši rang", jasan je Pavićević.

Mnogo se očekuje od kapiten Aleksandra Dožića, člana Budućnost Volija.

"Jedini cilj je povratak u A diviziju. Imamo talentovanu generaciju i uz dobru atmosferu i pripreme možemo ostvariti taj cilj. U moje i ime saigrača mogu obećati da ćemo dati sve od sebe da ostvarimo taj cilj", istakao je Dožić.

Igrači i stručni štab su odmah nakon okupljanja otputovali za Tivat, gdje će odraditi pripreme za takmičenje u Bukureštu.

Spisak

Pavićević je na pripreme pozvao sljedeće igrače: Aleksandra Dožića (Budućnost), Aleksandra Novosela (Budućnost), Petra Popovića (Lovćen), Zorana Nikolića (Španija), Lazara Pavićevića (Mornar), Feđu Đurišića (Mornar), Nemanju Vuksanovića (Mornar), Mihaila Radunovića (Podgorica), Danijela Kalezića (Podgorica), Miloša Anđelića (Budućnost), Vasilija Kneževića (Rudar), Vasilija Baćovića (Anagastum), Neša Piletića (Teodo), Emira Hadžibegovića (Centar), Antonija Radovića (Gorštak), Nikolu Markuša (Italija), Zdravka Boškovića (Anagastum), Petra Ivanovića (Budućnost), Vuka Damjanovića (Švajcarska), Balšu Strunjaša (Podgorica), Svetislava Slavkovića (Centar) i Stefana Kasalicu (Teodo).

Bonus video: