U Beogradu završni turnir u basketu, među finalistima i 12 momaka iz Crne Gore

Među finalistima je i 12 momaka iz Crne Gore, koje predvodi Alen Šofranac, najbolji na turniru u Podgorici.
269 pregleda 0 komentar(a)
Alen Šofranac, Foto: Savo Prelević
Alen Šofranac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.06.2012. 14:11h

Nekada je bio jedini san otići sa njega, sada je jedina želja stići na čuveno ostrvo - bivši američki zatvor Alkatraz, za koji se vjeruje da bijeg iz njega nikada niko nije preživio, biće i ove godine poprište završnog turnira u basketu „jedan na jedan“, koji organizuje Red Bull pod nazivom „King of the Rock“.

Za košarkaše iz Srbije, Makedonije i Crne Gore rezervisano je samo jedno mjesto, a ko će se boriti za titulu „Kralja stijene“, znaće se nakon završnog turnira na kojem će se večeras na beogradskoj tvrđavi Kalemegdan do posljednjeg atoma snage boriti 64 košarkaša, koji su bili najuspješnji na pet kvalifikacionih turnira.

Među finalistima je i 12 momaka iz Crne Gore, koje predvodi Alen Šofranac, najbolji na turniru u Podgorici. Osim Šofranca, pravo nastupa iz naše zemlje izborili su još: Luka Radović, Dragan Bjeletić, Pavle Grbović, Marko Dabaković, Ivan Babić, Ognjen Janković, Željko Maričić, Boško Bošković, Miloš Vukčević, Dušan Gojnić i Miloš Milutinović.

Prema riječima organizatora, koji su gledali sve turnire (Podgorica, Skoplje, Kragujevac, Novi Sad i Beograd), Šofranac je i jedan od favorita za prvo mjesto i odlazak u San Francisko.

"Već tri godine ne igram aktivno košarku, a za turnir u Podgorici spremao sam se svega nekoliko dana, jer sam nastupio na nagovor drugova. Međutim, otkako sam pobijedio na tom turniru, trenirao sam maksimalno ozbiljno, dva puta dnevno, kako bih spreman došao u Beograd. Ali, ipak je druga situacija kada igrate aktivno, tada se i osjećate moćno, puni ste samopouzdanja. Ipak sam ja napravio veliku pauzu, pa ne znam koliko zaista mogu", kazao je za „Vijesti“ Šofranac.

Pravila takmičenja (trajanje partije pet minuta, 15 sekundi za napad, izlazak van linije za tri poena kada se nakon promašaja protivnika uhvati lopta...) omogućavaju izvjesno taktiziranje, ali u Podgorici je tako nešto izostalo gotovo kod svih igrača.

"Sada imam neke zaključke, poznajem sistem, znam o čemu se radi. U suštini, odbrana treba da bude jaka, ali ispostavilo se da u igri koja zahtijeva kontakt, sudije sviraju kao na pravoj košarci. Takođe, više bih volio da zaredom odigram šest basketa, nego da pauziram i hladim se jer onda i partije koje pružam variraju. Ali, nadam se da će me i atmosfera na finalnom turniru u Beogradu motivisati da u svakoj partiji pružim maksimum",ističe Šofranac.

Finalni turnir na Kalemegdanu počinje u 19 časova, a najbolji sa kvalifikacionih turnira neće moći da se međusobno sastanu u prvim kolima.

Idem da pobijedim, ali i ako uspijem biće to moj poraz

Alen Šofranac je svjestan da nakon izdanja koje je pružio na turniru u Podgorici, spada u krug najužih kandidata za odlazak u Alkatraz.

"Idem da osvojim turnir! Gledao sam učesnike, konkurencija nije ništa specijalno. Ali, i ako osvojim turnir biću poražen, jer sam uvijek želio da se profesionalno bavim košarkom, ali mi to nije moglo biti zbog tatinih sinova i naših vajnih trenera", zaključio je Šofranac.

Bonus video: