Vučević: I Filadelfija odlučuje da li ću igrati za reprezentaciju

"Nažalost, ove godine nije sve na meni, Filadelfija može da odlučuje, što se tiče Ljetnje lige i ostalog"
5 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2012. 12:38h

Partijama na Univerzitetu Južna Kalifornija Nikola Vučević je pokazao vanserijski talenat.

To nije ostalo nezapaženo ni u NBA ligi, bio je visoko plasiran na prošlogodišnjem draftu.

Kao 16. pika izabrala ga je Filadelfija, ali je lok-aut spriječio 21-godišnjeg momka rođenog u Švajcarskoj da debituje u najjačoj ligi na svijetu. Da kvalitet dokaže i među najboljim igračima na planeti morao je da čeka do sredine decembra i od tada do poraza u polufinalnoj seriji plej-ofa Istočne konferencije protiv Bostona (4-3) sve je bilo kako se samo poželjeti može.

U debitantskoj, skraćenoj sezoni odigrao je 51 meč i ostvario je prosječan učinak od 5,5 poena i 4,8 skokova po meču, a prosječno je igrao 15,5 minuta.

"Što se mene lično tiče, zadovoljan sam prvom sezonom. Bilo mi je najbitnije da pokažem da uspješno mogu da igram na tom nivou i mislim da sam u tome i uspio. Došao sam spreman u Filadelfiju nakon što sam nekoliko mjeseci proveo u dresu Budućnosti i dokazao svima da mogu da igram na visokom nivou.

Vjerovao sam da mogu uspješno da igram sa najjačim igračima na svijetu, a imao sam malo, tako da kažem, i sreće da se na početku naš prvi centar povrijedio, pa sam dobio veću minutažu. Trener i svi igrači su imali vjere u mene da mogu da pružam dobre partije, što mi je dosta pomoglo. Na startu sam, takođe, imao nekoliko dobrih partija, što je podiglo nivo samopouzdanja kod mene i nakon toga je super išlo", kaže Vučević za "Vijesti".

Vučević je do decembra sanjao da igra protiv njih, a onda je na terenu dobio priliku da se odmjeri sa Timom Dankanom, Kevinom Garnetom, Amarijem Stodemajerom, Krisom Bošom... i pokaže da bi u budućnosti mogao da dostigne i njihov nivo.

"Sjajan je osjećao bio igrati protiv najboljih igrača na svijetu. Te igrače pratim od kada sam bio mali, većina njih je igrala kada sam imao šest, sedam godina. Kada sam izlazio na zagrijavanje, razmišljao sam da li je to san ili sam ja stvarno tu među njima. Posebno mi je drago bilo nakon meča protiv San Antonija kada me je pohvalio Dankan. Rekao je da sam dobar igrač, veliki talenat i da samo tako treba da nastavim. Sigurno da je lijepo čuti takve riječi od igrača koji ima četiri šampionska prstena".

Siksersi ozbiljno računaju na Vučevića, a to su mu u direktnom razgovoru na kraju sezone potvrdili trener Dag Kolins i generalni menadžer Rod Torn.

"Oni misle da mogu da pomognem timu da se razvije, da napredujemo i da se u budućnosti umiješamo u borbu za šampionski prsten. Rekli su mi, takođe, da ću sljedeće sezone dobiti još veću ulogu. Ovo ljeto je veoma važno za mene, želim da se maksimalno fokusiram na košarku, da se vratim maksimalno spreman u Filadelfiju i da imam još bolju sezonu neko što je bila ova.

Lok-aut u NBA ligi iskoristili su čelnici Budućnost Volija i sa njim potpisali kratkoročan ugovor. Ta saradnja koristila je i Vučeviću, ali i crnogorskom šampionu.

"Igranje za Budućnost mi je mnogo pomoglo da odem spreman u NBA ligu. Prije svega zato što je rad u Budućnosti bio zaista sjajan, trener Dejan Radonjić i ostatak stručnog štaba imaju odlične treninge, fantastično se radi, a i što se tiče fizičke spreme možda sam i bio najbolje spreman od kada igram košarku. Takođe, igranje jakih utakmica u ABA ligi i Evrokupu mi je dosta pomoglo da napredujem. Da nisam igrao za Budućnost, odnosno da sam otišao u Ameriku i samo trenirao, sigurno da ne bih bio tako spreman da od starta mogu da igram na zavidnom nivou.

Vučević je debi za seniorsku selekciju Crne Gore imao na Evropskom prvenstvu u Litavniji. "Crvene" ovog ljeta očekuju kvalifikacije za kontinentalni šampionat naredne godine u Slovenije, ali je, bar za sada, učešće centra Filadelfije u njima pod znakom pitanja.

"Moja želja da igram za reprezentaciju je nesporna, čast mi je da nosim dres Crne Gore i kada god budem mogao igraću. Nažalost, ove godine nije sve na meni, Filadelfija može da odlučuje, što se tiče Ljetnje lige i ostalog. Rekli su mi da se odmorim nekoliko dana kada dođem u Crnu Goru, a potom da se čujem sa menadžerom i sa njima i da odlučimo šta dalje", zaključio je Vučević.

Velika razlika između NBA i koledž košarke

Vučević je tri sezone igrao u NCAA ligi, ali je već prva u NBA pokazala veliku razliku u odnosu na univerzitetsku.

"Najprije se razlika vidi u brzini, jer je u univerzitetskoj košarci napad 35 sekundi, a u NBA ligi 24 i malo koji tim iskoristi čitav napad. Dosta je više trčanja, igrači su dobre atlete, brzi, skočni, a i različita su neka pravila. Međutim, uspio sam brzo da se naviknem", objašnjava Vučević.

Peković pokazao vrhunski kvalitet

Vučević je ove sezone dva puta imao direktne duele sa Nikolom Pekovićem.

Prvo u dresu Budućnost Volija protiv Partizana, a potom i u duelu Filadelfija - Minesota.

"Peković je odigrao odličnu sezonu i drago mi je zbog toga. Sjajan je momak, mnogo ulaže u košarku i drago mi je da mu se to sve vratilo. U prvoj sezoni možda nije imao minutažu, možda se i nije snašao, ali ove je bilo sve sjajno, igrao je na izuzetno visokom nivou. Na njegovu nesreću, povrijedio se pri kraju sezone i da nije propustio određeni broj utakmica, siguran sam da bi bilo blizu, a možda bi i osvojio nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Pokazao je svima da može da igra na vrhunskom nivou, neki su možda i sumnjali u to, ali je pokazao kvalitet. U nekim utakmicama je čak i dominirao".

Srećan zbog uspjeha Budućnosti

Iako je imao puno obaveza u Siksersima, Vučević je našao vremena i da prati šta radi Budućnost Voli.

Kako kaže, presrećan je zbog uspjeha koji je ekipa napravila.

"Iznenađenje je možda malo uspjeh u Evrokupu. Sve su to sjajni momci, dobri igrači, a mnogi su i sumnjali šta će biti sa ekipom kada sam ja otišao. Međutim, pokazali su da imaju kvalitet, da Radonjić radi odlično sa njima. Radi se o pravoj ekipi, igraju svi kao jedan, nema nekoga da se posebno izdvaja i drago mi je što su imali više nego uspješnu sezonu".

Galerija

Bonus video: