Radović: Zadovoljstvo je voditi ove momke

Lovćen je poznat kao ekipa koja šansu pruža mladim igračima i koji im je odskočna daska za dalju karijeru. Na Cetinju su se afirmisali Nebojša Bogavac, Goran Jeretin, Vladimir Dragičević, Ivan Koljević...
0 komentar(a)
Miloš Lopičić, Foto: Savo Prelević
Miloš Lopičić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.06.2012. 07:28h

Uz finalistu plej-ofa i Kupa Crne Gore, Sutjesku, Lovćen je naprijatnije iznenađenje završene sezone u Erste ligi.

Sa jednim od najmlađih, ako ne i najmlađim timom, Cetinjani su uspjeli ne samo da se domognu Superlige, već i da se plasiraju u polufinale plej-ofa.

Budućnost Voli, najdominantnija ekipa na našim prostorima, bila je prevelik zalogaj za "crvene” u polufinalu doigravanja za titulu, ali se i pored toga može reći da je iza Lovćena uspješna sezona.

Još kada se ima na umu podatak da su dva bitna igrača bila van tima više od pola sezone, onda uspjeh dobija na značaju.

"Petar Stojanović i Marko Milošević su u sezonu ušli sa povredama koljena. Stojanović je pauzirao praktično do Nove godine, a Milošević do samog kraja i zbog toga i nije bio na nivou prethodnih sezona i onoga što se od njega očekivalo. Doveli smo još dva iskusna igrača, Ivana Zejaka i Nikolu Đokovića iz ABS Primorja da iskustvom pomognu mlađim igračima. Cilj je bio da talentovani košarkaši, koji su prvi put došli u situaciju da treniraju sa prvim timom i pokazali ljubav prema košarci, dobiju šansu da to i dokažu. Napravili smo spoj mladosti i iskustva, bez imperativa rezultata, a na kraju se pokazalo da smo bili u pravu. U klubu su svi zadovoljni završenom sezonom", kaže trener Cetinjana Dragan Radović.

Iako su u ekipi bili dojučerašnji juniori i kadeti, Lovćen nije mnogo oscilirao tokom sezone, što je odlika mladih timova.

"I pored tri-četiri igrača iz prošle sezone, trebalo je vremena da sve dođe na mjesto. Bilo je oscilacija, ali u svim utakmicama smo pokazali karakter. I u onim duelima koje smo gubili, nismo se predavali do samog kraja. Znali smo šta hoćemo, brzom, agresivnom odbranom na cijelom terenu i borbenošću, uspjeli smo protiv nekih ekipa, koje su pojedinačno bolje od nas, da izađemo kao pobjednici. U nekim utakmicama smo pokazali da imamo budućnost i da zaslužujemo pohvale".

Kada su krenule pripreme, bilo je malo onih hrabrih koji su mogli da tvrde da će Lovćen opet biti u vrhu domaće košarke.

"S obzirom na to da je Lovćen u vrhu crnogorske košarke i da se očekuju dobri rezultati, ušli smo svjesno u rizik da ova sezona možda neće biti rezultatski uspješna. Međutim, od prvog dana priprema igrači sudavali 100 odsto sebe, što mi je ulivalo nadu da ćemo napraviti dobar rezultat. Pokazali su veliki motiv, želju i profesionalizam na svakom treningu, tako da sam se nadao da možemo biti pozitivno iznenađenje. I po cijenu lošeg rezultata, cilj je bio da se pruži šansa igračima iz našeg pogona. Od 14 registrovanih igrača, čak devet je bilo iz Cetinja. Imali smo sjajnu atmosferu, nije bilo finansijskih trzavica i pored krize u Crnoj Gori i šire i bila mi je čast da vodim sa klupe te momke".

Lovćen je poznat kao ekipa koja šansu pruža mladim igračima i koji im je odskočna daska za dalju karijeru. Treba samo napomenuti da su se na Cetinju afirmisali Nebojša Bogavac, Goran Jeretin, Vladimir Dragičević, Ivan Koljević..., koji su kasnije karijeru gradili u najjačim ligama u Evropi.

"Kada sam preuzeo Lovćen, napravili smo plan da se maksimalno posvetimo mlađim kategorijama, mnogo boljoj organizaciji vezano za tu djecu. Igrači iz Crne Gore koji na osnovu prošlosti Lovćena mogu da prepoznaju klub u kome mogu da dobiju šansu da pokažu kvalitet, da se afirmišu, a poslije mogu da odu u veći klub. Od toga može da profitira i klub, ali i crnogorska košarka. Ove sezone Mašan Vrbica i Miloš Latković su pokazali kvalitet i iskoristili su šansu, dok je Miloš Lopičić bio jedan od najboljih igrača u ligi", zaključio je Radović.

Nema odstupanja od koncepta

S obzirom na to da je spoj mladosti i iskustava bio pun pogodak, stručni štab Cetinjana je odlučio da ne mijenja dobitnu kombinaciju za narednu sezonu.

"Nećemo odstupati od koncepta iz prethodne sezone, šansu će opet dobiti mladi igrači uz par iskusnijih. Šansu će, takođe, dobiti još nekoliko mlađih košarkaša koji su radom prošle sezone u mlađim kategorijama i treninzima sa prvim timom pokazali da na njih možemo ozbiljno računati. Očekujem da će i naredna sezona biti slična ovoj i da ćemo biti zadovoljni. Međutim, ima puno da se radi, treba sve to organizovati. Mnogo toga će zavisiti i od finansijske situacije, ali mislim da ne bi trebalo da bude problema", istakao je Radović.

Bonus video: