Namješten ovogodišnji draft NBA lige?

Prvi pik biće centar Univerziteta Kentaki Entoni Dejvis, momak koji je u koledž košarci ove sezone osvojio sve moguće individualne nagrade
1 komentar(a)
Entoni Dejvis, Foto: Journalblock.com
Entoni Dejvis, Foto: Journalblock.com
Ažurirano: 01.06.2012. 19:46h

U Njujorku je obavljeno izvlačenje redoslijeda po kojem će NBA ekipe birati igrače na ovogodišnjem NBA draftu koji se održava 28. juna, piše hrvatska košarka.

Međutim, ovaj put bila je to jedna od najvažnijih lutrija do sada, slična onoj iz 2003. godine kada je na draft dolazio Lebron Džejms, jer se ime prvog pika zna već odavno.

Biće to centar Univerziteta Kentaki Entoni Dejvis, momak koji je u koledž košarci ove sezone osvojio sve moguće individualne nagrade.

Kao i obično, lutrija je bila poludirigovnog karaktera, odnosno ekipe sa najgorim skorom iz prethodne sezone imaju najviše šanse.

Tako je uoči ove lutrije daleko najgora ekipa Šarlota imala 25 odsto šansi da bira prva, jer je najviše kuglica bilo sa njihovim imenom, ispred Vašingtona i Klivlenda.

Međutim, prva kuglica koja je izvučena bila je ona sa imenom Nju Orleansa.

Iako su Hornetsi imali četvrti najlošiji skor i tek 13 odsto izgleda da budu ti koji će prvi da biraju, na kraju će ipak oni uzeti Dejvisa u svoju ekipu.

Ovo nije prvi put da ekipa sa manjim izgledima uoči lutrije bira prva.

Naprimjer, Čikago je imao samo dva odsto izgleda da budu izvučen prvi i na kraju su dobili prvog pika, sa njim i Derika Rouza, a i Klivlend je lani sa sedme pozicije skočio na prvu i dobio Kajra Irvinga.

Međutim, ovogodišnja lutrija izazvaće najviše kontroverzi. Iz jednog očiglednog razloga.

Hornetsi su, naime, još donedavno bili u vlasništvu same NBA lige i Dejvid Štern je tek u aprilu prodao franšizu tajkunu Tomu Bensonu, vlasniku fudbalske ekipe Nju Orleans Saintsa, za punu cijenu i uslov da ih neće preseliti u drugi grad.

Sada mnogi tvrde da je u cijenu bila uključena garancija da će Hornetsi birati prvi.

Takvu teoriju zavjere nisu plasirali neki internet diskutanti, nego najviši zvaničnici ostalih NBA ekipa.

“Samo to što je NBA dovela nove vlasnike da prisustvuju lutriji je jako smiješno. NBA liga još uvijek drži Hornetse, bez obzira na prodaju. Pitajte bilo koga smiju li novi vlasnici napraviti trejd sa prvim izborom. Naravno da ne smiju. Sve je to velika šala”, rekao je za Yahoo Sports neimenovani visoko zvaničnik jedne NBA ekipe.

I drugi predstavnici NBA timova na lutriji su izgledali rezignirani, mnogi su predviđali da bi se to moglo dogoditi, ali niko ne može to da dokaže.

Bonus video: