Pavićević: U Sloveniji ćemo dati sve od sebe

"Volio bih da mogu da nastupim kao što sam nastupio i prošle godine. Međutim, ove godine treba da budemo realni", istakao selektor "crvenih"
1 komentar(a)
KSCG, Foto: KSCG
KSCG, Foto: KSCG
Ažurirano: 28.05.2012. 13:42h

Nakon najbolje ženske selekcije, koju očekuju kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine u Francuskoj, a koja je prva krenula sa radom, pripreme je počela i mlada muška reprezentacija Crne Gore.

Selektor Mihailo Pavićević okupio je danas izabranike i sa njima odmah produžio za Tivat, gdje će se obaviti prva faza rada za kontinentalni šampionat, koji se od 12. do 22. jula održava u Sloveniji.

Na spisku se nalazi 16 igrača, a selektoru se javilo njih 15.

Kasni samo Marko Todorović, koji je u nedelju veče igrao posljednji meč u Španiji i koji se tom prilikom povrijedio.

On bi, ako sve bude u redu sa prstom, trebalo kasnije da se pridruži saigračima.

"Volio bih da mogu da nastupim kao što sam nastupio i prošle godine. Međutim, ove godine treba da budemo realni. Nastupićemo jako oslabljeni neigranjem Nikole Ivanovića, prije svega, koji je bio naš startni plej, zatim neigranjem Nemanje Đurišića iz objektivnih razloga, zbog infekcije koju mora da liječi čitavo ljeto. Nadam se da će situacija sa Todorovićem biti uredu i da će se priključiti selekciji. U ovom sastavu u kome ćemo početi pripreme, jako je teško obećati bilo šta. S obzirom da znam jačinu protivnika, što prošle godine nije bio slučaj na startu, naša grupa je najteža na prvenstvu", objašnjava Pavićević.

FIBA Evropa je donijela odluku da zbog promjene sistema takmičenja, ove godine nema ispadanje iz elite.

"Možemo obećati da ćemo raditi naporno, jako i kvalitetno, da ćemo napraviti atmosferu koja dolikuje nacionalnim selekcijama i da ćemo na prvenstvu dati sve od sebe. Da li će to biti dovoljno za neki uspjeh, moramo da sačekamo samo takmičenje. Ovi igrači koji su pozvani, među njima dominiraju oni koji su rođeni 1993. godine, a to mi je bio i plan, u dogovoru sa ljudima iz saveza, da iskoristimo situacija gdje nema ispadanja i da pripremimo ekipu za sljedeću godinu. Tu su igrači koji mogu nastupiti i sljedeće godine, a moramo i voditi računa o budućnosti crnogorske košarke, da ti najtalentovaniji igrači imaju neku posebnu pažnju, jer se iz ove selekcije regrutuju igrači za A selekciju. Na ovom prvenstvu clj će biti da, prema nekim našim procjenama, najtalentovanije igrače još više afirmišemo kako bi što prije došli do najbolje selekcije. Takođe, želimo i da napravimo što bolji rezultat, naravno ukoliko nam to dozvole protivnici", istakao je Pavićević.

Radosav Spasojević, krilo austrijske Arkadije, je uz Todorovića najiskusniji igrač u ovoj selekcije i biće zamjenik kapitena.

"Siguran sam da nas očekuju naporne pripreme, i siguran sam da ćemo se dobro spremiti. Grupa je dosta jaka, a daćemo sve od sebe da napravimo što bolji rezultat", bio je kratak Spasojević.

Danilo Mitrović, direktor svih reprezentativnih selekcija, istakao je da je ekipa slabija u odnosu na prošlu godinu za dva bitna igrača - Ivanovića i Đurišića.

"Ova selekcija je prošle godine, uz malo sreće, mogla da ima bolji rezultat, ali mi smo zadovoljni. Ove godine konkurencija je mnogo jača, a ekipa je slabija za Ivanovića, koji je kandidat za A selekciju, i Đurišića, koji ima infekciju leđa i koja se malo liječi duže i neće biti u ekipi. Ne znamo šta će biti sa Todorovićem, koji je sinoć imao posljednju utakmicu i ima nekih problema sa prstom, ali nadamo se da će doći".

Izuzetno jaka grupa

Po kvalitetima igračkog kadra koje imaju Srbija, Francuska i Njemačka, može se reći da je Crna Gora u „grupi smrti“.

"Tu je selekcija Srbija, koja je sa tim godištem prošle godine igrala na Svjetskom prvenstvu u Litvaniji i bila druga. Jedna od njihovih najboljih generacija. Ekipa Francuske od prošle godine u sastavu ima šest igrača, koji će igrati na ovom šampionatu. Samo da vam napomenem o kakvoj se jačini ekipe radi, da će im dva igrača biti na draftu, a to su Evan Furnije i Leo Vesterman. Igrači koji su izuzetno kvalitetni za njihovu A ligu, a biće, prema procjenama, birani u prvoj rundi. Treća ekipa u našoj grupi je Njemačka, koja je po njihovoj procjeni najtalentovanija generacija koju su ikada imali. Osam igrača sa Evropskog prvenstva iz Bilbaa prošle godine je sada u sastavu", predočio je kvalitet rivala Pavićević.

Bonus video: