Rusi favoriti, Pirejci žele još jedno iznenađenje

Do sada jedinu titulu Olimpijakos je osvojio 1997. godine u Rimu, kada je pod vođstvo Ivkovića bio bolji od Barselone. Rusi u riznici imaju šest titula prvaka Evrope, a posljednja je osvojena prije četiri godine u Madridu
0 komentar(a)
Vasilis Spanulis, Foto: REUTERS
Vasilis Spanulis, Foto: REUTERS
Ažurirano: 13.05.2012. 07:28h

Prije početka Evrolige svi su bili jednodušni u ocjeni da je CSKA Moskva jedan od glavnih favorita za osvajanje evropske krune, dok Olimpijakosu niko nije davao šansi da će se naći u četvrtfinalu, a kamo li na završnom turniru.

"Armejci“ su opravdali velika ulaganja u tim tokom proteklog ljeta i igraće finale završng turnira u Istanbulu, dok su Pirejci napravili veliko iznenađenje.

Tokom ljeta 2011. godine bilo je pitanje da li će Olimpijakos uopšte igrati Evroligu, jer je uprava kluba na čelu sa vlasnicima braćom Jorgosom i Panajotis Angelpulosom odlučila da drastično smanji ulaganja.

I pored toga, iskusni Dušan Ivković je odlučio da ostane na klupi, u skladu sa budžetom sklopio tim sa željom da se u Evropi uradi što je više moguće.

Rad se na kraju isplatio, grčki vicešampion je u polufinalu eliminisao moćnu Barselonu i u večerašnjem finalu protiv CSKA Moskve pokušaće da napravi još jedno iznenađenje i osvoji drugi evropsku krunu u istoriji.

Do sada jedinu Olimpijakos je osvojio 1997. godine u Rimu, kada je pod vođstvo Ivkovića u borbi za trofej bio bolji od Barselone (73:58).

Rusi u riznici imaju šest titula prvaka Evrope, a posljednja je osvojena prije četiri godine u Madridu.

U finalu je savladan Makabi (74:71), a iz tog šampionskog tima sada su u sastavu Ramunas Šiškauskas, Aleksej Šved i Viktor Hrijapa.

"Svi su nas prije finala proglasili za favorita, ali Olimpijakos je protiv Barselone pokazao klasu i kvalitet. Biće veoma teško, odlučivaće, kao i protiv Panatinaikosa, detalji, ali očekujem da ćemo naći snage da odigramo dobru utakmicu i da ćemo ostvariti san i ponovo osvojiti evropsku titulu. To bi za nas bila velika stvar, kruna ove sezone", rekao je Aleksej Šved, jedan od junaka trijumfa nad Panatinaikosom.

Pirejce je do senzacionalnog slavlja protiv Barselone predvodio Vasilis Spanulis.

Španski mediji su nakon meča napisali da je on srušio snove Katalonaca o trećoj evropskoj kruni.

Pred veliko finale protiv "armejaca“ bio je miran.

"Niko nam nije davao šanse da ćemo se naći na fajnl-foru, a mi smo evo u finalu. Napravili smo veliku stvar pobjedom protiv Barselone. Odigrali smo dobro svih 40 minuta i pokazali da su nas mnogi neopravdano potcjenjivali. Što se tiče finala, u njega ulazimo maksimalno rasterećeni, jer nemamo šta da izgubimo. CSKA je favorit, ali je to bila i Barselona, pa smo slavili. Na nama je da pokušamo da odigramo najbolje što možemo i da ispoštujemo ono što od nas bude tražio trener. Nadam se da možemo napraviti još jedno iznenađenje i uz pomioć sjajnih navijača doći do titule", optimista je Spanulis.

Finale u "Sinan Erdem areni“ igra se od 20 sati, a od 17 na teren će Panatinaikos i Barselone u borbi za treće mjesto.

Neslavan rekord Panatinaikosa

Panatinaikos je nakon sjajne prve četvrtine protiv CSKA Moskve, u drugoj potpuno podbacio.

Dao je svega pet poena i ostvario neslavan rekord po broju datih poena u jednoj četvrtini evroligaškog meča.

Do sada je "rekord“ držao Beneton, koji je 2003. godine u meču sa Montepaskijem za četvrinu ubacio svega šest koševa.

Bonus video: