Mornar prvi put ima šansu za 2:0

Večeras (18 sati) u “Topolici” igra se drugi meč finala plej-ofa Erste košarkaške lige. Barani vode u seriji protiv Budućnosti, nakon brejka u “Morači”
0 komentar(a)
Uroš Luković, KK Budućnost - KK Mornar, Foto: Savo Prelević
Uroš Luković, KK Budućnost - KK Mornar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.05.2018. 09:19h

Mornar igra četvrto finale plej-ofa Erste lige protiv Budućnost Volija, treće uzastopno (prvo je 2011. godine izgubio sa 3:0). Prije dvije godine su Barani upisali jednu, prošle sezone dvije pobjede u seriji, a ovogodišnje partije i rezultati u ABA ligi (polufinale plej-ofa) i FIBA Evrokupu (četvrtfinale) su bili dobra uvertira za posljednji čin borbe za titulu u Crnoj Gori.

Pobjedom u „Morači“ (84:77), izabranici Mihaila Pavićevićanijesu iznevjerili očekivanja da će ne samo biti i te kako tvrd takmac šampionu ABA lige, već i da se nadaju da mogu da detronizuju vječitog šampiona Crne Gore...

"Vidio sam na treninzima pred utakmicu, po ponašanju igrača i njihovoj želji da daju sve od sebe, da se vraćamo u formu i pobjednički kolosijek, sličan onom iz ABA lige. Pobjeda u prvom meču je bitna i zbog psihološkog osjećaja da o tituli možemo da odlučimo u Baru. Ali, ne treba se zavaravati, Budućnost je, svakako, i dalje favorit, pogotovo zbog toga što smo ostali bezNemanje Vranješa, koji je obnovio staru povredu. Nikad nisam bio alibi trener, ali moram da kažem da je njegovo odsustvo veliki hendikep za nas", kaže Pavićević.

Trener Mornara je počeo da stišava euforiju kod svojih igrača još u autobusu na povratku iz Podgorice u Bar.

"Imate šta da slavite, ali samo do sjutra, do treninga. A onda morate da zaboravite prvu utakmicu kao da je nikada nije bilo", poručio je Pavićević svojim igračima.

Interesantno, Mornar je u četvrtak prvi put finalnu seriju protiv Budućnosti otvorio pobjedom, pa se Barani nadaju da bi to mogao biti dobar znak pred večerašnji duel u „Topolici“ (18 časova) u kojem Nidam i drugovi imaju lijepu priliku da povedu 2:0.

"Pokazali smo da možemo da se nosimo sa podgoričkim timom. Bio bih neizmjerno srećan da budem dio ekipe Mornara koja je prvi put u klupskoj istoriji postala šampion Crne Gore. Do tog cilja, međutim, valja napraviti još dva velika koraka. Onaj veći je, čini mi se, ovaj današnji. Mislim da imamo snage da ga, uz pomoć vjerne publike, napravimo", ističe centar MornaraUroš Luković.

Budućnost je podbacila u prvom meču, nešto slično kao u prethodnom porazu od Mornara, u Superligi, takođe u „Morači“. Izabranici Aleksandra Džikića su u svim elementima bili slabiji od rivala, posebno u skoku (31-39), a podbacio je posebno Amerikanac Kajl Gibson, koji je imao indeks korisnosti -9 (šut iz igre 13-1).

Jasno je da sa takvim pristupom, bez agresivnije igre i veće želje za pobjedom, Podgoričani ne mogu da se nadaju povoljnom ishodu u Baru.

"Mislim da je prva četvrtina odredila tok prve utakmice. Neobjašnjivo mekano smo ušli u meč, dozvoli smo Mornaru da se razigra i epilog je poznat. Napravili smo dosta grešaka, dozvolili smo protivniku dosta ofanzivnih skokova, a nas na tom meču nije služio šut. Šta je tu je, Mornar je poveo, a mi moramo da se konsolidujemo, da sagledamo greške i napravimo reakciju u Baru. Moramo mnogo bolje da odigramo kako bismo izjednačili u seriji", kaže Igor Đaletić, pomoćni trener Budućnosti.

Inače, kako je saopšteno iz Mornara, odavno nije vladalo veće interesovanje publike za jednu košarkašku utakmicu u Baru kao pred drugi duel finalne serije plej-ofa. Očekuje se još jedan spektakl i košarkaški praznik, te da će dvorana biti ispunjena. Iz Mornara su saopštili da je utakmica i humanitarnog karaktera, jer će sav prihod od prodatih ulaznica biti uplaćen za liječenje jednogodišnje Maše Baošić iz Sutomora.

8 mečeva je odigrao Mornar u maju i svaki je dobio, od čega dva protiv Budućnosti. Barani su u Superligi redom savladali Teodo, Ulcinj, Budućnost, Lovćen i Sutjesku, a onda dva puta Sutjesku u polufinalu plej-ofa, te Budućnost u prvom meču finalne serije. Budućnost u ovoj sezoni vodi 4-3 u pobjedama protiv Mornara.

Bonus video: