Neko će prvi put staviti prsten

Makabi i Cedevita su ove sezone odigrali dva meča, a Izraelci su dobili oba i to tijesno. U Zagrebu je bilo 83:77, a u Tel Avivu 96:89
0 komentar(a)
Dejvid Blat, Foto: BORIS PEJOVIĆ
Dejvid Blat, Foto: BORIS PEJOVIĆ
Ažurirano: 30.04.2012. 07:58h

Makabi i Cedevita, dvije prvoplasirane ekipe nakon ligaškog dijela takmičenja, odlučivaće večeras (20.15 sati) o osvajaču šampionskog prstena ABA lige.

Za izraelskog šampiona ovo je drugo finale, prvo je 2003. godine izgubio od Zadra u Ljubljani (91:88), dok Cedevita ima priliku da postane druga hrvatska ekipa koja je osvojila regionalno takmičenje.

“Ponos Izraela” je favorit kako zbog kvaliteta igračkog kadra, tako i zbog prednosti domaćeg terena.

“Nokija arena” je poznata kao jedan od najnezgodnijih terena u Evropi, jer navijači prave fantastičnu atmosferu.

"Makabi i Cedevita su bez konkurencije kroz ovu godinu u ABA ligi bili dominantni timovi. Cedevita je igrala na visokom nivou, a uz to je osvojili nacionalni kup i kvalifikovala se za Evroligu. To je sjajan klub sa odličnim trenerom i igračima i sa jednim jasnim stilom igre. Ovo nam je treći fajnl-for koji igramo ove sezone. Finalni turniri su uvijek jedinstvene utakmice i između dva dobra tima svašta se može dogoditi. Učinićemo najbolje što možemo da budemo bolji i dati sve od sebe da pobijedimo", istakao je Dejvid Blat, trener Makabija.

Iako bez pomoći jednog od najboljih igrača Matjaža Smodiša, Cedevita je protiv Partizana pokazala da nije slučajno bila uz rame sa Izraelcima.

U finale ulazi riješena da pruži maksimum i pokuša da napravi iznenađenje.

"Sigurno da je kod nas prisutno veliko zadovoljstvo zbog plasmana u finale, ali je naša obaveza da ga odigramo na nivou kakav finalna utakmica traži. Pokazali smo protiv Partizana disciplinu u igri i timski rad, a to nas je na kraju i dovelo do toga da prelomimo utakmicu i to nam je put za finale. Znam šta znači igrati ovdje u Evroligi i u ABA ligi pred 10-11 hiljada ljudi. Mislim da će jedan od ključnih momenata biti otvaranje utakmice i mi treba od početka da probamo da se nametnemo kao čvrst i konkurentan tim", bio je jasan šef struke Zagrepčana Dražen Anzulović.

Makabi i Cedevita su ove sezone odigrali dva meča, a Izraelci su dobili oba i to tijesno. U Zagrebu je bilo 83:77, a u Tel Avivu 96:89.

Bonus video: