Nemaju šta da izgube mogu mnogo da dobiju

"Svi znamo da nas očekuje teška utakmica. Prije svega želimo da se predstavimo u što boljem svjetlu, da nismo zalutali na fajnl-for", rekao kapiten Marko Popović
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2012. 07:28h

Na jednoj strani petorostruki prvak Evrope, koji u svojim redovima ima sve same zvijezde, čiji samo jedan igrač godišnje ima milionski ugovor, a na drugoj mladost, želja za dokazivanjem i veliki motiv da se protiv takvog rivala pruži i više od maksimuma.

Tako bi u najkraćem mogla da glasi najava polufinalnog meča završnog turnira ABA lige između Makabija i Budućnost Volija.

Domaćin, koji u “Nokija areni“ rijetko gubi i od najjačih evropskih timova, apsolutni je favorit za osvajanje trofeja i bilo bi pravo čudo da do njega ne dođe.

Međutim, i pored te činjenice, Podgoričani ne namjeravaju da se tek tako predaju.

U meč ulaze riješeni da daju sve od sebe, da pokušaju da prirede prvorazrednu senzaciju i eliminišu “ponos Izraela“.

Prošle sezone na završnom turniru u Ljubljani, "plavi“ su imali nesreću da se sastanu sa Partizanom, tada favoritom broj jedan, što je na kraju i dokazao osvajanjem titule, a i ove sezone će u polufinalu protiv sebe imati najjačeg rivala.

To je motiv više da dokažu kvalitet i još jednom potvrde više nego uspješnu sezonu.

"Svi znamo da nas očekuje teška utakmica. Prije svega želimo da se predstavimo u što boljem svjetlu, da nismo zalutali na fajnl-for. Tokom čitave sezone smo dobro igrali i valjalo bi da tako završimo. I u susretu sa Makabijem u Podgorici, izgledali smo veoma dobro. Tada su Džordan Farmar i Devon Smit trojkama prelomili meč. Ovo je sasvim drugačija utakmica. Makabi je najveći favorit na turniru, i zbog budžeta i zbog ostalih vrlina tog, ne samo tima, već kluba prije svega. Pokušaćemo da pružimo maksimum, a za koliko će to biti dovoljno, vidjećemo", kaže kapiten Marko Popović.

Poslije ispadanja od Panatinaikosa u četvrtfinalu Evrolige, poremetili su se odnosi unutar Makabija.

Da i dalje sve ne cvjeta pokazuje i izjava Dejvida Federmana, jednog od čelnika kluba, koji je optužio trenera Dejvida Blata da je klubu donio samo finansijske gubitke, a da sa druge strane nije donio nijedan značajniji trofej.

Za Aleksu Popovića jasan je način na koji se on i saigrači mogu suprotstaviti Izraelcima.

"Došli smo da odigramo najbolje što možemo u ovom trenutku. Makabi je favorit, ne samo u našoj utakmici, već ukupno na turniru. Dobro smo se pripremili, a raduju i posljednji mečevi u prvenstvu. Ukoliko nam se ukaže prilika da ih iznenadimo, sigurno ćemo je iskoristiti".

Poslije skoro mjesec dana pauze zbog povrede primicača, Bojan Krstović se vratio na teren i mogao bi da bude jedan od aduta Dejana Radonjića.

"Nemamo nikakav rezultatski pritisak, želimo da odigramo najbolje što možemo u ovom trenutku. Makabi je glavni kandidat za osvajanje trofeja, ali mi ćemo pokušati da iznenadimo, mada biće teško napraviti senzaciju. Ako u tome ne uspijemo, onda želimo da bar namučimo favorizovanog domaćina. Trebale su nam jake utakmice da podignemo formu, ali dobro smo trenirali i kroz jak rad pokušali smo da podignemo nivo igre. Nadam se da smo u tome uspjeli koliko-toliko i da ćemo protiv Makabija prikazati dobru igru".

Podgoričani protiv Makabija nemaju šta da izgube, i u tome možda i traže šansu da naprave senzaciju.

"Igraćemo rasterećeni, to je, možda, naš adut. Ne možemo da prijetimo Makabiju, jer je dobro pokriven na svim pozicijama sa po dva kvalitetna košarkaša. Moramo svi da igramo odbranu, da se maksimalno borimo i izgaramo svih 40 minuta. Uz to, koncentracija mora tokom čitavog meča da bude na visokom nivou", zaključio je Krstović.

Trening u Tel Avivu

Povreda prošlost

U posljednjim trenucima prvog četvrtfinalnog meča Evrokupa protiv Valensije, Krstović je morao van terena zbog povrede.

Prve prognoze nisu bile optimističke, ali se iskusni bek oporavio.

"Vratio sam se, odigrao sam dvije utakmice po 10-15 minuta. Sigurno da je povreda prošlost, vidjećemo kako će dalje biti. Željan sam igre", objasnio je Krstović.

Šanse podjednake u drugom polufinalu

Partizan će biti kompletan u Izraelu. Oporavio se kapiten Petar Božić, kao i Milan Mačvan i David Bertrans.

“Crno-bijeli“ će za rivala imati Cedevitu, koja je u ligaškom dijelu bila uspješnija, a sada se četa Vlada Jovanovića nada da će biti bolja i izboriti šansu da se bori za šesti uzastopni pehar.

"Mi svake sezone ozbiljno pristupamo ABA ligi, koja je svake godina sve teža, s obzirom na velike ambicije dosta klubova. Nama je jedan od primarnih ciljeva u ovoj godini bio plasman na završni turnir ABA lige. Čeka nas jedna od težih završnica, ne samo zato što je Makabi tu, ali to je svakako jedan od glavnih razloga. Mi smo naše primarne ciljeve ostvarili, ali svakako se nećemo tu zaustaviti", rekao je strateg “crno-bijelih” Jovanović.

Cedevita će prvi put u istoriji zaigrati na završnom turniru ABA lige, a to je kruna sjajno odigrane regularne sezone.

Ekipa Dražena Anzulovića će u Tel Avivu biti oslabljena neigranjem iskusnog krilnog centra Matjaža Smodiša, koji ima problema sa stopalom.

"Gledao sam njihovu posljednju utakmicu protiv Mege. Imaju promijenjenih određenih taktičkih detalja, ali postavka i kompozicija je u odnosu na naše posljednje susrete i na ABA ligu ista. Spremićemo se i za te taktičke detalje i za sve ono što nas može čekati u toj utakmici i pokušaćemo da se nametnemo na parketu. Znamo da je Partizan pet puta zaredom osvojio titulu i to se mora respektovati. Međutim, mi ćemo pokušati da prekinemo tu seriju", istakao je Anzulović.

Raspored

Subota

Partizan - Cedevita (17.45)

Makabi - Budućnost V. (20.15)

Ponedjeljak

Finale (20.15)

Dosadašnji osvajači trofeja

Olimpija (2001/2002)

Zadar (2002/2003)

Refleks (2003/2004)

Hemofarm (2004/2005)

FMP Železnik (2005/2006)

Partizan (2006/2007)

Partizan (2007/2008)

Partizan (2008/2009)

Partizan (2009/2010)

Partizan (2010/2011)

Galerija

Bonus video: