Džejsi Kerol igra za Crnu Goru!

Kako „Vijesti“ saznaju, sa Kerolom je već razgovarao novi selektor crnogorske reprezentacije Luka Pavićević, dogovor je u načelu postignut
93 pregleda 0 komentar(a)
Džejsi Kerol, Foto: Reuters
Džejsi Kerol, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2012. 09:28h

Jedan od najboljih šutera u evropskoj košarci, bek Real Madrida, Amerikanac Džejsi Kerol, ubuduće će nositi dres reprezentacije Crne Gore!

Kako „Vijesti“ saznaju, sa Kerolom je već razgovarao novi selektor crnogorske reprezentacije Luka Pavićević, dogovor je u načelu postignut, a ostalo je da se utanače još samo detalji i dogovor formalizuje.

Košarkaš za kojeg kažu da ima desnu ruku preciznu poput snajpera, bio je na meti Azerbejdžana, ali na kraju od dogovora sa tom reprezentacijom nije bilo ništa.

U reprezentaciji Crne Gore on će najvjerovatnije zamijeniti Omara Kuka, jer samo jedan naturalizovani košarkaš ima pravo nastupa.

Kuk je igrao na poziciji plejmejkera, a poslije Evropskog prvenstva u Litvaniji bilo je jasno da on vjerovatno više neće biti član „crvenih“.

Selektor Pavićević procijenio da je u ovom trenutku Crnoj Gori potrebniji bek-šuter, a Kerol je više puta dokazao da je jedan od najboljih u Evropi.

Ove godine to je najbolje pokazao u finalu Kupa kralja u Španiji, kada je deklasirao Barselonu, ubacivši za 18 minuta i 38 sekundi 22 poena, od čega tri trojke iz isto toliko pokušaja, a bez promašaja je šutnuo i pet slobodnih bacanja, dok je dvojke gađao 7-4.

I u Evroligi i u španskoj ACB ligi prosjek mu je 11,7 koševa po utakmici. U najkvalitetnijem evropskom klupskom takmičenju ubacio je 37 trojki iz 72 pokušaja i po procentu uspješnosti je na 3. mjestu, s tim da je prvoplasirani tandem, Bo Mekejleb - Tomas Res iz Sijene, ubacio 17 trojki manje, ali za jedan procenat preciznije.

Kerolov procenat šuta za dva poena u Evroligi je 49,4 odsto. Trojke je u Španiji šutirao sa 38 odsto uspješnosti, a dvojke 54 odsto.

Džejsi Bum-Bum Kerol je rođen u Laramiju (SAD, država Vajoming), a nastupao je za Univerzitet Juta stejt. Svojevremeno je igrao Ljetnju ligu za Nju Džersi, ali nije draftovan niti ima NBA iskustva.

U sezoni 2008/09 igrao je za italijanski Teramo, potom dvije sezone za Gran Kanariju, a ove godine je uzdanica Real Madrida.

Nadimak Bum-Bum je dobio kada je za Teramo dao dvije trojke za tačno sedam sekundi!

Povratak u „Moraču”

Igranje u Crnoj Gori neće biti novo za Kerola - prošle sezone nastupao je za Gran Kanariju u dva meča protiv Budućnosti u Evrokupu, u takmičenju po grupama.

U Las Palmasu je bio najbolji akter utakmice i ubacio je 21 poen a njegov tim je slavio sa 62:60, dok je Gran Kanarija protutnjala „Moračom“, slavila je sa 90:66, a Kerol je postigao 14 koševa.

Bonus video: