Pavićević: Neigranje Pekovića bilo bi hendikep

Selektor košarkaša je kazao da crnogorska reprezentacija mora biti spremna i na situaciju da Peković ne bude mogao da nastupi u kvalifikacijama.
0 komentar(a)
Luka Pavićević, Foto: Savo Prelević
Luka Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.04.2012. 15:37h

Eventualno neigranje Nikole Pekovića u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Sloveniji bio bi za crnogorsku reprezentaciju veliki hendikep jer je poznato koliko znači za igru nacionallnog tima, kazao je selektor Luka Pavićević.

On je u intervjuu agenciji MINA, komentarišući najavu da će Peković na kraju sezone biti operisan, kazao da je član Minesote veliki patriota koji u svakom momentu podržava prije svega svoj tim, a onda i svoju reputaciju, igrački i lični prestiž i nivo.

"Jasno je svima koliki je značaj Pekovića i šta bi značilo njegovo odsustvo. Ubijeđen sam da će, osim u situaciji na koju ne bi mogli da utičemo, Peković moći da nastupi u kvalifikacijama", rekao je Pavićević.

On je kazao da crnogorska reprezentacija mora biti spremna i na situaciju da Peković ne bude mogao da nastupi u kvalifikacijama.

Prema njegovim riječima, drugi crnogorski igrač u NBA ligi Nikola Vučević iz Filadelfije trebao bi da se priključi reprezentaciji i bude na pripremama.

"Za sada postoji najbolja volja i velika mogućnost da obavi pripreme i kvalifikacije bez nekih problema. Postoiji mogućnost, da klub koji ulaže veliki novac, uslovi igrača da igra ljetnju ligu, ali potrudićemo se da nađemo zajednički jezik sa klubom", rekao je Pavićević.

Crnogorski selektor naglasio je da ga ne iznenađuju igre Pekovića i Vučevića u NBA ligi.

"Nijesam iznenađen Pekovićevim kvalitetnim nastupima i što je uspio da se nametne. On ima energiju i karakter, spremnost da preskače nivoe. Imao je uvijek dobre odluke, dobre košarkaške programe. Predstavlja ozbiljnu košarkašku ličnost, kombinaciju sa karakterom. Nije iznenađenje štoje i u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu uspio da se nametne", rekao je Pavićević.

On je naglasio da je Vučević kroz koledž košarku najavio da posjeduje kvalitet i potvrdio ga u NBA ligi.

"Treba da smo ponosni što na taj način predstavljaju sebe i nas u NBA ligi", rekao je Pavićević.

On je istakao da od obaveza u francuskom Roanu zavisi njegov dolazak u Crnu Goru i početak "operacije kvalifikacije za EP u Sloveniji".

"Dolazak u Crnu Goru zavisi od situacije u Roanu. Borimo se za ulazak u plej-of, za sada je to neizvjesno jer je liga izjednačena i pet-šest timova se bori za dvije pozicije koje vode u doigrabanje. U slučaju ne ulaska u plej-of liga se završava 10. maja. To znači od sredine maja do početka juna dolazim u Crnu Goru i time počinje direktan i neposredan rad na organizaciji priprema i samog takmičenja", rekao je Pavićević.

On je kazao da će igrači koji su iznijeli teret prethodnih kvalifikacija i Evropsko prvenstvo u Litvaniji činiti kostur tima na koji će računati.

"Nijesmo toliko brojni da bi svakog ljeta mogli da se pojavljuju igrači koji imaju kvalitet da predstavljaju svoju državu. Moji prethodnici su evidentirali i selektirali igrače, pojavilo se nekih igrača, mladih i talentovanih, ali su neki igrači prišli kraju karijere. Paralelno je rađena i smjena generacija, ali moraće da se zadrži kostur igrača sa kojima se radila u prethodnom ciklusu", rekao je Pavićević.

On je istakao da su Nikola Ivanović i Bojan Dubljević igrama i napretkom u prethodnoj sezoni izborili da budu na spisku crnogorske A reprezentacije i da bore se za svoje mjesto u timu.

Pavićević je ponovio da je spoljna linija crnogorske reprezentacije, posebno bekovska, deficitarna.

"Imamo deficit sa igračima koji su kreativni. Baza nije velika i bilo bi idealno da se u ciklusu od par godina izvedu igrači koji imaju neophodni kvalitet. Treba istaći pojavljivanje pleja Ivanovića, koji je još mlad i nedovoljno stasao da bi se unaprijed u potpunosti mogao osloniti na njega, ali napredak je evidentan", rekao je Pavićević.

On je istakao da je jedina mogućnost da se nadoknadi nedostatak kreativnosti angažovanje natoralizovanog igrača.

"Svaka reprezentacija ima pravo da na deficitarnim pozicijama angažuje naturalizovanog igrača, koji je potreban tom timu. Mi imamo Omara Kuka, koji je ozbiljna ličnost i ozbiljan igrač koji je već pomogao Crnoj Gori u prethodnom ciklusu", rekao je Pavićević.

On smatra da bi se trebalo osloniti na njegovu posljednju godinu obaveze koju ima prema Crnoj Gori ili selektirati još jednog stranca koji bi "možda i više odgovarao profilu ostalih igrača u reprezentaciju".

"Fali doza kreativnosti i agresivnosti na spoljnoj liniji, možda bi tu trebalo dovesti igrača koji ima veću inicijativu i moć kreiranja i postizanja poena ili asistiranja. Kuk je igrač koji je izvanredan za organizaciju već postojećeg dobrog kadra. Razmišljamo od kada sam postravljen za selektora, pratimo igre naših reprezentativaca i razvoj tih igrača koji bi mogli da dođu u obzir", rekao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, to moraju biti ličnosti koje shvataju značaj preuzimanja državljanstva jedne države i znaju šta to znači za njihovu karijeru, koliko unapređuje njihove životne standarde, ali i obaveze koje to donosi na spram očekivanja koja crnogorska reprezentacija ima u tom periodu.

"Uglavnom bi to bili Amerikanci, koji su već u Evropi i koji znaju da procijene dobijanje državljanstva. Računamo da je naš nivo Omar Kuk i razmišljamo da li bi trebalo tu poziciju dopuniti sa nekim kvalitetima koji su malo drugalčiji od onih koje on posjeduje", rekao je Pavićević.

Crnogorski selektor je, komentarišući mogućnost angažovanja Aleksandra Pavlovića, kazao da svaki igrač ima svoje poglede na stvarnost i na silu se ne može postizati ništa.

"Pavlović je kvalitetan igrač i ličnost. Volio bih da u njegovom razmišljanju sazri ideja da svojim kvalitetom i prisustvom ojača državnu reprezentaciju. To bi bilo dobro za reprezentaciju, ali i dobar osjećaj za igrača. Ne odričemo se takvih kvaliteta, a da li se razgovorom može doći do rješenja koje će biti dobro za obje setrane je neizvjesno i pokazaće vrijeme", rekao je Pavićević.

On je kazao da volio da ima njegov kvalitet u našem timu i da smatra bi Pavlovićevo prisustvo mnogo značilo reprezentaciji.

Crnogorski selektor je istakao da je važno da su igrači na koje računa za kvalifikacije u programima i da aktivno učestvuju u igrama svojim timova.

On je istakao da je direktor reprezentacije Danilo Mitrović u kontaktu sa igračima, navodeći da će veoma brzo individualno razgovorati sa svim reprezentativcima i uputiti im plan i program rada.

Pavićević je kazao da je zbog njegovih obaveza u klubu od velike važnosti entuzijazam i efikasnojst sa kojim Mitrović obavlja svoju dužnost.

"U neprekidnom smo kontaktu, nekada i više puta dnevno. Zahvaljujući njemu i strukturama Saveza već su postavljeni su planovi i programi, zakazane su prijateljske utakmice, gostovanja, trenažne faze i lokacije", rekao je Pavićević.

Bonus video: