Mirotić: Nisam znao ni da mogu da budem u konkurenciji

"Priznanje mi, naravno, puno znači za dalju karijeru, za moju košarkašku budućnost", kaže Mirotić
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 14:33h

"Ima jedan dječak, još je rano da se piše o njemu jer ima 16 godina, ali on će da bude velika zvijezda. Ne jedan od najboljih igrača u Evropi, već jedan od najboljih i u NBA ligi. Uskoro će svi da pričaju o njemu" , riječi koje je prije nekih pet godine izgovorio Jadran Vujačić, trener i učitelj Nikole Mirotića u neformalnom razgovoru sa potpisnikom ovih redova, iz godine u godinu dobijaju na težini i značenju.

Nikola ruši sve barijere, pred 21-godišnjim asom madridskog Reala padaju svi rekordi. Posljednje priznanje došlo je prije dva dana, kada je postao prvi igrač u istoriji Evrolige koji je dva puta dobio trofej za košarkaša koji je najviše napredovao.

"Vjerujte mi, za mene je to potpuno neočekivano, jer nisam ni razmišljao da jedan igrač može dva puta da dobije to priznanje. Mislio sam da svake godine neko drugi dobija takvu nagradu, a pogotovo zbog toga što je ove godine bilo sjajnih igrača koji su bili u konkurenciji, poput Milana Mačvana. U svakom slučaju, jako sam srećan. Priznanje mi, naravno, puno znači za dalju karijeru, za moju košarkašku budućnost. Imaću još veću motivaciju da radim i da napredujem", kaže Nikola Mirotić na početku razgovora za "Vijesti".

Sezona i nije baš obećavala na samom početku, ali Nikola se na kraju izborio da bude prva zvijezda tima. O tome govore i statistički podaci po kojima je rangiran među tri najbolja igrača Evrolige po broju postignutih poena, skokovima, procentu šuta, ukradenim loptama i iznuđenim faulovima.

"Nijesam baš dobro počeo u Evroligi, ali od novembra stvari su počele da dolaze na svoje mjesto. U decembru sam izabran za MVP-a Evrolige, za najboljeg igrača kola. Poslije trećeg kola svakoga dana sve više i više sam radio i pružao. Nisam želio da se zaustavim, samo sam razmišljao "još, još" i na kraju je sve došlo na svoje. Jedino mi je žao što se nismo plasirali na fajnl-for Evrolige, jedna loša noć protiv Bilbaa koštala nas je odlaska na završi turnir. Ipak, što se mene lično tiče svjestan sam da imam važnu ulogu u ekipi i mogu da budem potpuno zadovoljan sezonom".

Real je trenutno na drugom mjestu u španskoj ACB ligi, sa dvije pobjede manje od prvoplasirane Barselone, a dvije više od Kahe laboral na trećem mjestu. Ipak, "kraljevski klub" se ne odriče titule.

"Držimo stabilno drugo mjesto, ali borićemo se do kraja da ostvarimo što bolji rezultat, jer je ACB jaka liga u kojoj svako svakoga može da pobijedi. Mislim da pozicija na tabeli i nema toliku važnost uoči plej-ofa, jer smo to pokazali savladavši u Kupu Barselonu na njenom parketu. Najvažnije je da dobro radimo, da budemo potpuno spremni i da vjerujemo u sebe. Ako bude tako, onda nije važno ko je protivnik, je li to Barselona, Kaha laboral ili Valensija...

Kod sportski izuzetno upućene španske javnosti, Mirotić je već postao prava zvijezda.

"Zaista mi je sjajno u Madridu, osjećam da me ljudi obožavaju, a posebno navijači Reala. Zaustavljaju me na ulici, traže autograme, žele da se slikaju sa mnom. Jednostavno, osjećam se sjajno.

Iako je mladića koji je ponikao u podgoričkom Džokeru prošle godine draftovao Čikago, NBA liga će morati još da pričeka.

"Vjerujem da ću u Madridu ostati bar još tri-četiri godine. Imam ugovor na još četiri sezone, ali nekako se stalno provlače pitanja da li ću otići u NBA. Međutim, nemam dilemu, želim da odradim ugovor do kraja, da osvojim još nekoliko titula i kao veliki igrač odem u SAD".

Zbog toga su njegovi planovi vezani za uspjehe u Španiji.

"Svim srcem želim da osvojim titulu prvaka ACB lige. Kup kralja sam već osvojio ove sezone, a narednu cilj mi je da sa klubom budem najbolji u Evroligi. Ali, idemo korak po korak, najvažnije je da sam u pravom klubu i da sam prezadovoljan", ističe Nikola Mirotić.

Biću na stadionu protiv Bajerna

Na konstataciju da je košarka u Španiji, a pogotovo trenutno, ipak u sjenci fudbala, Nikola nema dilemu.

"Ovdje je stvarno pravo ludilo za fudbalom. Cijela Španija priča samo o fudbalu, Reeal i Barselona su u polufinalu Lige šampiona, a u subotu je "el klasiko", međusobna utakmica između Barselone i Reala. Nadam se da će Real osvojiti i domaću ligu i Ligu šampiona, iako se nikad ne zna protiv Bajerna, što se vidjelo i u prvom meču u Minhenu. U svakom slučaju, nadam se da će fudbaleri mog kluba uzeti bar jedan trofej".

A ako se to ne desi?

"Onda je Murinjo “poginuo”. Posebno se to odnosi na domaće prvenstvo, jer je Real u jednom trenutku imao deset bodova prednosti, a sada je samo četiri. Košarkaši često idu na fudbalske utakmice i obratno, fudbaleri nerijetko podrže kolege iz košarkaške sekcije".

Ideš li na "el klasiko"?

"Ne mogu, jer u nedjelju igramo utakmicu kod kuće. Ali, u srijedu ću sigurno biti na "Santjago Bernabeuu" da gledam susret sa Bajernom".

Startuje kamp „Džoker - Nikola Mirotić"

Dolaziš li na ljeto u Crnu Goru?

"Da, kako za seniorsku reprezentaciju Španije može da igra samo jedan naturalizovani Španac, neću ići na Olimpijske igre, što mi u ovom trenutku i odgovara. Dolazim oko 20. juna, a od 26. juna do 2. jula održaće se prvi kamp pod nazivom "Džoker – Nikola Mirotić". Na kampu ćemo raditi moj trener Jadran Vujačić i ja, bićemo tamo sve vrijeme. To je jako bitna stvar i za mene i za Džoker, želim da mladim igračima pokušam da prenesem ono što sam ja do sada naučio. Kamp će se održati u Baru, jer mi je velika želja bila da to bude u gradu u kojem sam i ja kod Jadrana pravio prve košarkaške korake na njegovom kampu", zaključio je Mirotić.

Bonus video: