PAO i Makabi jure vizu za Istanbul

Ostalo je još jedno mjesto za fajnl-for, a za njega će se večeras u dvorani OAKA boriti Panatinaikos i Makabi.
63 pregleda 0 komentar(a)
Željko Obradović, Foto: REUTERS
Željko Obradović, Foto: REUTERS
Ažurirano: 05.04.2012. 07:28h

CSKA Moskva, Barselona i Olimpijakos su mirni, već ranije su osigurali plasman na završni turnir Evrolige. Ostalo je još jedno mjesto, a za njega će se večeras u dvorani OAKA boriti Panatinaikos i Makabi.

Aktuelni šampion Evrope je blagi favorit, jer igra pred svojim navijačima, ali to u krajnjem slučaju i ne mora da odluči. “Ponos Izraela” je napravio brejk u drugom meču četvrtfinalne serije, ali su se Grci revanširali u „Nokija areni”.

Interesantno je da je ovo prvi put da Pao igra majstoricu od kada je uvedeno da se četvrtfinale igra na tri pobjede.

Ranije je igrao majstorice kada se igralo na dva trijumfa i to protiv Efes Pilsena (2005), kada je slavio, i sezonu kasnije, kada je poražen od tadašnje Tau keramike.

"Posljednja tri meča ove serije su bila potpuno izjednačena, praktično do sitnica. Veoma je važno da u meč uđemo mirni, bez nervoze, da budemo maksimalno koncentrisani kako ne bi pravili greške. Imali smo problema sa skokom u prethodnim duelima, na tim detaljima smo radili. Sigurno da će Makabi pokušati da promijeni nešto u igri, ali mislim da ne mogu da nas iznenade bilo čim, kao ni mi njih", rekao je Željko Obradović, prvi stručnjak Panatinaikosa, najtrofejniji trener u Evropi, pošto je osam puta osvajao Evroligu.

Izraelci dolaze u Atinu sa željom da se plasiraju na fajnl-for i da u vitrine kluba donesu trofej Evrolige nakon sedam godina. Posljednju evropsku krunu Makabi je osvojio 2005. godine u Moskvi, kada je u finalu savladana Tau keramika (90:78).

Najbolji akter finala sa 23 poena bio je Šarunas Jasikevičijus, sada jedan od aduta Panatinaikosa.

"Izgubili smo četvrtu utakmicu na svom terenu, ali ne vrijedi zbog toga sada da tugujemo. Potpuno smo fokusirani na majstoricu i veoma je važno da dobro počnemo, jer će Panatinaikos ući sa puno entuzijazma u meč i sa velikom podrškom navijača. Domaćin je pokušati od samog starta da nas pritisne, a mi moramo sve uraditi da se to ne desi, odnosno da im ne dozvolimo da na startu steknu značajniju prednost", istakao je trener Makabija Dejvid Blat.

Duel se igra od 20.45 sati, a sudiće Gerino Ćerebuk (Italija), Sreten Radović (Hrvatska) i Tolga Sahin (Italija).

Bonus video: