Naredni cilj - dupla kruna

„Zadovoljstvo svih u klubu je veliko, jer je ovo prvi trofej Kupa Ukrajine. Prošle sezone Budiveljnik nije ni uspio da se plasira na završni turnir, dok je pretprošle poražen u polufinalu od Azovmaša”, kaže Mitrović
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2012. 08:28h

Budiveljnik slavi Zvezdana Mitrovića! Crnogorski stručnjak, koji je na klupu tima iz Kijeva sjeo jula prošle godine, donio je u vitrine prvi trofej Kupa Ukrajine u istoriji kluba.

Iako je prethodnih sezona budžet bio daleko veći, a i tim je bio kvalitetniji, trofej koji se u Ukrajini itekako cijeni, izmicao je Budiveljniku. U finalu je savladana ekipa Fero Zaporožje (82:70).

Ovaj trofej je došao u pravom trenutku, pred završnicu nacionalnog šampionata. Budiveljnik se bori da odbrani tutulu, a trenutno je prvi na tabeli sa dvije pobjede više od Donjecka i četiri od Azovmaša.

„Ovdje je sistem takmičenja u kupu pomalo specifičan, igra ga prvih osam timova na polusezoni. Parovi se biraju po „slijepom” žrijebu, odnosno nema povlašćenih timova”.

„U četvrtfinalu smo za rivala dobili ekipu Donjecka, koju vodi Saša Obradovića. Dobili smo ih oba puta. Sigurno da je to bio uspjeh, jer je Donjeck po igračkom kadru i budžetu jača ekipa od nas”.

„To nas je odvelo na završni turnir, čiji je domaćin bio Himik, na čijoj klupi sjedi Darko Ruso. U polufinalu smo igrali sa domaćinom, koga smo uspjeli da dobijemo (75:60), a u meču za trofej bili smo bolji od ekipa Fero iz Zaporožja”, kaže Mitrović, kome ovo nije prvi trofej u ukrajinskoj košarci, pošto je sa Krivbasbasketom 2009. osvojio šampionsku krunu.

U klubu je zavladala euforija zbog osvajanja trofeja. Svi redom, od igrača preko stručnog štaba do čelnika kluba su prezadovoljni. Trijumf dobija na značaju ako se zna da Budiveljnik odigrao praktično četiri meča za sedam dana.

Mitrović na rukama igrača nakon osvajanja Kupa Ukrajine

„Sigurno da je zadovoljstvo svih u klubu veliko, jer je ovo prvi trofej Kupa Ukrajine. Prošle sezone, kada je bio prvak, nije ni uspio da se plasira na završni turnir, dok je pretprošle poražen u polufinalu od Azovmaša”.

„Bilo je, zbog toga, prisutno malo tenzije, ali se na kraju sve završilo na pravi način. Ostale ekipe su imale više vremena da se pripreme za finalni turnir, dok smo mi igrali utakmice svaka dva-tri dana”.

Sada su sve misli Mitrovića usmjerene ka tome da pokuša da sa Budiveljnikom odbrani šampionsku krunu. To neće biti nimalo lako, jer će za rivale imati ekipe sa većim budžetom i kvalitetnijim sastavima.

„Mi ćemo ići na odbranu titule, ali je budžet u odnosu na prošlu sezonu praktično prepolovljen. Najviše finansijskih ulaganja i najveći budžet ima Azovmaš, čiji je trener na početku sezone bio Aco Petrović, sada ih predvodi Italijan Luka Beći”.

„Mijenjali su i nekoliko igrača, a u svojim redovima imaju pet Amerikanaca. Tu je i Donjeck, koji ima isto tako kvalitetan sastav, sa puno stranaca. Oni su nam glavni rivali u borbi za titulu, ali mi ćemo sve uraditi što je do nas da odbranimo titulu”.

„Doveli smo prije mjesec, mjesec i po pleja Luisa Floresa, prošle sezone člana Donjecka. Tu smo bili dosta tanki, imali smo velikih problema na poziciji plejmejkera, sada smo se konsolidovali. Ako u plej-of uđemo sa prve pozicije, biće odlično”.

Do kraja regularnog dijela šampionata ostalo je još šest kola. Budiveljnik će odmjeriti snage sa Nikolajevom, Ljvovom i Donjeckom kući, dok će gostovati Azovmašu, Krivbasbasketu i Kijevu.

„Donjeck, Azovmaš i mi smo sigurni na prva tri mjesta na tabeli, dok se velika borba vodi za četvrto mjesto za koje konkuriše nekoliko ekipa. Dnjepar, koji je za trenera angažovao Valdemarasa Homičusa, igra u odličnoj formi, a ima i kvalitetan sastav”.

„Igramo utakmice svaka tri dana, u posljednjih mjesec i po odigrali smo čak 18 utakmica, što dovoljno govori o ritmu u kome igramo. Pored mečeva domaćeg šampionata i Kupa Ukrajine, igrali smo i VTB ligu”.

„Uz to, imamo i naporna i duga putovanja, jer je Ukrajina velika. Ne možemo da spojimo četiri-pet dana da treniramo. Toga se najviše i bojim, ali se nadam da ćemo izdržati i pored zgusnutog kalendara takmičenja i da ćemo ući u plej-of sa prve pozicije”, zaključio je Mitrović.

Šehović je zaslužio da bude MVP finalnog turnira

Suad Šehović, reprezentativac Crne Gore i nekadašnji član Bosne i Olimpije, u ovom trenutku je možda i najbolji igrač Budiveljnika. Međutim, na startu sezone nije sve izgledalo baš dobro.

Šehović u finalu Kupa sa Ferom

„Šehovića sam upoznao u B reprezentaciji Crne Gore proteklog ljeta, kada smo htjeli da vidimo koliko može poslije teške povrede i duge pauze. Na početku sezone nije igrao baš najbolje, ali kako je vrijeme odmicalo postajao je sve bolji i bolji”.

„U ovom trenutku je košarkaš koji pruža najstandardnije igre, ne samo kada je u pitanju Budiveljnik, već i čitava liga. Zaslužio je da bude MVP finalnog turnira kupa, jer je pravilo da ta nagrada pripadne igraču iz pobjedničkog tima”.

„Međutim, tu nagradu je dobio igrač Zaporožja, Amerikanac Rendi Kalpeper, jer je u polufinalu dao 42 poena. Šehović je primjer pravog profesionalca, koji svoje obaveze izvršava maksimalno. Po glasovima naših navijača, tokom januara i februara izabran je za najboljeg igrača Budiveljnika”.

„Zbog toga uprava kluba želi da sa njim produži saradnju, a ima još nekoliko timova koji ga žele. Sve što je uradio ove sezone, uradio je zahvaljujući sjajnom radu na treninzima”, pun je Mitrović hvale za 25-godišnjeg Bjelopoljca.

Liga dosta izjednačena

Kada se povede priča o ukrajinskoj košarci, kod nas ima dosta skeptika. Međutim, kvalitet lige je na daleko većem nivou nego što se misli. Tome su doprinjela velika finansijska ulaganja timova, kao i dovođenje kvalitetnih stranaca.

„Prije su bila dva-tri tima koja su dominirala, Azovmaš, Donjeck, potom i Kijev. Sada je situacija sasvim suprotna, svako svakog može da dobije”.

„Politehnika Ljvov, koju je nedavno preuzeo Željko Lukajić, a za koju igraju Vladan Vukosavljević, bivši centar Radničkog iz Kragujevca, Hemofarma i Crvene zvezde, a tu su još dva-tri odlična Amerikanca, ubjedljivo je posljednja”.

„Ne radi se o nimalo naivnom timu, vezao je nekoliko trijumfa, što dovoljno govori o kvalitetu lige. Ima dosta Amerikanaca, a samim tim podignut je i kvalitet takmičenja, a i dosta se i finansijski ulaže u timove”, kaže strateg Budiveljnika.

Galerija

Bonus video: