POVRATAK NA SCENU

Sve je podređeno uspjehu

"Već sada mogu da istaknem da je Sutjeska izrasla u veliki i ozbiljan klub, u kojem se zna tačno ko šta treba da radi", kaže za "Vijesti" Darko-Cini Perović
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 08:58h

Onda kada je malo ko vjerovao da se u Nikšiću može, u pravom smislu te riječi, uspješno organizovati jedan sportski kolektiv, to se desilo. Godine tavorenja, pa čak i igranja u dugoligaškom društvu, uslovile su da nekada jedan od glavnih košarkaških centara u zemlji gotovo nestane sa košarkaške mape.

Međutim, kada je početkom ljeta prošle godine dirigentsku palicu u upravljačkoj strukturi preuzeo Darko-Cini Perović, sve je dobilo ljepšu dimenziju. Čovjek koji ni u jednom trenutku ne želi sebe da istakne u prvi plan, umnogome je doprinio da se o KK Sutjeska danas govori u superlativu.

"Kada smo preuzeli klub, situacija nije bila idealna. Međutim, već sada mogu da istaknem da je Sutjeska izrasla u veliki i ozbiljan klub, u kojem se zna tačno ko šta treba da radi. Nikšić je oduvijek bio i ostao rasadnik talenata. Uvijek kada krenemo u ozbiljnu priču, moramo da se sjetimo rezultata koje je pravio IBON u svoje vrijeme. Kako tada, tako i sada, nikšićka privreda pokazala je pozitivan refleks prema košarci, što polako ali sigurno dolazi do izražaja", rekao je Perović.

Kako i pod kojim okolnostima ste preuzeli zaštitni brend grada?

"Sutjeska je organizovana tako što je prvi put napravljen ugovor o privatno-javnom partnerstvu na period od 10 godina. Firma “Top-force sistem” je u obavezi da učestvuje u finansiranju i edukaciji kompletnog trenerskog i igračkog kadra. SO Nikšić kao partner u ovoj priči obavezna je da nam ustupi salu za odigravanje utakmica i treninga, preciznije njihov udio u priči je 25 odsto, dok je naš 75, s tim da su sve finansijske obaveze samo naše obaveze. Jedan od sponzora je i prestižna kompanija “Securitas”, koja na svjetskom tržištu bezbjednosti zauzima prvo mjesto, a uz klub je i A2A, poznata kao strateški partner EPCG. Dakle, svi su prepoznali da Nikšić ima košarkaški potencijal, zbog čega smo više nego zadovoljni što su sa nama od samog početka. Ostaje mi da se nadam da će saradnja funkcionisati besprekorno i dugoročno".

Od vašeg dolaska i rezultati su zadovoljavajući. Da li ste sa te strane zadovoljni?

"Već nakon nešto više od pola godine provedenih u klubu uspjeli smo da se plasiramo u finale Kupa, gdje smo pružili jak otpor, u ovom trenutku, najboljem klubu u državi - Budućnost Voliju. Svakako da nije mala stvar što smo izborili plasman u Superligu. Organizacija i pozitivan duh koji nas krasi je nešto po čemu smo prepoznati. Da stvar bude kompletna, nakon finalne utakmice Kupa puno je onih koji su nas zvali, pa čak i pismenim putem izrazili zadovoljstvo što Nikšić nakon šest-sedam godina zauzima na košarkaškoj sceni mjesto koje mu i pripada".

Trenutno za Sutjesku nastupaju igrači ponikli u gradu pod Trebjesom. Da li će se takav trend nastaviti, odnosno da li je moguće dovesti neko zvučno košarkaško ili trenersko ime?

"Kompletan igrački i trenerski kadar je iz našeg grada. Nažalost, igrači koji su iz Nikšića morali su da se dokazuju u Bosni i Hrvatskoj, a pri tom su izuzetno talentovani. Najbolji primjer je Nemanja Vranješ, momak je strahovit potencijal, a nastupao je za Hercegovac i Borac iz Banjaluke. U našoj ligi dokazuje se kao najbolji strijelac, zbog čega se dosta klubova interesuje za njegove usluge. To nije jedini primjer, poznato je da smo vratili Gajovića, koji je na startu Superlige nakon samo dva treninga pokazao kvalitet. Vjerujem da takvih igrača ima još. Ubijeđen sam da sa ovim igračkim kadrom možemo stići do plej-ofa domaće lige. Međutim, onog trenutka kada budemo učesnici interacionalnog takmičenja moramo imati nekoliko provjerenih i kvalitetnih pojedinaca spremnih da odgovore zahtjevima kluba. Treba naglasiti da smo priliku pružili mladom treneru Dušanu Dubljeviću. Sigurno je da je rezultatima i odnosom prema obavezama opravdao povjerenje uprave".

Nakon višegodišnjeg posrtanja, publike je sve više. Za razliku od ostalih klubova navijači vas prate gotovo na svim mečevima….

"Primjetno je da je na našim utakmicama gledalaca sve više, i to je bitno. Svakako da najveću zahvalnost dugujemo “vojvodama”, koji nas prate kako na domaćem parketu, tako i na gostujućem. Došli smo do pozitivnog trenda i sada treba samo da nastavimo".

Nikšić je iznjedrio mnoga poznata košarkaška imena. Dovoljno je pomenuti Varajića, Žižića, Radulovića, Radovanovića, ili recimo mlađe Nikolića i Jeretina. Da li smatrate da se u skorije vrijeme može pojaviti novi biser crnogorske košarke?

"Istina, veliki broj igrača koji su ostavili dubok trag u košarci su upravo iz našeg grada. Mislim da je trenutno naše najveće bogatstvo to što imamo oko 200 članova od pionira do seniora. Svakako da posebnu brigu vodimo o mlađim kategorijama, budući da u bliskoj budućnosti želimo da imamo što više kvalitetnih igrača iz sopstvene škole, gdje imamo nekoliko bisera. Ogromnu pažnju posvetili smo mlađim selekcijama, sa kojima radi sedam stručnjaka. Kontaktiramo ljude iz Francuske, Italije i Turske. Početkom jula naša pionirska i juniorska selekcija učestvovaće na turniru u Parizu, dok će kadetska ekipa boraviti u Turskoj. Od izuzetne važnosti je da djeca osjete takmičarski duh, odnosno da se upoznaju sa stvarima koje kod nas ne mogu da vide. Nadam se da će iz masovnosti koja je prisutna u mlađim kategorijama isplivati kvalitet", ističe Perović.

Krajnji cilj ABA liga

Da li Sutjeska u bliskoj budućnosti može da parira neprikosnovenoj Budućnosti?

"Mišljenja sam da crnogorska košarka bez još jednog kluba kao što je Budućnost ne može da ide naprijed. Vjerujem da je onim pravim poznavaocima sporta to jasno. Nadam da ćemo u dogledno vrijeme uspjeti da pariramo najboljem timu u državi. Naše ambicije su da dođemo do međunarodnog takmičenja, krajnja želja ili cilj bila bi ABA liga. Ipak, svjesni smo da moramo ići stepenicu po stepenicu. Jednostavno, košarku u Nikšiću moramo da probudimo, jer je šest-sedam godina stangnirala", kaže Perović