Ubjedljiv poraz u Valensiji, Budućnost eliminisana

Budućnost je večeras u Valensiji, u revanš meču četvrtfinala, poražena od istoimenog španskog tima 85:63 (28:11, 16:17, 28:14, 13:21).
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 20:50h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Valensija - Dugo su sanjali, duže nego što su i sami mogli da pomisle, ali je uslijedilo buđenje. I to onda kada su imali najljepše snove - košarkaši Budućnost Volija završili su predivnu evropsku priču, pošto su u revanšu četvrtfinala Evrokupa poraženi od Valensije i tako stali pred vratima Moskve, gdje će se 14. i 15. aprila održati fajnl-for.

Izostanak Bojana Krstovića pokazao se kao nenadoknadiv gubitak, a uz to su igrači našeg šampiona napravili previše grešaka (21 izgubljena lopta). Kvalitetna ekipa Velimira Perasovića znalački je to kažnjavala i plasirala se među četiri najbolja tima. Španci su bili šuterski izuzetno raspoloženi, za dva su šutirali 54 odsto, za tri 47, a imali su i 19 asistencija...

Međutim, i pored ubjedljivog poraza, Podgoričanima mora da se čestita. Plasmanom među osam najboljih timova prevazišli su sva očekivanja. Kada se tome doda da su izborili učešće na završnom turniru ABA lige, jasno je koliko je ova sezona uspješna.

Prva četvrtina je odredila čitav tok utakmice. Valensija je krenula silovito, agresivno u odbrani, sigurno u napadu. Rezultat toga je i vođstvo 8:1 u 3. minutu. Ubjedljiva prednost domaćina, trgla je goste. U 6. minutu prišli su na minus tri (14:11) i to je bilo sve što su uradili. Samo 120 sekundi kasnije Floran Pjetrus je trojkom odveo svoj tim na plus 10 (21:11), što je bio znak da Dejan Radonjić zatraži minut odmora. Nažalost, to nije dalo previše uspjeha, Valensija je na kraju prve dionice imala velikih 28:11. Prvi koš iz igre Budućnost Voli je dala na isteku 4. minuta i to trojkom Bojana Dubljevića.

Nakon prve četvrtine gosti su imali sedam izgubljenih lopti, šut za dva poena 8-2 i pet skokova manje od Valensije (10-5).

Za svega 30-ak sekundi u drugom kvartalu, arbitri su svirali tri faula igračima Budućnost Volija, što je i te kako poremetilo igru u odbrani. Nisu mogli gosti da igraju agresivno, a Valensija takav poklon nije ispustila. Trojka Rafe Martinesa u 15. minutu donijela je najveću prednost domaćinu u prvom poluvremenu 37:18, a na veliki odmor Valensija je otišla sa vođstvom 44:28. U prvih 20 minuta Španci su ubacili sedam trojki iz 12 pokušaja (58 odsto).

Tinjala je nada da će se Podgoričani u svlačionici smiriti, da će doći do svoje igre. Nažalost, od toga nije bilo ništa. Valensija je nastavila da dominira, a Budućnost nije bila na svom nivou. Prednost je konstantno rasla do 70:39, koliko je bilo na ulasku u posljednji minut treće dionice. Valensija je plus 31 imala još u tri navrata u posljednjem kvartalu, a u finišu su se gosti malo trgli i uspjeli su da ublaže poraz.

Četiri domaća igrača imala su dvocifren broj poena, a najbolji utisak ostavio je Nik Kanel-Medli, koji je uz 11 poena imao i osam skokova. Na drugoj strani, Dubljević je pokazao da ima kvalitet za evropsku elitu, jer je dao 17 koševa, uz šut za dva 7-7. Uhvatio je i pet lopti, a skok više i pet pogodaka manje imao je Čedomir Vitkovac.

Ovacije Radunoviću u gradu narandži

Valensija je grad sporta, sa ogromnim brojem igrališta, a dominiraju fudbal i tenis. Dva kluba su u Primeri i oba su poražena ovog vikenda, pa je to bio centralni događaj u medijima, uz pobjedu Fernanda Alonsa u Maleziji.

Oduševljenje među crnogorskim novinarima izazvao je stariji španski kolega, koji se 30 minuta prije početka meča pohvalio dresom bijelo-ljubičaste boje i brojem 12, na kojem je pisalo Radunović.

Upravo je naš centar član najuspješnije generacije osvajača prvog i jedinog Kupa kralja 1998. Sinoćnji meč je počeo dodjeljivanjem novog narandžasto-ljubičastog dresa Saši Radunoviću, uz ovacije i dugotrajni aplauz.

A narandža ima kultni status u Valensiji. To voće „ima” svoj bulevar, a umjesto palmi u nekim ulicama su drvoredi narandži, koje niko ne bere. Zato se gradom širi lijep i specifičan miris. To je i razlog da promjenom imena Pamesa u Valensija i dres dobije narandžastu boju...

Rezultati

Valensija - Budućnost 85:63 - prvi meč 71:75

Spartak - Nimburk 86:71 - 68:64

Donjeck - Lijetuvos ritas 80:78 - 65:76

Lokomotiva - Himki 81:77 - 72:81

U polufinalu će se sastati Valensija - Spartak i Himki - Lijetuvos ritas.

Finalni turnir igra se 14. i 15. aprila u Moskvi.

Galerija

Bonus video: