Dubljević: Želimo još jedno čudo

Niko ne može obećati da ćemo sigurno proći među četiri, a bilo bi glupo i prepotentno da to obećamo. Međutim, daćemo sve od sebe, kaže Milan Milošević
108 pregleda 0 komentar(a)
Dubljević, Foto: Savo Prelević
Dubljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2012. 20:26h

Mnogi bi rekli da se čuda ne događaju često. Međutim, košarkaši Budućnost Volija su ih razuvjerili u utorak veče. Napravili su ko zna koje čudo ove sezone pobjedom nad favorizovanom Valensijom. Na koljena je bačena ekipa iz najjače lige u Evropi, a način na koji su “plavi” do nje došli će se još dugo prepričavati. Za nepunih pet minuta minus od deset poena je pretvoren u senzacionalni trijumf. Samo velike ekipe, pune samopouzdanja i vjere u sebe mogu da naprave tako nešto, a Budućnost Voli je dosadašnjim igrama pokazala da izrasta u veliki i moćan tim.

- Odigrali smo sjajno protiv kvalitetne ekipe kakva je Valensija, koja u svojim redovima ima fantastične pojedince. Ispoštovali smo dogovor iz svlačionice, bili maksimalno borbeni, prakično ostavili srce na terenu i na kraju smo zasluženo stigli do pobjede. Ostvarili smo veliki trijumf, ali ništa nije gotovo. Predstoji nam revanš, koji želimo da dočekamo maksimalno spremni - objašnjava jedan od junaka pobjede, centar Bojan Dubljević.

Dvadesetogodišnji Nikšićanin tvrdi da i kada je ekipa bila na ivici ambisa, nije gubila vjeru u preokret.

- Dobro smo otvorili utakmicu, dobro smo odigrali i prvo poluvrijeme. Međutim, u nastavku je Valensija stigla do preokreta i kontrolisala rezultat. Mi smo u tim trenucima promašili nekoliko zicera, otvorenih šuteva. I kod minus deset smo vjerovali u pobjedu, smirili smo se na tajm-autu. Poslije smo počeli da pogađamo, ušli smo u dobru seriju i napravili fantastičan uspjeh bez obzira na trijumf od četiri razlike.

Talentovani centar nije mogao a da se ne osvrne na fenomenalnu podršku koju su on i saigrači imali sa tribina.

- Veliko hvala publici za podršku tokom čitave sezone, a posebno za podršku protiv Valensije. Ne može se riječima opisati koliko nam je značilo navijanje, posebno u završnici. Ova pobjeda je i pobjeda publike, jer da nije bilo onakve podrške, teško da bismo mogli da dobijemo ekipu kvaliteta Valensije - jasan je Dubljević.

Krilni centar Milan Milošević je dao devet poena, ali je dobio bezbroj duela pod oba koša sa centrima Valensije. Imao je šest skokova, po tri u fazi odbrane i napada, ali ono zbog čega su ga navijači zavoljeli je činjenica da se borio više od svih.

- Bila je to izuzetno teška utakmica u kojoj smo dali i posljednji atom snage da dođemo do pobjede. Gubili smo u jednom trenutku i deset razlike, ali smo fantastičnom borbenošću i željom uspjeli da napravimo preokret i ostvarimo zaista veliku pobjedu. Nije mala stvar dobiti tim koji dolazi iz vrha španske lige, a nama je to pošlo za rukom. Sada je još važnije da se što prije odmorimo i krenemo u pripreme za revanš. Imamo vremena da ispravimo neke greške koje smo napravili u prvom meču i da pokušamo da napravimo još jedno iznenađenje.

Po njegovim riječima, posljednjih pet minuta iz duela sa Valensijom je možda i najbolji period igre Budućnost Volija ove sezone.

- Skoro čitava utakmica je bila izjednačena. Čas smo vodili mi, čas oni. U jednom trenutku smo bili na ivici poraza, gubili smo ubjedljivo. Međutim, kada je bilo najvažnije pogodili smo neke šuteve, oni su izgubili koncentraciju, podlegli su pritisku. Mi smo to iskoristili i slavili. Veliku smo stvar napravili, to se mora priznati. Dosta utakmica ove sezone smo dobili na ovakav način, na sjajnu atmosferu i timski duh koji imamo u ekipi - zaključio je Milošević.

Imaju veliku želju i motiv

Partizan, Crvena zvezda, Zagreb, Cedevita, Cibona, Olimpija, Turov i Banvit su između ostalih ove sezone pali u “Morači, a tim ekipama pridružila se i četa Velimira Perasovića. - Sama pobjeda nam Valensijom je veliki uspjeh, ali ne želimo tu da stanemo. Pokušaćemo da se pripremimo najbolje što možemo, da ispravimo greške koje smo pravili u utorak veče i da pokušamo da i u revanšu damo sve od sebe. Ako u tom slučaju prođemo Valensiju, bila bi senzacija. Ne treba sumnjati da imamo motiva i želje da pokušamo da napravimo još jedno čudo - objasnio je Dubljević.

Igrači oduševljeni atmosferom

Ni Miloševića ravnodušnim nije ostavila podrška sa tribinama i ovacije kojima su igrači i stručni štab ispraćeni sa terena.

"U svlačionici smo pričali između sebe o fenomenalnoj atmosferi koja je bila na tribinama. Poznato je da svaka ekipa pruži i više od maksimuma kada ima onakvu podršku sa tribina. To je i nama dalo dodatnu snagu u finišu i zahvalio bih navijačima na podršci koju smo imali. Ovo je posljednja jača utakmica ove sezone u “Morači” i nadam se da smo se navijačima ovom pobjedom odužili za podršku koju smo imali od starta sezone do danas".

Hrabro i u revanšu

Plasman u četvrtfinale Evrokupa je premašio očekivanja i najvećih optimisita. Podgoričani će se potruditi da revanš u Valensiji ne bude posljednji meč koji će odigrati u Evrokupu ove sezone.

"Niko ne može obećati da ćemo sigurno proći među četiri, a bilo bi glupo i prepotentno da to obećamo. Međutim, daćemo sve od sebe, “izginućemo” na terenu u revanšu da ostvarimo pobjedu ili da izgubimo sa manje od četiri razlike i da prođemo na završni turnir. Malo ko je vjerovao da ćemo doći do četvrtfinala, a mi smo došli. Pokušaćemo da napravimo još taj jedan korak. Ako uspijemo, biće to pravo čudo", objasnio je Milošević.

Dubljević najbolji igrač prvih mečeva četvrtfinala

Pobjeda Budućnost Volija nad Valensijom nije ostala nezapažena ni u sjedištu Evrokupa.

Centar “plavih” Bojan Dubljević izabran je za MVP igrača prvih mečeva četvrtfinala. Ostvario je učinak od 15 poena, osam skokova, tri ukradene lopte i šest iznuđenih faulova za indeks uspješnosti 25.

Tre Simons je imao veći indeks (29), ali je Nimburk poražen od Spartaka.

Dao je 23 poena uz četiri skoka, tri asistencije, četiri ukradene lopte i devet iznuđenih faulova. Na trećem mjestu je Tomas Kelati, koji je u pobjedi Himkija nad Lokomotivom Kuban ubacio 20 koševa, a imao je po tri uhvaćene i ukradene lopte za indeks uspješnosti 23.

Centar Lietuvos ritasa Jonas Valančunas predvodio je svoj tim do trijumfa nad Donjeckom. Ostvario je 23 indeks poena, a za taj učinak dao je 14 koševa, 10 uhvaćenih lopti, po dvije ukradene lopte i blokade, a iznudio je i sedam ličnih grešaka.

Bonus video: