Morao sam da pomognem

"Doveden sam kao pojačanje, što je odgovornost više za mene. Takođe, može se reći da sam se ovdje afirmisao, što je obaveza više", kaže Bakić za "Vijesti".
293 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Bakić, Foto: Zoran Đurić
Bojan Bakić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.03.2012. 09:32h

Ljeta 2007. godine Bojan Bakić je, nakon četiri sezone, odlučio da napusti Vršac i košarkašku sreću nađe u nekoj drugoj sredini. Pet godina kasnije, putevi iskusnog beka i “farmaceuta” su se ponovo ukrstili. Vratio se u Banat, u tim čiji je član bio kada je osvojena Jadranska liga(2005), jedini trofej u klupskoj istoriji Jadranska liga (2005). Mnogo toga se promijenilo od tada do danas, ali poziv bivšeg kluba 29-godišnji košarkaš nije mogao da odbije.

"Poslije pet godina ponovo sam u Hemofarmu, situacija se promijenila u odnosu na moj posljednji boravak ovdje, ali u svakom slučaju ambicije su i dalje visoke za ovdašnju košarku. Promijenilo se to što je sada ekipa izuzetno mlada, a kada sam ja igrao bilo je puno iskusnijih igrača. Novi je i trener Nebojša Bogavac sa kojim sam svojevremeno igrao, kada smo osvojili Jadransku ligu. Ekipa je talentovana, ambiciozna i nadam se da ćemo u Superligi Srbije ostvariti dobar rezultat", kaže Bakić za “Vijesti”.

Kada je osvojio jedini trofej u istoriji, Hemofarm su predvodila tri Crnogorca - Bogavac je bio kapiten, a u sastavu su još bili Bakić i Savo Đikanović. Očigledno da je Bogavac riješio da i ovog puta mirnu vojvođansku krva malo ustalasa dovođenjem nekadašnjeg igrača Budućnosti i reprezentativca Crne Gore Bakića, te Borisa Lalovića koji je nastupao za tri crnogorska kluba.

Ovog puta, međutim, ciljevi su znatno skromniji, a s obzirom na to da “farmaceuti” do sada nisu imali sezonu kakva se očekivala, Bakić je dočekan kao spasilac, neko ko će svojim znanjem i kvalitetom povesti tim na put stare slave. Uostalom, bio je najbolji igrač ovogodišnje Prve lige Srbije, sa prosjekom od 24,3 poena (prosječan indeks korisnosti 24,4)!

"Doveden sam kao pojačanje, što je odgovornost više za mene. Takođe, može se reći da sam se ovdje afirmisao, što je obaveza više. Biće teško, ima nekoliko kvalitetnih ekipa u ligi, ali to nikako ne umanjuje moju obavezu da dam maksimum u svakom meču i pomognem Hemofarmu da napravi što je moguće bolji rezultat. Ja sam, tako da kažem, u zrelim igračkim godinama i tu sam da mlađim igračima pomognem da postanu agresivniji, motivisaniji, jer samo na taj način možemo računati da ćemo ispuniti ono što je cilj kluba ove sezone".

Kada se povede priča o ambicijama Hemofarma u domaćem šampionatu, Bakić je jasan.

"Uspjeh za Hemofarm biće ulazak u polufinale plej-ofa, odnosno plasman među prva četiri tima. Obećavati nešto preko toga ne bi bilo korektno. Realno gledano, ima kvalitetnijih ekipa od Hemofarma, ali mi ćemo nastojati da na terenu pokažemo kvalitet i izborimo plasman u plej-of. Sve što uradimo preko toga bio bi veliki uspjeh, jer je ovo izuzetno mlada ekipa. Za većinu njih, ovo je prva seniorska sezona".

Bakić je u Vršac stigao preko Ventspilsa i Metalca. Sezonu je počeo u Letoniji, ali je ubrzo došlo do razlaza i obreo se u Valjevu, gdje je nekada igrao.

"U Ventspilsu nisam ni kao čovjek ni kao igrač bio zadovoljan ulogom koja mi je bila dodijeljena u timu. Zbog toga sam dogovorio sporazumni raskid ugovora, a onda sam dobio poziv mojih prijatelja iz Valjeva Boška i Duška Đukanovića. Metalac je bio na pragu ispadanja iz srpske lige i došao sam da pomognem da se spasi najgoreg. Dogovor je bio da ostanem u Valjevu dok se ne osigura opstanak. U međuvremenu sam dobio neke ponude iz inostranstva, ali sam imao obavezu prema ljudima iz Metalca i ostao sam do dva kola prije kraja kada je tim došao u bezbjednu zonu. Dobio sam potom poziv od Bogavca i ljudi iz Hemofarma i procijenio sam da je i zbog moje porodične situacije najbolje da budem u Vršcu. Tu sam do kraja sezone, a potom ćemo vidjeti šta i kako dalje", kazao je Bakić.

Bogavac: Ništa od Golubovića i Varde

Juče u podne istekao je rok za prijavu novih igrača za Superligu Srbije. Hemofarm je pored Bojana Bakića angažovao i Borisa Lalovića, nekadašnjeg člana Mogrena, Ulcinja i Primorja. Tridesetogodišnji košarkaš, koji igra na poziciji centra i krilnog centra, stigao je iz mostarskog Zrinjskog.

"Angažovanjem Bakića i Lalovića zaokružili smo tim za Superligu. Željeli smo da dovedemo Vladimira Golubovića i Ratka Vardu, ali nismo se dogovorili. Golubović nije htio da igra domaću ligu, čeka poziv iz inostranstva, dok je Varda odlučio da pauzira do kraja ove sezone. Da smo angažovali jednog od njih, bila ti to ozbiljna ekipa. Sada nam ostaje da pokušamo da napravimo što je moguće bolji rezultat", rekao je za “Vijesti” trener Hemofarma Nebojša Bogavac.

Bonus video: