Fedor Žugić, čudo iz Podgorice: I saigračima je bilo čudno otkud dječak sa njima

Fedor Žugić, 15-godišnja senzacija evropske košarke, najmlađi igrač u istoriji Evrolige, opisuje debi na najvećoj sceni
15865 pregleda 11 komentar(a)
Fedor Žugić
Fedor Žugić
Ažurirano: 24.02.2019. 13:38h

Fedor Žugić, supertalentovani dječak, kome se predviđa velika karijera, sa 15 godina i 157 dana postao je najmlađi košarkaš koji je zaigrao u Evroligi.

Prošle sezone je sa tribina bodrio saigrače, sada je sa njima na treninzima, terenu, svlačionici...

- To je nevjerovatna promjena, zaista poseban osjećaj... O tome sam baš razmišljao prethodnih dana, kakav sam put prešao za kratko vrijeme. Stvarno nevjerovatno i neočekivano - kazao je Žugić za Televiziju Vijesti.

Prve minute u seniorskoj konkurenciji upisao je na meču sa Ibrom u Kupu Crne Gore, a kasnije bio i dio tima, koji je osvojio prvi trofej u sezoni.

- To je velika čast za mene. Bio sam u timu sa momcima, koje sam gledao na televiziji, navijao za njih i za Budućnost. Neopisiv je osjećaj podići pehar, dobiti medalju, to je nešto što nikad neću zaboraviti - kazao je Žugić.

Kako se snašao dječak u društvu sa iskusnim asovima, od kojih neki imaju i zavidnu NBA karijeru...

- To je i njima bilo pomalo čudno. Dječak od 15 godina, bilo im je neobično. Čini mi se da oni nisu mnogo vjerovali u mene, ali to se promijenilo kroz treninge i upoznavanje. Sve je sada sjajno - rekao je Žugić.

Na početku je košarkaškog puta, svjestan da je pred njim težak period u želji da od talenta postane pravi, veliki igrač...

- Napredujem i učim od ovih momaka iz dana u dan. Pomažu mi. Imam još mnogo da učim, vjerujem da će sve ići svojim tokom kao i do sada - rekao je Žugić.

Ima, kaže, i podrška trenera Jasmina Repeše, nada se da će još dugo sarađivati, ali nije zaboravio ni trenere sa kojima još radi.....

- Milan Anđelić i Petar Mijović su moja najveća podrška, vjetar u leđa. Tjeraju me da budem bolji. To je tako od kada sam odlučio da ostanem u Podgorici - rekao je Žugić, koji je prošle godine imao poziv Reala.

Sa jednim, sada već bivšim asom Reala, često je, kaže u kontaktu. Žugić je, naime, prošle godine bio na juniorskom ol-star meču Evrolige u Beogradu, gdje je igrom, učinkom i košarkaškim predispozicijama oduševio sve, a posebno Luku Dončića, koji mu daje dragocjene košarkaške savjete.

- Luka i ja smo smo prijatelji od tog turnira u Beogradu. Upoznali smo se tada, u kontaktu smo”, kazao je Žugić.

Dončić je sinonim za uspjeh i za talenat. Mladi Slovenac je sada velika svjetska zvijezda, igrač koji je oplemenio i NBA ligu - ko zna, možda i dječak iz Podgorice, u bliskoj budućnosti, krene sličnim putem.

- Volio bih prvo da se dokažem u Evropi, pa da idem postepeno - rekao je Žugić.

Prvi korak je napravio, naredni su još teži...

Zahvalnost Gimnaziji

Fedor Žugić ima samo 15 godina, a mnogo obaveza. Pored sporta, tu je i škola...

- Škola definitvno malo trpi. Ali, imaju puno razumjevanja za mene - zahvalio bih se na tome direktorici Gimnazije “Slobodan Škerović”, jer da nema nje ko zna šta bi bilo sa školom. Što se tiče drugih aktivnosti, nema ih previše, jer je košarka sada prioritet - kazao je Žugić.

Crna Gora može uvijek da računa na mene

Jedan od Žugićevih ciljeva je, naravno, i nastup u najboljoj selekciji Crne Gore...

- Mislim da ni to nije daleko. Crna Gora uvijek može da računa na mene. Idem polako, ali jedan od sljedećih ciljeva je sigurno da dođem do nacionalnog tima - kazao je Žugić.

Bonus video: