Pola vijeka od rekorda Vilta Čembrlejna

Stoti poen postigao je 46 sekundi prije kraja meča. Među njima bio je i rekord po broju ubačenih slobodnih bacanja (28), neobično za igrača čiji prosek sa linije je bio tek nešto ispred Šekila O’Nila ili Dvajta Hauarda
62 pregleda 0 komentar(a)
Vilt Čembrlejn, Foto: Totalprosports.com
Vilt Čembrlejn, Foto: Totalprosports.com
Ažurirano: 02.03.2012. 16:40h

Prije tačno pola vijeka Vilt Čemberlejn ušao je u anale NBA lige, postigavši sto poena u meču Filadelfije i Njujorka, prenosi B92.

Taj učinak do danas nije ponovio nijedan košarkaš, a veoma su mali izgledi da ćemo nešto slično vidjeti u doglednoj budućnosti.

Meč odigran 2. marta 1962. godine dobili su domaći Filadelfija Voriorsi 169:147, a Čemberlen je u njemu postavio još pet rekorda lige.

Stoti poen postigao je 46 sekundi prije kraja meča. Među njima bio je i rekord po broju ubačenih slobodnih bacanja (28), neobično za igrača čiji prosek sa linije je bio tek nešto ispred Šekila O’Nila ili Dvajta Hauarda.

Njegov učinak sa bacanja bio je impresivan (28/32), a iz igre ubacio je 36 od 63 lopte (trojka je uvedena dosta kasnije).

Bizarna činjenica, koja svedoči o tadašnjem stanju medija, govori da ne postoji video zapis sa utakmice i da je jedino što je ostalo audio snimak posljednje četvrtine.

Taj snimak je otkriven tek 1988. godine, i tek tada je utvrđeno da je zapravo meč odigran do kraja, suprotno opštem uvjerenju da je zbog proslave meč okončan nepun minut prije kraja.

Bonus video: