Evroliga: Kuk MVP kola, i Mirotić među pet najboljih

Kuk je u Atini upisao osam poena, po dva skoka i ukradene lopte, ali i 12 asistencija, što predstavlja klupski rekord u Evroligi, ali i njegov lični u karijeri.
0 komentar(a)
Omar Kuk, Foto: Www.olimpiamilano.com
Omar Kuk, Foto: Www.olimpiamilano.com
Ažurirano: 24.02.2012. 13:09h

Iako sa indeks korisnosti 22, plejmejker milanskog Armanija Omar Kuk najkorisniji je igrač pretposljednjeg kola Top 16 faze Evrolige – crnogorski reprezentativac je u neočekivanoj pobjedi Armanija protiv aktuelnog šampiona Panatinaikosa (67:58).

Ova pobjeda, međutim, nije mnogo pomogla, jer su Italijani, ipak, ostali bez mjesta u plej-ofu.

Kuk je za 35 i po minuta u Atini upisao osam poena (2-5 za tri poena, 2-2 sa linije bacanja), po dva skoka i ukradene lopte, ali i 12 asistencija, što predstavlja klupski rekord u Evroligi, ali i njegov lični u karijeri. Naturalizovani Amerikanac je imao i pet iznuđenih faulova.

Da je kojim slučajem Uniks uspio da savlada Fenerbahče , MVP kola bi svakako bio fantastiči Amerikanac iz Kazanja Lin Grir koji je imao indeks korisnosti 43, što je najbolji indeks sezone, i jedan od najboljih u istoriji Evrolige. Grir je u Istanbulu postigao 33 poena (4/8 dva, 4/5 tri, 13/14 slobodna) uz po šest skokova i asistencija, čak 11 iznuđenih faulova, ali i 5 izgubljenih lopti. Uniks je, međutim, prokockao 13 poena prednosti u posljednjoj četvrtini i umjesto pobjede i mjesta u četvrtfinalu izgubio je nakon produžetka (94:87).

Među pet najboljih po indeksu korisnosti je i Podgoričanin sa španskim pasošem, Nikola Mirotić, član Reala, koji je u pobjedi Real Madrida na Unikahom (85:65) imao dabl-dabl učinak od 18 poena i 10 skokova za indeks korisnosti 20.

U prvih pet su još dvojica igrača sa Balkana, Hrvati Bojan Bogdanović i Marko Banić. Bogdanović je sa 20 poena i pet skokova bio najzaslužniji za pomenutu pobjedu Fenera, dok je Banić bio jedan od junaka trijumfa Bilbaa protiv favorizovanog Montepaskija (60:59), sa 16 poena i 8 skokova.

Bonus video: