Njujork na nogama: Lin trojkom u posljednjoj sekundi srušio i Toronto!

Prvi američko-tajvanski igrač u istoriji NBA lige završio je meč sa 27 poena i rekordnih 11 asistencija
64 pregleda 0 komentar(a)
Lin, Foto: Beta/AP
Lin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.02.2012. 10:30h

Nikola Peković i Nikola Vučević su odmarali u noći između utorka iz srijede, ali iz SAD opet stižu impresivne scene - košarkaš Njujorka Džeremi Lin donio je šestu uzastopnu pobjedu svom timu, trojkom na gostovanju Torontu u posljednjoj sekundi meča za 90:87!

Prvi američko-tajvanski igrač u istoriji NBA lige, koji je za samo jednu noć prešao put od totalnog anonimusa do otkrovenja sezone, završio je meč sa 27 poena i rekordnih 11 asistencija.

Bila je to njegova prva utakmica nakon što je proglašen za igrača sedmice Istočne konferencije, kada je redom rušio Jutu, Vašington, Lejkerse i Minesotu.

„Legend of Lin”, napisao je „sports.yahoo”.

Amerikanci su oduševljeni, Lin je prilika da najjača košarkaška liga na svijetu ponovo postane najpopularniji sport u Aziji, nakon godina „kineskog ludila” sa Jao Mingom. Bez obzira što je Lin rođen u Los Anđelesu, nakon što su mu roditelji prije 25 godina emigrirali sa Tajvana.

- Ne čestitajte samo meni, ovo je zasluga cijelog tima. Mi smo ove korake počeli da učimo još ranije, ali smo gubili mnoge neizvjesne utakmice, trebalo je da prođe vremena da porastemo kao ekipa", skromno je prokomentarisao Lin, a onda se zahvalio:

- Hvala treneru i saigračima što su vjerovali u mene, što su mi dali loptu u posljednjem napadu.

Linovi saigrači su u ekstazi...

- On ne prestaje da nas oduševljava. Svake večeri je sve bolji i bolji, najzaslužniji je što dobijamo u nizu, pomaže i nama da podignemo samopuzdanje. Šta možete više da očekujete od jednog dječaka - prokomentarisao je Linov saigrač Džered Džefris.

- Taj momak je nevjerovatno šutirao i nije nam bilo spasa", očajavao je trener Toronta Dvejn Kejsi.

Majami je predvođen razigranim Lebronom Džejmsom slavio u Indijanapolisu i promijenio istoriju - „vrelina” je, naime, postala prva ekipa u NBA ligi nakon 33 godine koja je dobila tri vezana meča u gostima u samo tri dana.

Atlanta nije uspjela da iskoristi lošu šutersku noć Kobija Brajanta, pa je i 20 poena Paua Gasola bilo dovoljno za pobjedu Lejkersa.

Linovi saigrači su u ekstazi...

"On ne prestaje da nas oduševljava. Svake večeri je sve bolji i bolji, najzasluđniji je što dobijamo u nizu, pomaže i nama da podignemo samopuzdanje. Šta možete više da očekujete od jednog dječaka", prokomentarisao je Linov saigrač Džared Džefres.

U rasprodatom "Er Kanada centru" (20.092, što je rekordna posjeta) Toronto je zahvaljujući razigranom Kalderonu imao prednost tokom cijelog meča, na poluvremenu vodio sa 11, a u jednom trenutku i sa 17 poena prednosti.

Kako se bližio kraj prednost Kanađana se topila, a kada je meč ušao u neizvjestan finiš, sa loptom se pitao samo Džeremi Lin. On je kod tri razlike za Toronto prvo izborio koš i faul za izjednačenje, a potom u posljednjem napadu ubacio trojku za novu pobjedu.

"Reptorsima" je ostalo samo pola sekunde da isprave stvari, ali bilo je jasno da je utakmica izgubljena...

"Taj momak je nevjerovatno šutirao i nije nam bilo spasa", očajavao je trener Toronta Dvejn Kejsi.

Majami je predvođen razigranim Džejmsom slavio u Indijanopolisu i promijenio istoriju - "hitsi" su, naime, postali prva ekipa u NBA ligi nakon 33 godine koja je dobila tri vezana meča u gostima u samo tri dana.

Atalanta nije uspjela da iskoristi lošu šutersku noć Kobija Brajanta, pa je i 20 poena Gasola bilo dovoljno za pobjedu Lejkersa.

Rezultati

Indiana – Majami 90:105 (Vest 14 p - Džejms 23 p, 9 sk, 7 as)

Toronto – Njujork 87:90 (Kalderon 25 p, 9 as, 7 sk - Lin 27 p, 11 as, Stodemajer 12 p, 9 sk)

Detroit – San Antonio 95:99 (Staki 23 p, 8 as - Dankan 18 p, 13 sk)

Čikago – Sakramento 121:115 (Deng 23 p, 11 as, 7 sk, Noa 22 p, 11 sk - Kazins 20 p, 17 sk, Evans 27 p, 8 as, 8 sk)

Memfis – Hjuston 93:83 (Konli 21 p, Gej 20 p, 8 sk - Lori 24 p, 6 as)

Oklahoma – Juta 111:85 (Harden 22 p, 5 as, 4 sk, Djurent 21 p, 6 sk - Džeferson 15 p, 5 sk)

Denver – Finiks 109:92 (Aflalo 20 p - Moris 21 p, 6 sk, Red 20 p, 6 sk)

Portland – Vašington 109:124 (Batum 33 p, Volas 25 p, 8 as - Jang 35 p, Vol 29 p, 9 as, Kroford 21 p)

L.A. Lejkersi – Atlanta 86:78 (Gasol 20 p, 13 sk - Tig 18 p)

Bonus video: