Novicki najbolji igrač Evrope za 2011. godinu

Njemački reprezentativac Dirk Novicki proglašen je danas za najboljeg evropskog košarkaša u 2011. godini, dok je Duško Savanović bio osmi u izboru stručnjaka koji je organizovala FIBA
0 komentar(a)
Dirk Novicki, Foto: REUTERS
Dirk Novicki, Foto: REUTERS
Ažurirano: 14.02.2012. 16:59h

Njemački reprezentativac Dirk Novicki proglašen je danas za najboljeg evropskog košarkaša u 2011. godini, dok je Duško Savanović bio osmi u izboru stručnjaka koji je organizovala FIBA Evropa.

Kapiten Španije Huan Karlos Navaro je drugi, a bivši igrač Partizana, makedonski reprezentativac Lester Bo Mekejleb, treći.

Novickom je ovo drugi put da dobija ovu nagradu, a prvu je osvojio 2005. godine. Njemac je prošle godine osvojio titulu prvaka NBA lige sa svojim Dalasom, a proglašen je i najkorisnijim igračem (MVP) finalne serije.

U finalnoj seriji NBA biležio je u prosjeku 27,7 poena, 8,2 skoka i 2,5 asistencija po meču. Poslije završetka sezone u SAD, zaigrao je za njemačku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, gdje je imao prosjek od 19,5 poena i 6,6 skokova.

Novicki je tada postao i drugi najbolji strijelac evropskih prvenstava.

"Dirk ne samo da je fantastičan sportista i košarkaš svetske klase, on je iznad svega sjajna osoba. Iskren, vrijedan, odan i skroman. On je, za mene, neko na koga mladi košarkaši, ali i drugi, treba da se ugledaju", rekao je predsjednik FIBA Evropa Olafur Rafnson.

Izbor navijača bio je nešto drugačiji, pa je tako najviše glasova dobio Mekejleb, dok je Savanović bio drugi.

Bonus video: