Valančunas najbolji mladi igrač Evrope

Do ovog laskavog priznanja došao je sjajnim igrama na Svjetskom prvenstvu za selekcije do 19 godina, gdje je Litvanija osvojila zlato, a njemu pripala nagrada za najboljeg igrača turnira
0 komentar(a)
Jonas Valančunas, Foto: Www.bc.lrytas.lt
Jonas Valančunas, Foto: Www.bc.lrytas.lt
Ažurirano: 13.02.2012. 19:28h

Centar selekcije Litvanije i Lietuvos ritasa Jonas Valančunas izabran je, od strane Fibe Evrope, za najboljeg mladog igrača na Starom kontinentu u 2011. godini. On je dobio najviše glasova navijača, ali i eksperata.

Do ovog laskavog priznanja došao je sjajnim igrama na Svjetskom prvenstvu za selekcije do 19 godina, gdje je Litvanija osvojila zlato, a njemu pripala nagrada za najboljeg igrača turnira (MVP). Bio je ujedno i najbolji strijelac i skakač tog takmičenja.

Potom je igrao na Evropskom prvenstvu za seniore, a u tim je upao kao zamjena za povrijeđenog Darijuša Lavrinoviča i bio je jedan od otkrovenja šampionata.

Najbolju partiju prikazao je protiv Srbije kada je uz 36 poena imao osam skokova, tri asuistencije i tri blokade.

Na draftu prošle godine izabran je kao peti pik u prvoj rundi, od strane Toronta

"Jonas je tako brz, agilan, vješt, da ponekad zaboravim koliko je visok. Mnogi ljudi ga porede sa Arvidasom Sabonisom, ali Jonas ima neki poseban stil. Ono što ima zajedničko sa Sabonisom je potencijal da se razvije u velikog igrača, koji će dominirati pod obručima, kao i legenda litvanske košarke", rekao je Nar Zanolin, generalni sekretar Fibe Evrope.

Drugo mjesto pripalo je Podgoričaninu Nikoli Mirotiću, koji igra za selekciju Španije i Real iz Madrida, a treće Turčinu Enesu Kanteru.

Potom slijede Dario Šarić (Hrvatska), Alesandro Đentile (Italija), Tornike Šengelija (Gruzija), Aleksandar Cvetković (Srbija), Pržemislav Karnovski (Poljska), Dmitri Kulagin (Rusija) i Alehandro Abrines (Španija).

Bonus video: