Čovjek koji je promijenio istoriju košarke: Spreman sam za izazov

“Nisam slavio zbog toga. Jednostavno, dobio sam novi posao – osjećam se spremnim i imam entuzijazam za to. Nadam se da ćemo ja i saradnici biti još dugo godina u Finiksu. Ali, idemo utakmicu po utakmicu, sezonu po sezonu”, kazao je Kokoškov
81 pregleda 0 komentar(a)
Kokoškov, Foto: Salt Lake Tribune
Kokoškov, Foto: Salt Lake Tribune
Ažurirano: 12.05.2018. 17:15h

Igor Kokoškov je promijenio tok košarkaške istorije u zemlji koja je izmislila košarku i u kojoj se taj sport igra na najvećem mogućem nivou.

Srpski stručnjak postao je prvi Evropljanin koji će voditi jedan NBA tim – nedavno je postavljen za prvog trenera Finiks Sansa, kluba u kome je radio kao član stručnog štaba.

“To je veliko priznanje, ali i veliki izazov”, kazao je Kokoškov za TV Vijesti.

“Nisam slavio zbog toga. Jednostavno, dobio sam novi posao – osjećam se spremnim i imam entuzijazam za to. Nadam se da ćemo ja i saradnici biti još dugo godina u Finiksu. Ali, idemo utakmicu po utakmicu, sezonu po sezonu”.

Finiks je imao lošu sezonu, završio je na posljednjem mjestu lige. Pred Kokoškovim i njegovim saradnicima je veliki posao.

“Biće jako teško, ali određeni potencijal postoji. Imamo dosta mladih igrača, koji su talentovani. Taj prvi pokret, taj prvi “puš” će biti vrlo težak, ali to je izazov ovog posla. Nadam se da ćemo ići u pozitivnom pravcu”, ističe 46-godišnji Kokoškov.

Filadelfija kao putokaz

Pozitivan primjer kako se iz teške situacije dolazi do lijepe priče je Filadlefija, koja je dugo godina tavorila, da bi korak po korak, stigla do značajne uloge na NBA sceni, a pravi rezultati se tek očekuju.

“Oni su napravili bum ove sezone. Mislim da su kao organizacija pokazali mudrost, strpljenje da sačekaju igrače koji dolaze... Sa ovog aspekta sve to ima smisla. Nije bilo lako. Bret Braun je u posljednjih pet godina prošao kroz teške trenutke, smjenjivali su ga svakog mjeseca. Klub je imao su strpljenja sa njim, zbog toga - komplimenti za organizaciju. Fila sada izgleda drugačije”, kazao je Kokoškov.

Radujem se zbog Lukinog progresa

Kokoškov je kao pomoćni trener Finiksa sarađivao sa Goranom Dragićem, sa kojim je prošlog ljeta osvojio zlato na Evropskom prvenstvu, kao selektor Slovenije. Od naredne sezone mogao bi da vodi najtalentovanijeg evropskog igrača – Luku Dončića, koji će imati visoko mjesto na NBA draftu, a Finiks pravo izbora, vjerovatno prvog pika.

Kontatki sa Dončićem postoje, ali, očekivano, rano je za priču o njegovom mogućem dolasku u Arizonu...

“Drago mi je da smo u kontatku. Drago mi je da mogu da mu poželim sreću. Pratim njegove utakmice. Radujem se zbog njegovih uspjeha, radujem se da dobro napreduje. Pred njim je lijepa NBA karijera”, kazao je Kokoškov.

Do pozicije prvog trenera Finiksa, Kokoškov je stigao iz Jute, u kojoj je radio kao pomoćni trener tri sezone.

Njegov, sada već bivši, tim napravio je mnogo, više nego što se očekivalo ove sezone, stigao do polufinala Zapada. Hjuston je bio prejak...

“Rezultat van svih očekivanja. Svi su prezadvoljni. Mislim da nije sramota izgubiti od Hjustona, jer je to tim koji je pravljen za osvajanje NBA prstena. Mislim da smo im pružili jak, kvalitetan otpor”, rekao je Kokoškov.

Juta je izgubila od Hjustona, ali dobila novog NBA asa - Donovana Mičela, koji je u ruki sezoni imao impersivne brojke, u regularnom djelu 20, u plej-ofu 25 poena u prosjeku, uz skoro šest asistencija po meču.

“Igra Donovana Mičela koji ima velike šanse da bude ruki sezone raduje sve. Svi su zadovoljni, od vlasnika - porodica Miler, menadžmenta, navijača... Juta će ići samo naprijed”, kazao je Kokoškov.

Hjuston - favorit za prsten

U finalu Zapada, koji su mnogi prozvali finalom prije finala, igraće Hjuston i branilac titule Golden stejt. Kokoškov je ulogu favorita dao “Roketsima”.

“Ko bude dobio tu seriju, mislim da će biti šampion. Hjuston je tim koji je pravljen za napad na titulu. Igraju dobro, igraju vrlo posebnu košarku, sa dva igrača koji su stalno u izolaciji u igri jedan na jedan iz driblinga. Taj način igre je jedinstven. Sa druge strane, Golden stejt ima iskustvo igranja u plej-of serijama. Biće interesantno za gledaoce i ljubitelje NBA lige”, kazao je Kokoškov.

Klivlend ima prednost u finalu Istoka

Kokoškov je sa simpatijama pričao o Bostonu, kome je poželio da se nađe u velikom finalu NBA lige.

“Dopada mi se Boston. Dopada mi se nekoliko igrača. Braun i Tejtum su otkrovenja, među najtalentovanijim su igračima u ligi, a i sjajni su momci. Zbog njih mi je drago da gledam Boston. Klivlend ima prednost s obzirom na iskustvo, i zato što ima Lebrona Džejmsa. Volio bih da finalista bude Boston, da napravi iznenađenje”, rekao je Kokoškov.

O Jokiću, Vučeviću, Nurkiću, Bogdanoviću....

Evropsku košarku ove sezone predstavljali su brojni košarkaši sa eks Ju scene. Nikola Jokić, Nikola Vučević, Dario Šarić, Bojan Bogdanović, Bogdan Bogdanović, Jusuf Nurkić...

“Jokić je na impresivan način završio sezonu i stavio sebe u krug igrača koji su promijenili ili pišu istoriju NBA lige. Vučević, nažalost, zbog povrede nije imao kontinuitet, ali iza njega je standardno dobra sezona. Nadam se da će biti zdrav, jer ga je povreda poremetila. Šarić je imao kvalitetnu sezonu sa Filedelfijom, kao i Bojan sa Indijanom, te Bogdan u Sakramentu, dok je Nurkić ušao u red ozbiljnjih igrača, nije mala stvar biti startni centar”, kazao je Kokoškov.

Evropa - naredni izazov

Kokoškov je prošlog ljeta sa Slovenijom pokorio Evropu, a zbog obaveza u NBA ligi morao je da napusti tu funkciju.

Teško je očekivati da će se u skorijoj budućnosti vratiti u evropsku košarku.

“Vrlo malo u ovom trenutku o tome razmišljam, jer sam ušao u ozbiljan projekat. Ovaj posao traži maksimalan fokus i posvećenost, ali znam odakle sam krenuo. Evropska košarka mi je draga i bliska. Pratim dešavanja na evropskom tržištu. Neka to bude moj sljedeći izazov”, kazao je Kokoškov.

Bonus video: