Kraj drame: Košarkaši Hemofarma izbavljeni iz snijega nakon 24 časa

Očekuje se da će do Mostara stići za sat-dva, s obzirom na to da su spasilačke ekipe iz tog grada, takođe, probijale smetove
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2012. 01:05h

Drama kroz koju su prethodna 24 sata prošli košarkaši, stručni štab i rukovodstvo Hemofarma, konačno je okončana oko 1 sat poslije ponoći. Autobus vršačke ekspedicije je izbavljen iz sniježnih nanosa i krenuo je put Mostara, gdje ih u hotelu "Ero" čeka topao smještaj, obavljeno je na sajtu Hemofarma.

Spasilačke ekipe, koju su činili policajci, specijalci i čistači sa buldožerima, poslije više od 24 časa uspjele su iz pravca Jablanice da se probiju do zavijanog autobusa, koji je satima bio zaglavljen iza kamiona za čišćenje.

U pomoć su im krenule čak četiri spasilačke ekipe, kojima je je bilo potrebno desetak sati da se probiju kroz smetove na padinama Ivan planine.

Spasilačke ekipe su odmah krenuli da krče put prema Mostaru, a za njima je krenula i čitava kolona zarobljenih vozila.

Očekuje se da će do Mostara stići za sat-dva, s obzirom na to da su spasilačke ekipe iz tog grada, takođe, probijale smetove, pa će im put biti donekle olakšan.

Hronologija događaja

Nešto prije ponoći, na sajtu Hemofarma je objavljeno da je autobus i dalje zaglavljen u zavijanom tunelu, kod mjesta Jablanica, na 20 kilometara od Mostara, na putu prema Širokom Brijegu u Bosni i Hercegovini i da je neizvjesno je kada će nastaviti put za Široki brijeg, gdje u nedjelju od 17 časova Vrščani treba da igraju utakmicu 21. kola ABA lige protiv istoimenog kluba.

Ujutru će biti i konkretnih informacija oko termina odigravanja ove utakmice.

Kako je objavljeno na sajtu Hemofarma, spasilačke ekipe se nalaze na oko kilometar od vršačkog autobusa i to iz pravca Jablanice.

“Vidimo svijetla kamiona u daljini, iz pravca Jablanice, što nam uliva nadu da ćemo uskoro izaći odavde i otići negdje da se zgrijemo i pojedemo nešto, jer smo iscrpljeni i gladni poslije skoro 24 sata provedenih u autobusu”, rekao je pomoćni trener Miljan Ivanović.

Na sajtu Hemofarma je objavljeno da su Vrščani još u subotu oko 17 časova ostali bez hrane, a nekoliko sati kasnije i bez - grijanja! Tačnije, glavni grijač se totalno pokvario, dok ostali jedva izduvavaju toplotu i pitanje je dokle će i oni izdržati da rade.

“Još uvijek nije baš toliko hladno u autobusu, da ne možemo da izdržimo, ali bismo voljeli da je toplije. Svi smo u jaknama, većina igrača pokušava da sve ovo prespava, kako bi zaboravila na glad i sve ostale probleme", dodaje Ivanović.

Novi trener Vrščana, Nebojša Bogavac je, međutim, za “Blic” kazao autobus ima goriva više od pola rezervoara, ali da ekspedicija neće prespavati u autobusu, već će se uz pomoć ljudi kojima su prethodno pružili utočište probiti do Jablanice gdje će, najverovatnije, provesti noć između subote i nedjelje.

Iako je spasilačka ekipa u petak oko 13 časova iz Mostara krenula da iz smetova oslobodi Vrščane, kako saznaje Blic, pomoć košarkašima Hemofarma trebalo je da stigne tek poslije ponoći i da ih izbavi iz zavijanog tunela, što se nije dogodilo.

"Još smo u autobusu, u tunelu", rekao je oko ponoći Bogavac za Blicsport.rs, a listu je potvrđeno da je mehanizacija uspjela da se probije do tunela u kome su košarkaši, ali je i tu stala.

Igrači su želeli javno da se zahvale čovjeku koji im je pružio pomoć u ovoj nevolji.

“Mještanin Evrem Omerović nam je nekoliko puta u toku popodneva, po ovom snijegu, donosio malo hleba, sira i vode, da se okrijepimo. To nam je mnogo značilo i neizmjerno smo mu zahvalni na pomoći koju nam je pružio. Čak nam je ponudio i smještaj u svojoj kući, koja se nalazi oko 500 metara od nas, ali se nadamo da ćemo noćas, ipak, spavati u mostarskom hotelu "Ero", rekao u SMS poruci za sajt Hemofarma crnogorski internacionalac Ivan Maraš, bivši kapiten Budućnosti.

Zapadno-hercegovački portal Poskok.info je juče popodne objavio dezinformaciju da je ekspedicija iz Vršca uspjela da napusti tunel, i da je sigurnom u hotelu u Širokom Brijegu.

"I do nas je došla takva informacija, ne znam zaista odakle, jer se mi i dalje nalazimo u autobusu! Čak smo čuli da se pominje da nijesmo htjeli da se sklonimo u obližnjem restoranu, kojeg nema nigdje oko nas. Stvarno je postalo krajnje neozbiljno da niko od jedan i po nakon ponoći nije došao da nas oslobodi odavde", kazao je "Vijestima" u telefonskom razgovoru u subotu oko 18 časova Mojkovčanin Nebojša Bogavac, bivši proslavljenim crnogorski košarkaš, na trenerskom debiju u Hemofarmu.

Kako se navodi na sajtu Hemofarma, autobus je zaglavljen u tunelu od pola dva u subotu ujutro.

„Posljednja informacija je da će lokalni MUP doći za pola sata da nas izbavi, da stignemo do Mostara, nakon čega ćemo vidjeti šta i kako dalje. Sreća je što su vozači autobusa odlični, pa se ovo nije dogodilo ranije na putu, a u autobusu imamo dovoljno goriva, pa možemo i da se grijemo. Problem je što smo svi izmoreni, a ostali smo i bez hrane. Ostaje nam da čekamo i da se nadamo da će se sve ovo brzo završiti“, kazao je nam je Bogavac u subotu rano popodne.

Zbog loših vremenskih uslova u regionu, Vrščani su u petak u devet sati ujutru krenuli za Široki Brijeg, kako bi na vrijeme stigli u bosanski grad. Sporo su se probijali kroz sniježnu oluju od Vršca, preko Beograda, Županje, Doboja, Zenice i Sarajeva. Međutim, na 50 kilometara od Širokog brijega, a 20 od Mostara, kamion koji čisti snijeg se zaglavio, pa ni vršački autobus nije mogao da krene dalje.

Bonus video: