Bogavac: Spreman sam za izazov

"Može se slobodno reći da sam emotivno vezan za Vršac. U Hemofarmu sam kao kapiten stigao do prvog trofeja u karijeri, a to je istovremeno bio i jedini trofej u istoriji kluba", objasnio 38-godišnji Mojkovčanin
109 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Bogavac, Foto: ABA liga
Nebojša Bogavac, Foto: ABA liga
Ažurirano: 30.01.2012. 23:43h

Osam dana nakon što je Željko Lukajić podnio ostavku, Hemofarm je dobio novog trenera.

Na vruću klupu “farmaceuta” sjeo je Nebojša Bogavac, bivši košarkaš Lovćena i Hemofarma i internacionalac u Španiji, Francuskoj, Iranu.

Tridesetosmogodišnji Mojkovčanin je potpisao ugovor do kraja ove sezone sa mogućnošću nastavka saradnje.

Iako još nije namjeravao da okonča igračku karijeru, kako kaže, takva prilika se ne odbija - Bogavac je otvorio novu stranicu u sportskoj karijeri, a samo nekoliko sati nakon imenovanja na novu funkciju, odradio je prvi trening sa ekipom.

"Biće, nema sumnje, dobar odnos unutar ekipe. Radi se o mladom timu koji je izgubio devet od posljednjih 10 mečeva i pao je na psihičkom planu. Očekuje nas puno rada, kao i težak i mukotrpan put, ali se nadam najboljem. Treba da riješimo neke stvari unutar kluba, a nadam se da ćemo to uraditi u narednih četiri-pet dana. To se odnosi na starije igrače. Do njih su došle neke priče što se tiče statusa i stanja u Hemofarmu. Vjerujem da ćemo sve regulisati na najbolji mogući način i da ćemo u ovom sastavu ući u mečeve koji slijede. Nadam se, takođe, da ćemo izboriti opstanak u ABA ligi", rekao je Bogavac za “Vijesti”.

Posljednjih nekoliko godina pripremao se za ovaj poziv, a treniranje Hemofarma smatra velikim izazovom.

"Možda sam malo i produžio karijeru spremajući se za ovaj posao. Tri godine u Francuskoj bio sam, tako da kažem, produžena ruka trenera, pomagao mu nekim savjetima i kada je trebalo ulazio u igru. Nisam odmah, što se ono kaže, iz patika sjeo na trenersku klupu. Posljednje dvije-tri godine sam se pripremao za ovo. Svjestan sam da neće biti lako, da me čeka puno iskušenja. Nije lako ni Dudi Ivkoviću ni Željku Obradoviću koji imaju vrhunske ekipe, pa onda je savim normalno što ni meni neće biti lako".

Odmah na startu Bogavac je jasno stavio do znanja šta očekuje od igrača.

"Što se tiče zalaganja na terenu, tu neće biti nikakve rezerve, igrači će uvijek morati da daju maksimum. To je ono na čemu ću insistirati i što ćemo raditi na parketu, a tu neće biti popusta. Borićemo se maksimalno za svaku loptu. Sada je glavni zadatak da izborimo opstanak u ABA ligi, nakon čega će biti mnogo lakše".

Bogavčeva trenerska filozofija zasnivaće se na brzoj igri.

"Zadatak nam je da maksimalno ubrzamo igru, ali to ne može preko noći. Trebaće vremena da sve stvari legnu na svoje mjesto, ali sam optimista i nadam se najboljem. Da nije tako, ne bih se ni prihvatao izazova".

Za neke veće promjene u igri, Bogavac neće imati vremena. Već u nedjelju ga očekuje debi protiv Širokog u gostima.

"U tom meču nemamo nikakav rezultatski imperativ, samo želimo da odigramo maksimalno angažovano. Do meča sa Cibonom u Vršcu, za 15-ak dana, očekujem da dođemo do fizionomije igre kakvu želim. Ekipa je pala nakon devet poraza u 10 utakmica i tada su glava i ruke teške. To znam iz iskustva dok sam igrao. Kada se veže nekoliko poraza, ekipa pada. Sada je bitno da je podignem psihički, da riješimo “probleme” u glavi i tada će stvari doći na svoje mjesto. Potrebno je da se ova mlada ekipa rastereti", zaključio je Bogavac.

Jedini trofejni kapiten Hemofarma

Bogavac je košarkašku karijeru počeo u Gorštaku iz Kolašina, igrao za nikšićki Temko i Proleter iz Zrenjanina, a potpunu afirmaciju stekao u cetinjskom Lovćenu, za koji je igrao od 1997. do 2001.

Tada je prešao u Hemofarm i do 2005. sa velikim uspjehom igrao za vršački klub.

Jedini pehar koji je Hemofarm osvojio (pobjednik Jadranske lige 2005. godine), kao kapiten je podigao upravo Nebojša Bogavac.

Iz Vršca se otisnuo u inostranstvo, gdje je branio boje Breogan, Le Man, Dižon, te u dva navrata Asvel, sa kojim je 2010. osvojio titulu prvaka Francuske.

Igrao je i za reprezentaciju SCG na Evropskom prvenstvu u Švedskoj 2003. godine, a bio je i član prve košarkaške reprezentacije Crne Gore.

"Može se slobodno reći da sam emotivno vezan za Vršac. U Hemofarmu sam kao kapiten stigao do prvog trofeja u karijeri, a to je istovremeno bio i jedini trofej u istoriji kluba. Dok sam igrao za ovaj klub, oženio sam se, dobio nasljednika, potom stigao do dresa reprezentacije, a iz Hemofarma sam otišao u najjaču ligu na svijetu - ACB, ako se ne računa NBA. Drago mi je, zbog svega toga, što trenersku karijeru počinjem u Vršcu i nadam se da ću, ako Bog da, uz pomoć ljudi iz kluba uspjeti da za koju godinu vratim Hemofarm na mjesto na kome je bio do ove sezone, odnosno da se opet bori za titule", optimista je novi trener Hemofarma.

Bonus video: