Poraz Budućnost Volija u Železniku

Podgoričani su tokom čitavog susreta jurili rivala, na isteku 38. minutu ga stigli, ali nisu imali snage, koncentracije i mirnoće za potpuno preokret
55 pregleda 0 komentar(a)
Čedomir Vitkovac, Foto: ABA liga
Čedomir Vitkovac, Foto: ABA liga
Ažurirano: 10.01.2012. 21:17h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Kako se sudbina poigrala sa košarkašima Budućnost Volija - kao i 365 dana ranije u "Pioniru“, šampion Crne Gore je i ovog 10. januara poražen od Crvene zvezde, i to gotovo na istovjetan način.

Prošli put bilo je 63:55, a sinoć u dvorani FMP-a u Železniku 63:57!

I tok utakmice je bio praktično istovjetan - Podgoričani su tokom čitavog susreta jurili rivala, na isteku 38. minutu ga stigli, ali nisu imali snage, koncentracije i mirnoće za potpuno preokret.

“Plavi“ ostaju na 10 pobjeda, ovo im je bio peti poraz u ABA ligi, a Zvezdi peti trijumf...

"Zvezda se velikom energijom nametnula i vodila tokom većeg dijela meča. Više puta smo bili u prilici da priđemo, ali smo u fazi napada bili jako dekoncentrisani i neprecizni, i to ne samo u postotku šuta, već i u kretanju. I pored toga smo došli do završnice u kojoj su jedan promašen penal i dozvoljena trojka protivniku odlučila pobjednika. Trojke smo u drugom poluvremenu šutirali 13-0, a imali smo niz dobrih pozicija da ih realizujemo. Bilo je i promašenih zicera, a da smo bili u boljem šuterskom ritmu vjerovatno bismo imali veću šansu da slavimo. Odbrana je bila za pohvalu, primili smo svega 63 poena, ali napad je bio preslab za pobjedu", istakao je trener Budućnost Volija Dejan Radonjić.

Da okršaj neće imati željeni epilog moglo je da se zaključi već na startu.

Nošeni podrškom sa tribina, domaći su sa šest poena motivisanog Petra Popovića i po dva Bojana Subotića i Andreje Milutinovića nakon tri minuta vodili 10:0.

Popović je mogao i da povisi tu prednost, ali je u 5. minutu propustio dva slobodna bacanja.

Njegov prezimenjak Aleksa je napokon pomjerio Budućnost Voli sa nule nakon tačno četiri minuta i 56 sekundi igre, kada je položio loptu u koš, a potom iskoristio i dodatni penal za 10:3.

Beograđani su u finišu prvog kvartala stigli do rekordnih plus 11 (19:8), a do odlaska na veliki odmor njihova prednost nije bila ni manja od šest, ni veća od 10 poena. Nakon 20 minuta, na semaforu je stajalo 30:22, što najbolje pokazuje kako su u napadu igrale obje ekipe, pogotovo momci u plavim dresovima...

Čedomir Vitkovac (meč završio bez poena), Bojan Krstović, Bojan Dubljević i Marko Popović (bez poena), nakon Džermejna Andersona (i Nikole Vučevića) najbolji strijelci Budućnosti ove sezone, u prvih 20 minuta zajedno su postigli jedan poen! A prosjek po utakmici tog kvarteta je 34,8 koša.

Nesvakidašnji trend iz prvog poluvremena nastavljen je i u drugom dijelu meča, jer je višak Zvezde konstantno bio između šest i 10 koševa.

Niko nije uspijevao da napravi seriju, a Podgoričanima je jedna očajnički trebala.

Stigla je baš kada je bila najpotrebnija - sa devet vezanih pogodaka, tim Dejana Radonjića je dva minuta i pet sekundi prije kraja izjednačio na 53:53.

Imali su "plavi“ napad za potpuni preokret, ali je Aleksa Popović promašio otvorenu trojku.

To bi vjerovatno dotuklo Beograđane, koji su se vratili u život sa dva realizovana bacanja Filipa Čovića i jednim Omara Tomasa.

Anderson je smanjio na 56:55, ali je Tomas pogodio za tri iz ugla 40,5 sekundi prije kraja. Spasa više nije bilo...

"Ovo je bila utakmica po mom ukusu. Igrale su se dosta dobre odbrane i to je razlog zbog kojeg je ovakav rezultat. Meč je zahtijevao fantastičnu koncentraciju, a naš jedini problem su bila slobodna bacanja. Rezultat je bio manje-više pod našom kontrolom, ali bismo završili poluvrijeme sa 15 razlike da smo bili precizniji sa penala. Budućnost je još jednom pokazala da je izvanredna ekipa, kojoj je najbolji igrač zapravo tim, za razliku od, na primjer, Cedevite i Zagreba. Srećan sam što smo izdržali snažan pritisak koji su gosti napravili u našoj dvorani, za šta ekipa iz Titograda zaslužuje kompliment", istakao je trener domaćih Svetislav Pešić, koji očito još živi u vremenima SFRJ...

Bonus video: