Majami do pobjede bez Džejmsa i Vejda, novi poraz Dalasa

Vicešampiona je spasao Kris Boš, koji je u posljednjoj sekundi regularnog dijela pogodio trojku i za svoj tim izborio produžetak.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2012. 09:45h

Iako je igrao bez povrijeđenih superzvijezda Dvejna Vejda (preskače već drugi meč zbog bolova u lijevom stopalu) i Lebrona Džejmsa (noć prije je protiv Indijane povrijedio skočni zglob), Majami je upisao sedmu pobjedu u osam ovosezonskih mečeva – “Vrelina” je nakon tri produžetka slavila u gostima protiv Atlante 116:109, protiv ekipe koj im je prije četiri dana nanijela jedini poraz u dosadašnjem toku sezone (100:92).

Vicešampiona je spasao Kris Boš, koji je u posljednjoj sekundi regularnog dijela pogodio trojku i za svoj tim izborio produžetak. Nakon dva neriješena produžetka, odluka je pala u trećem, u kojem Houksi nijesu postigli ni poen, i tako su upisali treći poraz.

Boš je predvodio pobjedničku ekipu s 33 koša, 14 skokova i pet asistencija, a sjajno ga je pratio prvi plej ekipe Mario Čalmers sa 29 poena (nakon tri trećine je bio na 22 poena), osam asistencija i sedam skokova. Najefikasniji u Atlanti bio je Džo Džonson sa 20 poena, a slijedio ga je Džoš Smit sa 17 poena i 13 skokova.

Šampion Dalas nastavlja da posrće – Maveriksi su upisali peti poraz u sezoni, a “mjeru” im je ovoga puta, u teksaškom derbiju, uzeo San Antonio sa ubjedljivih 93:71.

Jedan od razloga poraza je, svakako, u lošem učinku Dirka Novickog, koji je meč završio sa samo šest poena, što je njegov najslabiji napadački učinak u NBA ligi od 18. decembra 2009. godine, kada je zbog povrede rano napustio meč protiv Hjustona. Njemac je iz igre šutirao 3:11, Maveriksi su iz igre šutirali samo 35 odsto, uključujući i jako loš šut za tri poena (1/19).

Met Boner je ubacio 17 koševa za Spurse, koji su došli do pete pobjede u sedmoj utakmici, dok je Ričard Džeferson dodao 16. Najefikasniji u gostujućem timu bio je veteran Džejson Teri sa 12 poena.

U derbiju Zapadne konferencije, Portland je nadigrao Lejkerse 107:96 nanijevši im u Oregonu 11. poraz pri 13 posljednjih gostovanja. Domaći košarkaši, koji su kod kuće imaju skor 5-1, tokom meča su izgubili samo četiri lopte. S druge strane, Lejkersi su za tri poena gađali 0-11, što im se desilo prvi put još od novembra 2003. godine i utakmice s Majamijem.

Pobjednike je predvodio Džerald Valas s 31 košem i pet skokova, dok je Lamarcus Oldridž dodao 28 koševa i deset skokova. Iako je igrao pod blokadom zbog napuknutog ligamenta u zglobu desne ruke, najbolji u Lejkersima bio je Kobi Brajant s 30 koševa. Opet ga je najbolje pratio 24-godišnji centar Endrju Bajnam s 21 košem i 12 skokova.

Najzad, zahvaljujući četiri ubačena slobodna bacanja u nizu Tajreka Evansau posljednjih 18 sekundi igre, Sakramento Kingsi su na svom parketu stigli do preokreta i pobjede nad Milvokijem (103:100), koji je na poluvremenu vodio 21 koš.

Kingsi su tako poklonili ugodno iznenađenje i debitantsku pobjedu novom treneru Kejtu Smartu, dosadašnjemu asistentu, koji je na klupu sjeo umjesto nekoliko sati ranije smijenjenog Paula Vestfala.

Evans je bio najbolji kod pobjednika s 26 koševa, deset skokova i pet asistencija, dok je Marcus Tornton dodao 27 koševa. Goste je s 31 poenom prevodio Brendon Dženings.

Rezultati:

Atlanta – Majami 109:116

San Antonio – Dalas 93:71

Sakramento – Milvoki 103:100

Portland – LA Lejkers 107:96

Galerija

Bonus video: