Žalim samo što se ne borimo za OI

"Najžalije mi je što nismo uspjeli da izborimo vizu za kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre u Londonu. To je san svakog sportiste, bile smo na korak od tog uspjeha", kaže centar poljskih Polkovica
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2012. 13:58h

Oduvijek se znalo da posjeduje vanserijski kvalitet, ali je u 2011. godini igrački „eksplodirala“. Na evropskom košarkaškom nebu zasjala je još jedna zvijezda u liku 28-godišnje Ive Perovanović, centra poljskih Polkovica i selekcije Crne Gore.

Još se prepričavaju njene fenomenalne igre na šampionatu Starog kontinenta, gdje je vodila „crvene“ do nevjerovatnog 6. mjesta na premijernom nastupu na velikim takmičenjima. Sada u njenim igrama uživaju navijači Polkovica, a prije desetak dana bila je junak u duelu sa liderom Vislom. U pobjedi svog tima (71:65) dala je 13 poena i bila najbolji akter meča po indeksu uspješnosti.

Kao kruna svega stiglo je priznanje od Košarkaškog saveza Crne Gore za našu najbolju igračicu u inostranstvu. Ta nagrada joj, kako kaže, izuzetno prija.

"Puno mi znači ta nagrada, jer je došla na kraju sezone koja je bila veoma uspješna za sve nas. Međutim, da je nagradu dobila bilo koja druga saigračica iz reprezentacije, ne bi bilo nezasluženo. Sve koje su igrale za nacionalni tim tokom prošle godine dale su nemjerljiv doprinos uspjehu", kaže za „Vijesti“ Iva Perovanović.

Da je imala godinu iz snova pokazuje i podatak da je evropski ogranak Svjetske košarkaške federacije (FIBA) uvrstio među 10 igračica koje konkurišu za zvanje najbolje na kontinentu.

"To mi je satisfakcija za sve ono što sam uradila ove godine, ali i do sada u karijeri. Takođe, ovo je podstrek da nastavim da radim na isti način kao i do sada, jer se rad i trud isplati i nagrađuje. Sigurno da nije mala stvar biti među 10 igračica koje konkurišu za titulu najbolje u Evropi".

Ženska selekcija je oduševila ljubitelje košarke, ali i cjelokupnu javnost fenomenalnim igrama, frenetičnom borbenošću i motivom da na pravi način predstavi svoju zemlju u Evropi. Šesto mjesto na Evropskom prvenstvu je veliki uspjeh, mada odličnog centra muči to što nije napravljen bar još jedan korak.

"Veliki uspjeh za nas, jer smo otišle tamo da prođemo u drugi krug. Međutim, odlično smo igrale od starta šampionata, došle do četvrtfinala i izgubile od Turske. Najžalije mi je što nismo uspjeli da izborimo vizu za kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre u Londonu. To je san svakog sportiste, bile smo na korak od tog uspjeha. Ispustile smo to u meču sa Hrvatskom. U prvom dijelu takmičenja smo ih dobile 25 razlike, a onda smo poražene. Jedino mi je to žao i to mi je ono što je pokvarilo sav utisak".

Narednog ljeta Ivu i saigračice čeka novo iskušenje, kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2013. godine u Francuskoj. Crna Gora je u grupi sa Srbijom, Poljskom, Estonijom i Švajcarskom, a plasman na to takmičenje izboriće dvije prvoplasirane selekcije.

"Biće veoma teško, ali smatram da možemo. U grupi smo sa Srbijom, koja se nije plasirala na posljednje Evropsko prvenstvo i koja ima motiv više, kao i sa Poljskom, organizatorom posljednjeg šampionata, koja je odigrala katastrofalno. Igram sada u Poljskoj, mogu reći da te igračice mogu daleko bolje. Možda su tada imale tremu, a sigurna sam da one mogu da pruže daleko, daleko više nego što je to bio slučaj na Evropskom prvenstvu. Nadam se da će nas, prije svega, mimoići povrede i da ćemo maksimalno spremne dočekati kvalifikacije", zaključila je Iva Perovanović.

Uspješna godina

Prošlu takmičarsku godinu Iva je provela u Francuskoj. Nosila je dres Monpeljea i okitila se nacionalnim kupom. - Za period proveden u Monpeljeu mogu da kažem da je bio uspješan. Osvojili smo Kup Francuske, a ova sezona je tek počela. Druge smo u šampionatu Poljske i vjerujem da možemo da igramo u finalu plej-ofa. Za sada se može reći da je ova kalendarska godina bila veoma uspješna.

Voljela bih da se sve reprizira i 2012.

Nekadašnja košarkašica Budućnosti imala je puno razloga za slavlje u 2011, a očekuje da se sve, ako ništa, reprizira u 2012. godini. - Željela bih da nastavimo sa igrama kao i do sada, ako ne može bolje. Ova godina je bila za ponos svima nama. Ostaje da radimo još jače i bolje i očekujem da će i naredna godina biti rezultatski uspješna za sve nas.

Lična karta

Datum rođenja: 1. septembar 1983. godine u Podgorici.

Karijera: Budućnost (2002-2004), Visla Kan Pak (2004-2006), Budućnost (2006-2008), Liomatik Umbertide (2008), Gran Kanarija (2008-200), Olesa (2009-2010), Lates Monpelje (2010-2011), Polkovice (2011-?)

Trofeji: dvije titule prvaka SCG sa ekipom Budućnosti, dvije titule prvaka Crne Gore sa ekipom Budućnosti, titula i Kup Poljske sa Vislom, Kup Francuske sa Monpeljeom.

Galerija

Bonus video: