Mitrović pred 18.000 Grka traži trofej u Ligi šampiona

Monako, koji vodi crnogorski selektor, u Atini igra finale FIBA Lige šampiona protiv AEK-a u prepunoj „OAKA areni”
0 komentar(a)
Zvezdan Mitrović, Foto: Lequipe.fr
Zvezdan Mitrović, Foto: Lequipe.fr
Ažurirano: 06.05.2018. 10:14h

Prvi trofej u trenerskoj karijeri je osvojio 1996. godine kao pomoćnik Živka-Gara Brajovića u fenomenalnoj atmosferi u Nikšiću, kada je Budućnost u nezaboravnom finalu Kupa Jugoslavije savladala Partizan sa 126:115.

Vodio je od tada još nekoliko finala, osvojio četiri nacionalna kupa u Ukrajini i Francuskoj, ali nikada pred sobom Zvezdan Mitrović nije imao rivala kakav ga čeka večeras - AEK i njegovih 18.000 navijača u „OAKA areni” u finalu Lige šampiona.

Selektor Crne Gore će pokušati da osvoji četvrti pehar za tri godine koliko vodi Monako (peti ako se računa i osvajanja Pro B lige) u atinskom grotlu, ali se nije uplašio. Naprotiv.

„Poslije pobjede u polufinalu sam rekao da želim da igramo sa AEK-om. Svi sanjamo da igramo finale evropskog takmičenja u takvoj atmosferi. To je faktor koji bi mogao da presudi, jer je navijanje u polufinalu bilo stvarno fantastično i očekuje se da će sada biti i preko 18.000 ljudi. Navijači prave sjajan pritisak, vidje- ćemo kako ćemo se snaći, jer nikad nismo igrali u takvim uslovima”, rekao je Mitrović za „Vijesti”.

Monako je lakše odradio zadatak u polufinalu, jer je savladao Ludvigzburg sa 87:65, dok su Atinjani porazili Mursiju sa 77:75.

„Za Ludvigzburg smo imali 10-ak dana da se pripremimo, da radimo analizu, ali za finale nemamo vremena. Imaćemo, naravno, plan utakmice i ideju šta i kako da radimo, ali neće odlučivati taktika. Slaviće ko se bolje snađe u vatrenoj atmosferi, mirna glava i koncentracija će presuditi”.

Nije, naravno, AEK nepoznanica za Mitrovića. Gledao je tim Dragana Šakote i u Ligi šampiona i u finalu Kupa Grčke, u kojem je iznenadio Olimpijakos (88:83) i postao prvi klub nakon 2004. koji je uzeo trofej u toj zemlji ispred dva atinska giganta.

„AEK je odigrao odlično finale Kupa i šokirao moćni Olimpijakos. To je tim sa nekoliko izuzetnih individualaca, među kojima prednjači Meni Heris, koji je sposoban da svakom da 20 i više poena. AEK je dobro pokriven na svim pozicijama, pored fizički dominantnih Amerikanaca ima i odličnog plejmejkera Grka i Dušana Šakotu, ali mislim da smo mi bolja ekipa. To, naravno, ne znači da ćemo sigurno pobijediti, jer nije lako prelomiti meč protiv domaćina u Atini. Da se igra negdje drugo, AEK bi imao malo šansi protiv nas, ali će nam ovdje biti teško”, istakao je 48-godišnji Podgoričanin.

„Kneževi” su i prošle sezone, u prvom izdanju FIBA Lige šampiona, stigli do fajnl-fora. Na putu ka finalnom turniru na Kanarskim ostrvima su izbacili baš AEK u osmini finala (68:69 i 95:87), ali su u polufinalu poraženi od Banvita. Sada su preskočili i tu prepreku, iako im je Ludvigzburg dugo odolijevao i vodio do sredine treće četvrtine.

„Spremali smo se dugo za Njemce i cilj je bio da se ne gube lopte protiv njihovog presinga. Igrači su bili stegnuti u prvom poluvremenu, ali smo u drugom igrali onako kako i obično igramo, agresivno i sigurno. Rekao sam momcima u svlačionici da se opuste, da igraju kao što znaju, da nema potrebe da budu u grču. Čim su se opustili, odmah smo napravili razliku”, zaključio je Mitrović.

Finale Lige šampiona Monako - AEK počinje u 19.30 časova po našem vremenu, uz prenos na TV Arena sport.

Put AEK-a do finala: Muke u grupi i čudo u osmini finala

AEK je domaćin fajnl-fora i favorit da pred 18.000 svojih navijača osvoji treći evropski pehar u klupskoj istoriji, nakon Kupa pobjednika kupova 1968. i 1991. godine. Ali, Atinjani su čudom stigli do finala.

Nakon muka u grupi i čak šest poraza u 14 mečeva, tim Dragana Šakote je pred svojim navijačima u prvom meču osmine finala poražen od Nimburka sa 98:88.

Česi su nakon 30 minuta revanša vodili 68:64, ali je „kraljica” preokrenula i u finišu jurila željenih 11 razlike. Pavel Pumprla je 16 sekundi prije kraja imao dva bacanja pri rezultatu 82:90 i da je pogodio ijedno, AEK bi bio u velikom problemu, jer mu trojka ne bi bila dovoljna. Promašio je, a onda je Kevin Panter iz veoma teške situacije pogodio sa devet metara na dvije sekunde do kraja za konačnih 93:82.

Klub koji su 1924. godine osnovale grčke izbjeglice iz Istanbula (skraćenica AEK znači Sportsko društvo Konstantinopolja) je u četvrtfinalu bio bolji od Strazbura (78:69 i 83:83), a u polufinalu je izbacio Mursiju (77:75). Sudije su oštetile Špance, koji su nakon meča uložili žalbu. Uzalud...

Najbolji igrač Atinjana je čovjek čudnog imena - Korperjejl L’Adorabl Heris, mnogo poznatiji po nadimku Meni, koji je dobio po liku iz filma „Lice s ožiljkom”. On je juče proglašen za MVP-a Lige šampiona, u kojoj prosječno upisuje 17,6 poena, 4,8 skoka i 2,4 asistencije, a najbolji je bio u revanšu sa Nimburkom, kada je postigao 36 koševa. U idealnoj petorci je i centar Monaka, bivši igrač Crvene zvezde Elmedin Kikanović.

Bonus video: