Kucnuo je čas za stvaranje istorije

Košarkaši Crne Gore večeras (19 časova) igraju sa Letonijom u „Morači” i mogu da postanu selekcija iz najmanje zemlje koja je ikada nastupila na svjetskim prvenstvima. U Kinu vodi i poraz do osam koševa razlike
12522 pregleda 48 komentar(a)
Najveći adut Crne Gore: Bojan Dubljević, Foto: Boris Pejović
Najveći adut Crne Gore: Bojan Dubljević, Foto: Boris Pejović

O istoriji se piše često, prisvajamo je previše, ali bi večeras Crna Gora stvarno mogla da je dosegne - ako košarkaši Zvezdana Mitrovića „prežive” obračun sa Letonijom u „Morači” upisaće svoju zemlju u anale, kao najmanju koja je ikada izborila vizu za Mundobasket. Dosadašnji rekord drži Katar, koji je 2006. godine imao nešto preko milion stanovnika, a ovdje živi tek 620 hiljada...

Košarka je igra velikih zemalja, na prste jedne ruke se mogu izbrojati države sa manje od 10 miliona stanovnika koje su stizale do svjetskih prvenstava, što dovoljno govori pred kakvim su uspjehom Blagota Sekulić i drugovi. Ostalo je, međutim, još 40 paklenih minuta, protiv moćne selekcije Letonije, koja je u Podgoricu došla sa samo jednim ciljem - da slavi sa makar devet koševa razlike i izbori prvo učešće na SP. - Nemam šta da filozofiram. Znamo važnost utakmice, znamo šta nas čeka i da Letonija nije mogla doći jača nego što je - jasan je najbolji crnogorski košarkaš Bojan Dubljević, koji je potencirao tranziciju i šut za tri poena kao dva glavna oružja domaćina.

Mitroviću i njegovim igračima nije bilo lako da se spreme za večerašnji meč, jer Letonci odavno nisu igrali u sastavu koji će večeras istrčati na parket.

- Sistem kvalifikacija je takav da nema puno vremena da se spremi utakmica. Za dva dana je to baš preteško, bukvalno nemoguće. Nadam da će sreća biti na našoj strani i da ćemo uz pomoć naših navijača, koje pozivam da dođu u što većem broju i napune Moraču kao protiv Turske, otići na Svjetsko prvenstvo - poručuje Dubljević.

Centar Valensije i ostali visoki igrači Crne Gore bio mogli da budu prevaga, jer na ostalim pozicijama rival ima „jača” imena.

- Dominantni su na svakoj poziciji i naša šansa nije da ih napadnemo samo na centru, već sa svih 12 igrača koji budu nastupili. Moramo da budemo maksimalno fokusirani, jer dolaze i evroligaši, koji su u top formi. Biće izuzetno teška i interesantna utakmica.

Dubljevićeva prednost u odnosu na sve ostale aktere večerašnjeg obračuna je što je odigrao mnogo ovakvih mečeva. Bio je šampion Španije, osvajač Superkupa te zemlje i Evrokupa i otkriva kako bi trebalo da se ekipa pripremi za duel sa Letonijom.

- Tako što se ne stvara pritisak. Kada se igrala prva utakmica ovdje sa Španijom, niko nije ni slutio da možemo da prođemo prvu grupu, a sada smo pred utakmicom koja nas vodi na Svjetsko prvenstvo. Ne bi se trebalo opterećivati i razmišljati o važnosti meča, već izaći na teren i dati maksimum. Tako najbolje možemo da dođemo do rezultata.

Crna Gora je nakon četiri kola imala jednu pobjedu, a onda je od juna prošle godine nanizala šest trijumfa u sedam mečeva.

- To je sve zasluga tima i trenera. Momci su sjajni, ne samo igrački, već i ljudski. Stvaraju sjajnu atmosferu, složna smo ekipa sa zdravim odnosima. To je ključ svega. Skupljamo se sedam dana i igramo dvije utakmice, ne znam kako to ni da nazovem. Baš ta sjajna atmosfera igra veliku ulogu, ali i sreća koju moramo da imamo. Nadam se da će i sada biti na našoj strani - zaključio je Dubljević.

Suad Šehović, uz povrijeđenog Nikolu Ivanovića jedini koji je odigrao 10 utakmica u ovim kvalifikacijama (preskočio gostovanje Španiji), poručuje da se novembarski duel u Rigi (Crna Gora dobila 74:65) ne može porediti sa večerašnjim.

- Ne bi trebalo smetnuti sa uma da nas čeka potpuno drugačija utakmica nego u Letoniji, jer će rival biti u potpuno drugom sastavu - podsjeća 32-godišnji Bjelopoljac.

Kapiten Budućnost Volija je ove sezone spoznao kako su u „Morači” čuda moguća, jer je šampion ABA lige savladao dva kandidata za titulu prvaka Evrope, CSKA i Real. Naravnom, uz svesrdnu pomoć navijača, čiju podršku očekuje i večeras.

- Faktor publike će biti veliki, navijači će nas sigurno nositi. Ali i u toj euforiji moramo da budemo smireni i pribrani, da odigramo kvalitetnu utakmicu, kao tri četvrtine u Kijevu. Ni po koju cijenu ne smijemo da ponovimo ono što se desilo u prvih 10 minuta protiv Ukrajine - upozorava stariji od braće Šehović.

Ove sezone je u dresu Budućnosti igrao protiv evroligaških asova Letonije - sa Žanisom Peinersom iz Darušafake i Dairisom Bertansom iz Armanija se sudario po dva puta, a jednom sa Janisom Strelnijeksom i Janisom Timom iz Olimpijakosa.

- To su kvalitetni igrači, ne bi bili u Evroligi i imali ozbiljne uloge u svojim klubovima da nisu. Njihov kvalitet je dobro poznat i nama koji igramo Evroligu, ali se nadam da će naša želja presuditi i da ćemo biti bliži ostvarenju sna - jasan je Šehović.

Naučili smo kako se gubi 40 razlike

Crna Gora je u osmini finala Evropskog prvenstva 10. septembra 2017. godine izgubila od Letonije 100:68, a najefikasniji su bili igrači koji će i večeras nastupiti u „Morači” - Bojan Dubljević i Janis Tima sa po 21 poenom.

Na pitanje šta su naučili iz tog duela, 27-godišnji Nikšićanin je uz osmijeh odgovorio:

- Naučili smo kako se gubi sa 40 razlike. Nadam se stvarno da se to neće ponoviti - poručuje Dubljević. U odnosu na meč u Turskoj, u timu Crne Gore nema Nikole Vučevića, Nikole Ivanovića, Tajrisa Rajsa, Nikole Pavlićevića, Filipa Barovića i Vladimira Mihailovića, a Letoncima fale NBA zvijezde Kristaps Porzingis i Davis Bertans, te čovjek čija uloga u timu nije bila ni bitna, Andrejs Gražulis.

Veliki meč, ali moramo da ga gledamo kao svaki drugi

Jedan od najiskusnijih crnogorskih reprezentativaca, Suad Šehović, upozorava da ekipa ne smije da prespava početak meča, kao prije tri dana u Kijevu.

- Velika utakmica, odlučujuća i za njih i za nas. Moramo kvalitetno da otvorimo meč, ne kao protiv Ukrajine, jer je ovo dosta kvalitetniji protivnik, pojačan sa pet dobrih košarkaša, koji će nositi igru. Poznata je njihova igra - tranzicija i šut za tri poena, koji svi imaju. Ukoliko ih umirimo i usporimo, te smanjimo broj otvorenih šuteva, bićemo bliži pobjedi - naglasio je Šehović.

Ne želi, međutim, da njegova ekipa podlegne važnosi susreta.

- Jeste istorijska, velika utakmica, ali moramo da je gledamo kao svaku drugu. Trebalo bi da je gledamo samo kao utakmicu koja mora da se dobije, pa ćemo onda razmišljati o ostalim stvarima. Na našem parketu, uz punu dvoranu, imamo velike šanse, ali moramo da budemo pravi. Igrati protiv Letonije nije lako, jer svi imaju sjajan šut.

- Veoma je teško, jer i „četvorke” i „petice” otvaraju i šire odbranu, ima mnogo utrčavanja... Brzo igraju i svaka naša greška ili ishitren šut će im davati šansu za lagane poene i brze šuteve. Bez obzira na to da li će pogađati ili ne, nastaviće da igraju svoju igru, bilo da vode ili gube - naglasio je Šehović.

Bonus video: