Košarkaši i košarkašice Crne Gore u grupi sa Srbijom

Kvalifikacije muškaraca od 15. avgusta do 11. septembra, a košarkašica od od 13. juna do 14. jula naredne godine
58 pregleda 0 komentar(a)
Žene košarka, Foto: FIBAEUROPE.COM
Žene košarka, Foto: FIBAEUROPE.COM
Ažurirano: 04.12.2011. 12:37h

Njemački gradić Frejzing u blizini Minhena bio je danas domaćin žrijeba kvalifikacionih grupa za plasman na Evropsko prvenstvo košarkaša i košarkašica 2013. godine.

“Bubanj” je odlučio da se naše selekcija u obje konkurencije nađe u grupi sa Srbijom.

Košarkaši će igrati u grupi A, a osim čete Dušana Ivkovića su grupi su još Izrael, rival iz prošlih kvalifikacija, Estonija, Slovačka i Island.

U grupi B su Njemačka, Bugarska, Azerbejdžan, Luksemburg i Švedska, a u grupi C Hrvatska, Ukrajina, Austrija, Kipar i Mađarska.

Grupu D čine Gruzija, Bosna i Hercegovina, Holandija, Rumunija i Letonija, a Finska, Poljska, Švajcarska, Albanija i Belgija ukrstiće koplja u grupi E.

Turska, Italija, Češka, Bjelorusija i Portugal su u grupi F.

Kvalifikacije će se igrati od 15. avgusta do 11. septembra 2012. godine, a završni turnir održaće se u Sloveniji od 4. do 22. septembra 2013. godine.

Plasman na kontinentalni šampionat izboriće po dvije najbolje reprezentacije iz šest kvalifikacionih grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

"Dosta teška grupa. Sistem takmičenja je takav da za mjesec dana moramo odigrati deset utakmica. Dodatni problem predstavlja i putovanje na Island, sa kojim smo već igrali u prethodnim kvalifikacijama. Srbija je glavni favoriti grupe, a između Izraela i nas vodiće se borba za drugo mjesto. Nadam se da ćemo osvojiti drugo mjesto i plasirati se na šampionat u Sloveniju 2013. godine“, kazao je direktor reprezentativnih selekcija Danilo Mitrović za televiziju Vijesti.

Košarkašice Crne Gore u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2013. godine igraće u grupi B zajedno sa Srbijom, Poljskom, Estonijom i Švajcarskom.

U grupi A su Bjelorusija, Izrael, Mađarska, Ukrajina i Portugal, a Litvanija, Slovačka, Holandija, Belgija i Slovenija i grupi C.

Grupu D čine Španija, Njemačka, Bugarska, Rumunija i Švedska, a E Letonija, Grčka, Italija, Finska i Luksemburg.

Kvalifikacije će se igrati od od 13. juna do 14. jula naredne godine, a na prvenstvo Evrope ići će po dvije prvoplasirane selekcije iz svih grupa.

Evropsko prvenstvo će se održati od 15. do 30. juna 2013. godine u Francuskoj.

"U evropskoj košarci danas nema slabih selekcija i ne može se govoriti o nekoj razlici u kvalitetu, naročito ne o nekoj dominaciji ili superiornosti crnogorske reprezentacije u odnosu na ostale selekcije iz grupe. Svaki žrijeb mora da bude ozbiljno analiziran, a svaki protivnik detaljno skeniran i dočekan sa velikom ozbiljnošću i pravom pripemom, kako bi se očekivao uspjeh, odnosno plasman na Evropsko prvenstvo. U grupi smo sa veoma kvalitetnim selekcijama, ali učinićemo sve da se ponovo nađemo na završnom turniru", kazao je za sajt KS Crne Gore selektor ženske reprezentacije Miodrag Baletić.

Obavljen žrijeb i za mlađe kategorije

Mlada reprezentacija na Evropskom prvenstvu u Sloveniji igraće u grupi A sa Francuskom, Srbijom i Njemačkom. Šampionat je na programu od 12. do 22. jula.

Juniori će na Evropskom prvenstvu B divizije u Sarajevu, koje je na programu od 9. do 19. avgusta, igrati u grupi C sa Švajcarskom, Norveškom, Finskom, Švedskom i Islandom.

Kadeti će na Evropskom prvenstvu B divizije (Bukurešt, 19. - 29. jul) igrati u grupi C sa Bosnom i Hercegovinom, Gruzijom, Rumunijom i Estonijom.

U ženskoj konkurenciji, Crna Gora će imati selekciju u kategoriji do 18 godina.

Juniorke će na Evropskom prvenstvu B divizije igrati u grupi D sa Ukrajinom, Njemačkom, Litvanijom i Škotskom.

Šampionat će biti odigran u Strumici (Makedonija) od 25. jula do 5. avgusta.

Bonus video: