Kraj lokauta, spašena sezona u NBA

“Postigli smo privremeni dogovor i optimisti smo po pitanju toga da će on biti ispoštovan i da bi sezona mogla da počne 25. decembra", rekao je Komesar NBA lige Dejvid Štern.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2011. 10:39h

Punih 149 dana trajali su pregovori, činilo se da do dogovora neće noći, ali se obrt dogodio u noći između petka i subote - nakon 16 sati maratonskog sastanka, Unija košarkaša NBA lige i vlasnici klubova postigli su načelni dogovor čime je najverovatnije završen ‘lokaut’ i najavljen skori početak sezone u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

“Postigli smo privremeni dogovor i optimisti smo po pitanju toga da će on biti ispoštovan i da bi sezona mogla da počne 25. decembra", rekao je Komesar NBA lige Dejvid Štern.

Ako dogovor bude ispoštovan, ovogodišnja regularna sezona u NBA ligi brojaće 66 utakmica po timu.

Preostalo je da dogovor, odnosno potpisivanje kolektivnog ugovora odobre vlasnici klubova i igrači, odnosno da makar 15 od 29 vlasnika klubova "digne ruku", kao i najmanje 430 igrača.

Time je, po svemu sudeći, stavljena tačka na petomjesečni lokaut. Advokati i predstavnici dvije strana našli su zajednički jezik kako bi spasili cijelu sezonu.

Prema dogovoru, igrači i vlasnici bi košarkaške prihode trebali da dijele ravnopravno - 50:50

Kraj lokauta promijeniće i sliku evropske košarke, jer su mnogi klubovi sa Starog kontinenta angažovali NBA zvijezde koje su u mnogim timovima bile glavne vedete. Skoro svi su potpisali ugovore u kojima im obaveze ističu po završetku lokauta.

Tako je i sa dvojicom centara crnogorske reprezentacije, Nikolom Vučevićem i Nikolom Pekovićem, koji će morati ubrzo da napuste Budućnost VOLI, odnosno Partizan, i da se vrate u Filadelfiju, odnosno Minesotu.

Bonus video: