Igrači podnijeli kolektivnu tužbu protiv NBA

Tužbu na saveznom sudu Kalifornije podnijela je grupa igrača među kojima su Karmelo Entoni, Šonsi Bilaps i Kevin Djurent, u ime svih igrača, a još jedna tužba podnesena je u Minesoti...
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 12:27h

Košarkaši su juče podnijeli kolektivnu tužbu protiv NBA lige zbog zloupotrebe dominantnog položaja na temelju antimonopolnog zakona, samo dan nakon neuspjeha pregovora o okončanju lokauta.

NBA je u međuvremenu obavijestila klubove da su sve utakmice regularne sezone do 15. decembra zvanično otkazane.

Tužbu na saveznom sudu Kalifornije podnijela je grupa igrača među kojima su Karmelo Entoni, Šonsi Bilaps i Kevin Djurent, u ime svih igrača, a još jedna tužba podnesena je u Minesoti, prenosi AFP.

"NBA je cijelo vrijeme pregovora razgovarala u dobroj vjeri. Sezona 2011/2012. je sada u opasnosti", kazao je komesar NBA lige Dejvid Štern.

U ponedjeljak su predstavnici igrača odbacili posljednji predlog novog kolektivnog ugovora koji je predložio NBA.

Lokaut je stupio na snagu ljetos kada je istekao stari kolektivni ugovor.

Ovom odlukom igrača ugašena je svaka nada da će regularna sezona početi u decembru, a dovedena je u pitanje i cijela sezona.

Sukob između igrača i poslodavaca kreće se oko dvije glavne tačke: raspodjele četiri milijarde dolara godišnjih prihoda NBA i određivanja gornje granice klupske mase plata (seleri kap).

U starom ugovoru igrači su dobijali 57 odsto prihoda, što su poslodavci htjeli da smanje na 50.

Ovo je drugi put u istoriji da je takav sukob onemogućio početak sezone. Sezona 1998/1999. je bila smanjena na 50 utakmica po ekipi i počela je tek u februaru 99.

Lokaut znači da je tržište igrača blokirano, da igrači nisu plaćeni, ne mogu da dolaze u klupske prostorije i nemaju pravo na kontakt sa vođstvom kluba.

Bonus video: