Vučević: Još se privikavam na evropsku košarku

"Mislim da mi je neophodno još malo vremena da se potpuno adaptiram", kaže crnogorski reprezentativac, koji je 24. oktobra napunio 21 godinu.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2011. 10:28h

Kada je postalo jasno da NBA liga neće početi zbog lok-auta, znalo se da će poslije nastupa na Univerzitetu Južna Kalifornija zaigrati u Evropi. Tražio ga je čuveni Duda Ivković, ali je on želio da se vrati kući. I izabrao je Budućnost.

Već nakon sedam zvaničnih mečeva, crnogorski ljubitelji košarke znaju kakav se biser posljednje četiri godine brusio u dalekoj Americi. I imaju novog idola - Nikola Vučević je fenomenalnim igrama u plavom dresu pokazao da nije Dag Kolins uzalud zavapio i tražio da Filadelfija potroši 16. pika na draftu na njega.

Pitanje je samo koliko će publika u „Morači”, ali i ostalim dvoranama širom ex-YU i Evrope, imati priliku da uživa u igrama jednog od najtalentovanijih Evropljana. Sve zavisi od već famoznog lok-auta...

Jer, Budućnost sa njim i bez njega neće biti ista ekipa. To se najbolje vidjelo protiv Krke - 21-godišnji centar je upisao 21 poen i 20 skokova i zaslužio da bude MVP 6. kola ABA lige.

"Zadovoljan sam dosadašnjim igrama, i timskim i mojim lično. Još se privikavam na evropsku košarku, jer je stil i u odbrani i u napadu različit u odnosu na ono što sam igrao u posljednje četiri godine. Dobra je stvar što znam način rada Dejana Radonjića, sa kojim sam sarađivao u mladoj reprezentaciji. Mislim da mi je neophodno još malo vremena da se potpuno adaptiram", kaže crnogorski reprezentativac, koji je 24. oktobra napunio 21 godinu.

Kolika je razlika između centara u Evropi i NCAA ligi? Protiv koga je teže da se igra?

"Ovdje su drugačiji, tehnički dosta obrazovaniji. Mogu da pogode sa distance, igraju i lijevom i desnom rukom. U NCAA su jaki, odlično skaču, ali sam se bio navikao na njih, više sam koristio finte. To ovdje ne prolazi tako lako, jer centri i te kako dobro znaju da to odbrane. Imaju više iskustva, ali ću vremenom naći način kako da to riješim".

Moraćeš da se privikneš i na NBA ligu, jer je ona mnogo drugačija i od evropske i od NCAA košarke.

"NBA je potpuno drugačija od svega, jer se mnogo više igra jedan na jedan. Zvijezde imaju ogromnu slobodu u igri. NCAA i evropska košarka su mnogo sličnije, pogotovo u odbrani".

Da li ti je bio problem da se navikneš na napad od 24 sekunde, jer u NCAA košarci on može da traje 35 sekundi?

"Nije baš, jer dosta timova i ne koristi tih maksimalnih 35 sekundi. To nije radio ni moj tim, imali smo uglavnom brže napade. Napad dugo traje uglavnom u finišu utakmica, kad neko hoće da „ukrade” vrijeme. A kada traje 35 sekundi, jako je naporno da se braniš, jer nije lako da se tako dugo održi potpuna koncentracija".

Da se sada završi lok-aut, da li bi bio spreman da zaigraš u NBA?

"Da se sjutra završi lok-aut, otišao bih u Ameriku i pokušao bih da se nametnem treneru. I mislim da bih bio spreman za to. Ali, ne bih se bunio ni da ostanem ovdje do kraja sezone, jer mi igranje u Budućnosti može biti samo od koristi. Trener me zna, daje mi slobodu u igri i šta god da se desi ja ću biti zadovoljan".

Kako si zadovoljan rezultatima Budućnosti u dosadašnjem dijelu sezone?

"Uvijek može bolje, ali teško da smo mogli više od skora 4-2. Gostovali smo Cedeviti, jednom od najjačih timova u ligi, a protiv Zagreba, koji ima odličnu ekipu, a loše rezultate, odigrali smo malo slabije. Ovo je, ipak, nova ekipa, u kojoj još nisu svi pronašli svoju ulogu. Ali, krenuli smo pravim putem, igramo sve bolje i bolje".

Htio sam da se vratim kući

Zbog čega si odlučio da dođeš baš u Budućnost, kada te tražio i Olimpijakos?

"Bilo je nekih priča da me Grci žele, ali nije bilo ništa konkretno. Budućnost je pokazala da me stvarno želi, puno sam pričao o tome sa Radonjićem. Odlično smo sarađivali i ranije, znao sam da ću izvući korist ako dođem u Podgoricu. Uostalom, htio sam da dođem u Crnu Goru, da zaigram i u svojoj zemlji, jer sve što sam napravio u dosadašnjoj karijeri bilo je u Americi. Uzgred, Budućnost igra odličnu ligu i mogu da napredujem".

Žal za Martovskim ludilom

Nikola Vučević je kao najbolji igrač Univerziteta Južna Kalifornija ove godine učestvovao u čuvenom Martovskom ludilu. „Trojanci” su se u frst-foru sastali sa Univerzitetom Virdžinija komonvelt (VCU) i bili favoriti da uđu među 64 najbolje ekipe u SAD. VCU je, međutim, slavio u tom meču (59:46), a potom rušio redom Džordžtaun, Purdju, Floridu stejt i Kanzas na putu ka senzacionalnom učešću na fajnl-foru. „Cinderella story” (Pepeljuga), kako u SAD zovu autsajdere koji naprave čudo, završena je porazom od Batlera, senzacije iz ove i prošle godine. A umjesto VCU-a, na tom mjestu je mogao da bude USC...

"Uspjeh je što smo stigli do Martovskog ludila, ali sam mislio da možemo da upišemo makar jednu pobjedu. Naravno, bili smo razočarani što smo izgubili, jer smo mnogo truda uložili tokom sezone. Ali, nismo imali šanse u toj utakmici, VCU je bio mnogo bolji. Kasnije je i pokazao koliko je dobra ekipa".

Nema predaje ni Makabiju

Budućnost u subotu dočekuje Makabi, najvećeg favorita za osvajanje ABA lige. U „Morači”, međutim, niko unaprijed ne može da računa na bodove, pogotovo ako nije potpuno motivisan, što može da bude problem Izraelaca u ovom takmičenju.

"Makabi je godinama jedna od najboljih ekipa u Evropi i sada ima odličan tim. Ali, nikada nećemo odustati, svi imamo veliki motiv da odigramo najbolje što možemo. Siguran sam da borbenosti i motiva neće izostati, vidjećemo da li će biti i rezultata", kaže Vučević.

Karta za utakmicu sa Ponosom Izraela košta četiri, dok se za mjesto u parteru mora odvojiti 10 eura.

Galerija

Bonus video: