Košarkaši Španije i Makedonije pozitivni na doping na EP u Litvaniji

"Oba uzorka su poslata u sjedište Fiba gdje će se obaviti dodatna testiranja", kazala je direktorka litvaniske anti-doping agencije Eve Stanikunijene
0 komentar(a)
Španija, Foto: BETA/AP
Španija, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 08.11.2011. 18:43h

Jedan španski i jedan makedonski košarkaš bili su pozitivni na doping kontroli na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, prenijeli su mediji u zemlji domaćina.

Imena igrača za sada nisu poznata, niti se zna koje su supstance koristili.

"Oba košarkaša su imala neprirodno visok nivo testosterona, što još uvijek nije pozitivan doping test. Oba uzorka su poslata u sjedište Fiba gdje će se obaviti dodatna testiranja", kazala je direktorka litvaniske anti-doping agencije Eve Stanikunijene.

Nije željela ni da otkrije radi li se o dopingu ili drogi.

"Sve smo objasnili u izvještaju koji smo poslali Fiba", dodala je Stanikunijene.

Košarkaški savez Španije je demantovao navode litvanskih medija.

"Takva medijska naklapanja su bez osnova. Mi smo mirni. Turnir u Litvaniji je zaslužio ocjenu jednog od najboljih i najregularnijih u istoriji košarke"poručili su Španci.

U Makedoniji su šokirani sumnjama u doping.

"Ova vijest je za nas kao grom iz vedra neba", izjavio je direktor svih reprezentacija Košarkaške federacije Makedonije Ilija Merdžanovski.

Naglasio je da za sada nema dodatnih informacija iz sjedišta Fiba u Minhenu.

Osim uzimanja nedozvoljenih stimulansa postoje još najmanje tri objašnjenja nenormalnog nivoa testosterona - tijelo proizvodi više testosterona nego inače, igrač je uzimao određene droge ili ima tumor.

Bonus video: